Με Σταματούρο/Παπαδημητρίου αρχίζει το παγκόσμιο Προολυμπιακό μικτού διπλού
i

© Γραφείο τύπου ΕΦΟΕΑΠ

Με Σταματούρο/Παπαδημητρίου αρχίζει το παγκόσμιο Προολυμπιακό μικτού διπλού

Sportal newsroom 19:08 - 10.04.2024 / Ανανεώθηκε: 19:08 - 10.04.2024

Το Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά του μικτού διπλού έρχεται να τραβήξει την προσοχή των φίλων της επιτραπέζιας αντισφαίρισης απ’ όλες τις ηπείρους και η Ελλάδα θα έχει τη δική της εκπροσώπηση.

Ο Γιώργος Σταματούρος και η Μαλαματένια Παπαδημητρίου θα πάρουν μέρος στο παγκόσμιο προολυμπιακό τουρνουά στην επιτραπέζια αντισφαίριση στο μικρό διπλό στη μεγάλη διοργάνωση, που γίνεται αύριο 11 και μεθαύριο 12/04 στο Χάβιροφ της Τσεχίας και θα επιδιώξουν το καλύτερο δυνατό. Ήδη έχει τη σημασία του το γεγονός ότι η χώρα θα μετάσχει πρώτη φορά σε τέτοια διαδικασία στο αγώνισμα, που εμφανίστηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 2021 στο Τόκιο. Πρώτη φορά θ’ αγωνιστούν και τα δύο παιδιά σε Προολυμπιακό και μπορούν με αξιόλογες εμφανίσεις και ελεγχόμενο άγχος ν’ απολαύσουν τους αγώνες και να κυνηγήσουν εκπλήξεις. Στην τεχνική καθοδήγηση θα είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής των γυναικών Γιώργος Καρύτσας. Το World Mixed Doubles Olympic Qualification, όπως τιτλοφορείται από την παγκόσμια ομοσπονδία θα δώσει συνολικά τέσσερις προκρίσεις (4) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στοιχείο που αυτομάτως μαρτυρά τη μεγάλη δυσκολία του.

Κάθε χώρα είχε το δικαίωμα να στείλει ένα δίδυμο στο event, αλλά στο Ολυμπιακό τουρνουά των συνολικά 16 συμμετοχών στο Παρίσι έχουν ήδη προκριθεί αρκετά ζευγάρια. Στο σύγχρονο Sportovní Klub Stolního του Χάβιροφ δηλώθηκαν τελικά 26 διπλά και θα παλέψουν για τα πολυπόθητα «εισιτήρια» μέσα από δύο στάδια. Στα seeding το ελληνικό ζευγάρι είναι νούμερο 20 και κληρώθηκε στην πρώτη φάση με τους Σατιγιάν Γκανασεκαράν/Μάνικα Μπάτρα από την Ινδία (No 8). Ο αγώνας γίνεται στις 11:45 ώρα Ελλάδας στο τραπέζι 1.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και οι δύο, που θα αγωνισθούμε σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Είναι πρώτη φορά και για μένα και τον Γιώργο που αγωνιζόμαστε σε ένα Προολυμπιακό όποτε θα προσπαθήσουμε να δώσουμε το 100% σε κάθε αγώνα και να το ευχαριστηθούμε. Σαν μικτό έχουμε εμπειρία παίζουμε πολλά χρόνια μαζί και έχουμε κάνει προπονήσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλον και τακτικά και ψυχολογικά μέσα σε έναν αγώνα όποτε αυτό σίγουρα θα μας βοηθήσει και αναμένουμε την κλήρωση για να προετοιμαστούμε», δήλωσε πριν από την κλήρωση η Παπαδημητρίου, η οποία πήγε στο Χάβιροφ από τη Γερμανία και το WTT Feeder του Ντίσελντορφ.

Τρόπος διεξαγωγής της διοργάνωσης

Ο τρόπος διεξαγωγής του Προολυμπιακού τουρνουά προβλέπει δύο (2) στάδια, το κάθε ένα από τα οποία θα έχει δύο (2) νοκ άουτ ταμπλό. Θα προηγηθούν τα ταμπλό 1 και ταμπλό 2, θ’ ακολουθήσουν τα ταμπλό 3 και 4 και όλα τα ζευγάρια θα έχουν δύο ευκαιρίες να προκριθούν για το Παρίσι 2024. Για τις κληρώσεις, που γίνονται σήμερα 10/04, μετράει η παγκόσμια κατάταξη του αγωνίσματος. Το ελληνικό δίδυμο είναι αυτή τη βδομάδα στο νούμερο 201.

Οι νικητές στα νοκ άουτ 1 και νοκ άουτ 2 θα προκριθούν για το Ολυμπιακό τουρνουά και δεν θα αγωνιστούν στο στάδιο 2. Τα υπόλοιπα ζευγάρια θα περάσουν στο ταμπλό 3 και το ταμπλό 4. Θ’ αγωνιστούν επίσης σε νοκ άουτ και οι νικητές αυτών των ταμπλό θα προκριθούν επίσης στο Παρίσι 2024. Όλοι οι αγώνες θα διεξαχθούν με το σύστημα του καλύτερου των επτά (7) σετ.

Σταματούρος και Παπαδημητρίου αναδείχτηκαν πρωταθλητές Ελλάδας στο διπλό μικτό ανδρών-γυναικών το 2023 στη Φλώρινα. Φέτος στη Σαλαμίνα πήραν το ασημένιο μετάλλιο. Τον περασμένο Δεκέμβριο πλασαρίστηκαν στον προημιτελικό γύρο του ιταλικού Feeder στην Μπιέλα σημειώνοντας το καλύτερο αποτέλεσμά τους στο εξωτερικό.

Το βιογραφικό των δύο Ελλήνων αθλητών

Γιώργος Σταματούρος

Ημερομηνία γέννησης: 27 Αυγούστου 1999

Τόπος γέννησης: Αθήνα

Σωματεία: Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (Ελλάδα, 1η κατηγορία), Γκντασκ (Πολωνία, 1η κατηγορία)

Προηγούμενοι σύλλογοι: Ενεμπόν (Γαλλία, 1η κατηγορία), Ιστρ (Γαλλία, 2η κατηγορία), Ρομάνς (Γαλλία, 3η κατηγορία), Β 75 (Δανία, 1η κατηγορία)

Στυλ παιχνιδιού: Δεξιόχειρας επιθετικός με ευχέρεια στο backhand και καλό σερβίς

Σημαντικότερες διακρίσεις: Με την εθνική εφήβων 8η θέση στο ομαδικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2017. Ασημένιο μετάλλιο στο διπλό εφήβων του διεθνούς τουρνουά της Κροατίας το 2016. Πρωταθλητής Ελλάδας στο απλό ανδρών το 2021. Δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδας στο διπλό ανδρών (2019, 2021). Πρωταθλητής Ελλάδας στο διπλό μικτό ανδρών-γυναικών το 2023. Χρυσό μετάλλιο στο απλό και το διπλό Νέων ανδρών το 2018. Πρωταθλητής Ελλάδας εφήβων σε διπλό και ομαδικό το 2016 και το 2017, φιναλίστ στον τελικό του απλού τις ίδιες χρονιές.

Χόμπι: Ενασχόληση με υπολογιστές

Μαλαματένια Παπαδημητρίου

Ημερομηνία γέννησης: 30 Αυγούστου 2004

Τόπος γέννησης: Αθήνα

Σωματείο: Λιντς LZ Φρόσμπεργκ (Αυστρία, 1η κατηγορία), Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα)

Προηγούμενοι σύλλογοι: Τελαμώνας Σαλαμίνας, Α.Ο. Νέου Φαλήρου, Γ.Α.Ο. Πειραιά, Σάρισες Φλώρινας, TTC STAFFEL (Γερμανία, 2η κατηγορία), Ανρόχτ (Γερμανία, 2η κατηγορία), Λιντς AG Φρόσμπεργκ (Αυστρία, 1η κατηγορία)

Στυλ παιχνιδιού: Αριστερόχειρας με επιθετικό στυλ παιχνιδιού

Σημαντικότερες διακρίσεις: «Χρυσή» Μεσογειονίκης στο απλό αθλητριών Under 15 το 2019. Πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού συνολικά 10 φορές σε όλες τις νεαρές κατηγορίες από παγκορασίδα έως Νέα γυναίκα. Είναι η μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια, που έχει αγωνιστεί σε Τοπ 10 Ευρώπης. Το 2019 στις κορασίδες και κατετάγη 9η . Στην ίδια ηλικιακή κατηγορία έχει φτάσει μέχρι και το νούμερο 17 στην παγκόσμια κατάταξη. Έγινε μέλος των επίλεκτων αθλητριών έως 13 ετών της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ομοσπονδίας μέσα από καμπ επιλογών.

Από διεθνή τουρνουά μικρών ηλικιών έχει, μεταξύ άλλων διακρίσεων, δύο χρυσά μετάλλια στην Αίγυπτο σε ομαδικό και διπλό κορασίδων, χάλκινο στο Ομάν και την Αίγυπτο στο απλό, χρυσό στο απλό Under 12 στη Σουηδία, στο U13 στην Κροατία και στο U15 στην Κύπρο.

Χόμπι: Μουσική, σινεμά