Η πρόκριση της Εθνικής ανδρών στο Euro και το μοίρασμα των τίτλων σε άνδρες και γυναίκες
i

© Γραφείο τύπου ΟΧΕ

Η πρόκριση της Εθνικής ανδρών στο Euro και το μοίρασμα των τίτλων σε άνδρες και γυναίκες

Πηνελόπη Παπαδήμου 17:39 - 31.12.2023 / Ανανεώθηκε: 17:39 - 31.12.2023

Η πρόκριση της Εθνικής ομάδας χάντμπολ ανδρών στο Euro ξεχώρισε το 2023.

Η Εθνική ομάδα χάντμπολ ανδρών προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα τελικά του Euro. Η «γαλανόλευκη» μετά τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο του 2005 ετοιμάζεται για μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση.

Η Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Ζαραβίνα, πέτυχε τρεις νίκες στον πέμπτο προκριματικό όμιλο (δύο κόντρα στο Βέλγιο, μία απέναντι στην Ολλανδία) και κατέλαβε την τρίτη θέση. Η «γαλανόλευκη» ήταν μέσα στις καλύτερες τρίτες και προκριματικών και πήρε το εισιτήριο για την τελική φάση.

Η Εθνική Ανδρών κληρώθηκε στον 6ο όμιλο του Euro με αντιπάλους την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Δανία, την Πορτογαλία και την Τσεχία. Ο όμιλος θα διεξαχθεί στο Μόναχο της Γερμανίας και συγκεκριμένα στο Olympiahalle χωρητικότητας 12.000 θεατών, το οποίο χτίστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 και φιλοξένησε το χάντμπολ και τη γυμναστική.

Οι όμιλοι

1ος (Ντίσελντορφ/Βερολίνο): Γαλλία, Γερμανία, Βόρεια Μακεδονία, Ελβετία

2ος (Μανχάιμ): Ισπανία, Αυστρία, Κροατία, Ρουμανία

3ος (Μόναχο): Ισλανδία, Ουγγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο

4ος (Βερολίνο): Νορβηγία, Σλοβενία, Πολωνία, Νησιά Φερόε

5ος (Μανχάιμ): Σουηδία, Ολλανδία, Βοσνία, Γεωργία

6ος (Μόναχο): Δανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ελλάδα

*Οι πρώτες δύο ομάδες από κάθε γκρουπ προκρίνονται στην επόμενη φάση

To πρόγραμμα της Εθνικής

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Πορτογαλία- Ελλάδα

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Ελλάδα- Δανία

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Τσεχία- Ελλάδα

Οι τίτλοι που μοιράστηκαν στην Ελλάδα

Η Νέα Ιωνία έβαλε τέλος στο σερί κατάκτησης τίτλων του ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Αθήνας νίκησε την ομάδα του Δημήτρη Πελετίδη 29-23 και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, που ήταν το έκτο στην ιστορία της.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο προπονητής της Νέας Ιωνίας, Σάσα Ζιβούλοβιτς πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 51 ετών. Ο εκλιπών είχε γεννηθεί το 1973 στο Ζάγιετσαρ της Σερβίας. Ο Σάσα Ζιβούλοβιτς ήρθε στην Ελλάδα το 1998 και αργότερα έλαβε την ελληνική υπηκοότητα.

Ο Σάσα Ζιβούλοβιτς αγωνίστηκε με την Εθνική ομάδα ανδρών στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2005.

Ο ΠΑΟΚ, παρά την απώλεια του Κυπέλλου, μπόρεσε να ανακάμψει πολύ γρήγορα. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, με 3-1 νίκες κόντρα στη Νέα Ιωνία στους τελικούς, κατέκτησε το έκτο της πρωτάθλημα και πέμπτο συνεχόμενο.

Στο κύπελλο χάντμπολ ανδρών, το Final - 4 έγινε στο Ναύπλιο. Ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΚ στον έναν ημιτελικό και ο Δούκας τον Διομήδη Άργους. Στον τελικό της διοργάνωσης, η ομάδα του Πειραιά νίκησε με 28-27 την ομάδα των εκπαιδευτηρίων και κατέκτησε το τρίτο της τρόπαιο στον θεσμό.

Στο πρωτάθλημα, η ΑΕΚ κατέλαβε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και ο Ολυμπιακός τη δεύτερη. Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν σε μία απίθανη σειρά τελικών. Τόσο η Ένωση, όσο και η ομάδα του Πειραιά υπερασπίστηκαν την έδρα τους στους τέσσερις πρώτους τελικούς. Όλα, λοιπόν, κρίθηκαν στον πέμπτο τελικό. Εκεί, η ομάδα του Αλέξη Αλβανού νίκησε και πήρε το πέμπτο της πρωτάθλημα.

Στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΚ στον τελικό του σούπερ καπ. Η ομάδα του Πειραιά επιβλήθηκε 26-25 με γκολ του Σάββα Σάββα στο φινάλε της παράτασης και κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της αγωνιστικής σεζόν. Λίγες ημέρες αργότερα, η Ένωση ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με τον προπονητή Αλέξη Αλβανό.

Στον αντίστοιχο τελικό των γυναικών, ο ΠΑΟΚ επικράτησε 19-17 της Νέας Ιωνίας και πήρε την κούπα. Ήταν ο πρώτος τελικός του σούπερ καπ στο χάντμπολ γυναικών στην Ελλάδα.