Μεγαλείο δύναμης και ψυχής: Ο άνθρωπος με περισσότερους παγκόσμιους τίτλους δεν έχει χέρια και ένα πόδι!

Μεγαλείο δύναμης και ψυχής: Ο άνθρωπος με περισσότερους παγκόσμιους τίτλους δεν έχει χέρια και ένα πόδι!

Sportal newsroom 19:58 - 22.09.2023 / Ανανεώθηκε: 20:04 - 22.09.2023

Σε ηλικία 8 ετών ακρωτηριάστηκε στα χέρια και το αριστερό του πόδι. Ωστόσο, ο Ρικάρντο Τεν έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.

Έχει γράψει τη δική του ιστορία στον ισπανικό αθλητισμό. Ο Ρικάρντο Τεν έχασε τα δύο χέρια και το αριστερό του πόδι αλλά δεν σταμάτησε να παλεύει.

«Η ποδηλασία ήταν πάντα μέρος της ζωής μου. Το λάτρεψα από μικρή ηλικία. Έμαθα να κάνω ποδήλατο όταν ήμουν 3-4 ετών. Μετά το ατύχημα δεν ήταν σίγουρο ότι θα μπορούσα να κάνω ποδήλατο ξανά. Ο πατέρας μου και ο αδερφός μου προσάρμοσαν ένα και όταν το πήραν ήταν σαν να γκρέμιζαν έναν τοίχο. Ήξερα ότι μπορούσα να πάρω αυτό που ήθελα τόσο πολύ. Μπορούσα να πάρω ό,τι είχα στο μυαλό μου», είπε στην εφημερίδα Marca ο Ρικάρντο Τεν.

Όταν ήταν 8 ετών έπαθε ηλεκτροπληξία. Έπρεπε να ακρωτηριάσει τα δύο χέρια και το αριστερό του πόδι. Το σώμα του ήταν καλυμμένο κατά 75% με εγκαύματα τρίτου βαθμού. Έμεινε στο νοσοκομείο για 9 μήνες, οι 3 εκ των οποίων στην εντατική.

Μετά από δέκα χρόνια ξεκίνησε την κολύμβηση. Ο Ρικάρντο Τεν συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς της Ατλάντα το 1996, του Σίδνεϊ το 2000, του Πεκίνου το 2008, του Λονδίνου το 2012 και του Ρίο το 2016. Ανέβηκε στο βάθρο των Παραολυμπιακών αγώνων επτά φορές.

Συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο στην ποδηλασία. Μεγάλος του στόχος είναι να προκριθεί στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού το 2024.

Πριν από λίγο καιρό έγινε viral όταν δέχτηκε ως δώρο ένα ρολόι έχοντας υποστεί ακρωτηριασμό των χεριών του. Φορώντας το συγκεκριμένο ρολόι πασίγνωστη εταιρείας, ο Τεν δήλωσε στη Marca ότι θα ένιωσε προσβεβλημένος αν δεν του έδιναν.

«Συνεχίζω να ονειρεύομαι, συνεχίζω να πιστεύω, συνεχίζω να παλεύω», αναφέρει ο Ρικάρντο Τεν στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Τρία χρυσά μετάλλια σε Παραολυμπιακούς αγώνες, 7 σε παγκόσμια πρωταθλήματα και 12 ευρωπαϊκά χρυσά είναι η εντυπωσιακή συγκομιδή του Ρικάντο Τεν στην κολύμβηση. Αφήνοντας την πισίνα για τις πίστες και το ποδήλατο βρήκε ένα νέο κίνητρο.

«Δεν νιώθω πίεση, όπως ένιωθα τα τελευταία χρόνια στην κολύμβηση όταν τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που ήθελα. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αποδείξει κάτι σε κανέναν», ομολόγησε ο Ρικάρντο Τεν στη Marca.

«Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας μου στην ποδηλασία είναι αυτά τα 20 χρόνια που συνδέονται με την πισίνα. Η κολύμβηση ένα πολύ απαιτητικό άθλημα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, στο οποίο κάθε λεπτομέρεια μετράει πολύ και νομίζω ότι η ψυχική δύναμη με βοήθησε αργότερα να μάθω να εξελιχθώ ως ποδηλάτης. Όταν αποφάσισα να το δοκιμάσω πίστεψα ότι θα μπορούσα να το κάνω καλά, αλλά ότι θα μου έπαιρνε χρόνο να το συνηθίσω. Ήμουν έκπληκτος που είμαι ξανά ανταγωνιστικός τόσο σύντομα και άρχισα να έχω αποτελέσματα», σημείωσε ο Ισπανός αθλητής.

Αιχμές και από το Kicker για ευνοϊκή μεταχείριση της Φράιμπουργκ από τη διαιτησία κόντρα στον Ολυμπιακό: «Ο μόνος που είδε κάρτα ήταν ο Μαρτίνεθ»
EUROPA LEAGUE

18:54 - 22.09.2023

Αιχμές και από το Kicker για ευνοϊκή μεταχείριση της Φράιμπουργκ από τη διαιτησία κόντρα στον Ολυμπιακό: «Ο μόνος που είδε κάρτα ήταν ο Μαρτίνεθ»

Θέση για τη φάση του Έσε πήρε η γερμανική «Kicker», υποστηρίζοντας πως ο Σάλαϊ έχει βρει τον Αργεντινό με τον αγκώνα του και ο διαιτητής, Λίντχουντ, δεν έδωσε ούτε φάουλ.

Αν ο Ρικάρντο Τεν πάρει την πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς, τότε θα αγωνιστεί σε ηλικία 49 ετών. «Πάντα λέω το ίδιο πράγμα, ότι στον Παραολυμπιακό αθλητισμό η ηλικία δεν είναι τόσο υψηλό μειονέκτημα όσο στον συμβατικό αθλητισμό. Η αλλαγή του αθλήματος με ενθουσίασε και με παρακίνησε να δω ότι προχωρούσα. Έχω ακόμα πολλά περιθώρια για βελτίωση και θα συνεχίσω να την εκμεταλλεύομαι», σημείωσε στη Marca ο Ρικάρντο Τεν.

Tags: