Ο Μακρόν ετοιμάζεται να παρέμβει ξανά στην «υπόθεση Εμπαπέ» ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Κιλιάν Εμπαπέ & Εμάνουελ Μακρόν

i

©Photo by Jean Catuffe/Getty Images/Ideal Images

Ο Μακρόν ετοιμάζεται να παρέμβει ξανά στην «υπόθεση Εμπαπέ» ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Κώστας Τόπας 15:05 - 22.03.2024

Ο Πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας, Εμάνουελ Μακρόν συνεχίζει να εργάζεται στα παρασκήνια προκειμένου ο Κιλιάν Εμπαπέ να παρευρεθεί με τους «τρικολόρ» στους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ προορίζεται να είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής του καλοκαιριού. Όχι μόνο λόγω της απόφασης να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Παρί Σεν Ζερμέν μετά τις 30 Ιουνίου, αλλά η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 είναι ακόμα στον αέρα και κρατά ολόκληρη τη χώρα του σε αγωνία. Συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας.

Οι ημέρες συνεχίζουν να προχωρούν και μένουν όλο και λιγότερες μέχρι να ανακοινωθούν οι κλήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από τον Τιερί Ανρί. Μια λίστα που, από την πρώτη δημοσιευμένη επιλογή μέχρι την τελική, θα υποστεί αμέτρητες τροποποιήσεις. Ο λόγος; Καθώς δεν είναι ημερομηνία της FIFA -όπως είναι το Euro-, οι σύλλογοι έχουν τη δύναμη να πουν «ναι» ή «όχι» στους παίκτες τους που θα παρευρεθούν στους Ολυμπιακού Αγώνες.

Υπό αυτή την έννοια, για παράδειγμα, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ήδη ενημερώσει τη Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για την πρόθεσή της να μην αποδεσμεύσει κανέναν από τους παίκτες της για το εν λόγω τουρνουά: Μεντί, Τσουαμενί, και Καμαβινγκά. Οσον αφορά τον Εμπαπέ; Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο να καταλήξει ο επιθετικός να φοράει τη φανέλα των Μαδριλένων την επόμενη χρονιά, αλλά δεν υπάρχει κάτι επίσημο αυτή τη στιγμή. 

Ο Γάλλος αστέρας έχει ήδη σχολιάσει σε συνέντευξή του την προθυμία και την επιθυμία του να παρευρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η απόφαση θα ληφθεί στο νέο του σύλλογο. Υπήρχε μάλιστα εικασίες ότι ο ποδοσφαιριστής θα ήταν ο σημαιοφόρος της χώρας στην τελετή έναρξης.

Από τη Γαλλία, έχουν ήδη τραβήξει όλα τα νήματα για να προσπαθήσουν να παρευρεθεί ο Εμπαπέ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το χρυσό στην κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών είναι ένας από τους μεγάλους στόχους της διοργανώτριας χώρας. Θέλουν να φέρουν την καλύτερη δυνατή ομάδα και το πλάνο του Τιερί Ανρί ήταν να εντάξει στο δυναμικό της ομάδας, τρία κορυφαία αστέρια ως παίκτες άνω των 23 ετών: Εμπαπέ, Γκριεζμάν και Ζιρού. 

Είναι τέτοια η προσήλωση της Γαλλίας στο να μπορεί να καλέσει τον Εμπαπέ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που, για άλλη μια φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα μπορούσε να τραβήξει τα φώτα πάνω του. Ο πολιτικός αρχηγός του γαλλικού σοσιαλφιλελεύθερου πολιτικού κόμματος ήταν ήδη εκείνος που πρωταγωνίστησε κατά τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του Εμπαπέ με την Παρί Σεν Ζερμέν το 2022. Με την ευκαιρία αυτή, θα μπορούσε να πάρει ξανά θέση για να πείσει τα διάφορα κόμματα, αν και η Ομοσπονδία δεν έχει τον τελικό λόγο για την απόφαση.