Φόβος για τρομοκρατική ενέργεια στο Παρίσι - Αυστηρά μέτρα προστασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων

Φόβος για τρομοκρατική ενέργεια στο Παρίσι - Αυστηρά μέτρα προστασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Αυστηρά θα είναι τα μέτρα προστασίας στο Παρίσι το ερχόμενο καλοκαίρι, υπό τον φόβο τρομοκρατικής ενέργειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στήριξη από την Πολωνία με στρατό και σκύλους ανιχνευτές.

Τέσσερεις μήνες απομένουν για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και μαζί με τον ενθουσιασμό υπάρχει και ο φόβος. Φόβος για την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας, παρόμοιας με εκείνη που συνέβη το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου του 2015.

Την ανησυχία ήρθαν να εντείνουν τα όσα συνέβησαν πριν από λίγα 24ωρα στη Ρωσία, εκεί όπου οι τρομοκράτες του ISIS εισέβαλαν στο δημαρχείο του Κρόκους. Κάπως έτσι, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξει παρόμοιο περιστατικό.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, ο αρχηγός του γαλλικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων ήταν επίσκεψη στην Πολωνία. Μετά την επίσκεψη, λοιπόν, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατιώτες στο Παρίσι. Σκοπός τους να συνδράμουν στην προστασία των εγκαταστάσεων, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα, εκείνοι θα έχουν μαζί τους και σκυλιά ανιχνευτές, για να βοηθήσουν στο έργο των στρατιωτών.

Παράλληλα, την Πέμπτη (28/3) ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας είχε συνάντηση με τις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας. Αυτές συνέστησαν να εφαρμοστεί το σχέδιο Β, δηλαδή να μη γίνει τελετή έναρξης στο Σηκουάνα, αλλά να γίνει μέσα σε ένα στάδιο.

Το Παρίσι ανακοινώθηκε ως διοργανώτρια πόλη των ΟΑ στην 131η Σύνοδο της ΔΟΕ στη Λίμα του Περού, στις 13 Σεπτεμβρίου 2017. Εξαιτίας πολλών αποχωρήσεων που άφησαν μόνο το Λος Άντζελες και το Παρίσι στη διεκδίκηση των Αγώνων, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιβεβαίωσε τη διαδικασία να δώσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 και 2028 στις δυο πόλεις. 

Έχοντας ήδη φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 1900 και 1924, το Παρίσι θα γίνει η δεύτερη πόλη που θα έχει φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες τρεις φορές, μετά το Λονδίνο (1908, 1948, 2012). Η διοργάνωση θα επιστρέψει στην παραδοσιακή τετραετή Ολυμπιάδα μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2020 στο Τόκιο της Ιαπωνίας, οι οποίοι αναβλήθηκαν για το 2021 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.