Πρωτιά του Ζησιμόπουλου στο Σπάρταθλον με ιστορικό ρεκόρ!
i

© Spartathlon/ Sparta Photography Club

Πρωτιά του Ζησιμόπουλου στο Σπάρταθλον με ιστορικό ρεκόρ!

Πηνελόπη Παπαδήμου 08:37 - 01.10.2023 / Ανανεώθηκε: 09:10 - 01.10.2023

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος τερμάτισε πρώτος στο Σπάρταθλον σπάζοντας το ρεκόρ διαδρομής που είχε ο Γιάννης Κούρος από το 1984.

Ιστορική νίκη πέτυχε ο Φώτης Ζησιμόπουλος στο Σπάρταθλον. Ο 41χρονος υπεραθλητής με καταγωγή από το Αγρίνιο τερμάτισε τον αγώνα σε 19 ώρες και 55 λεπτά γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Ο Ζησιμόπουλος με την επίδοσή του κατέρριψε το ρεκόρ διαδρομής που κρατούσε ο Γιάννης Κούρος από το 1984. Ο θρυλικός Έλληνας υπεραθλητής είχε τερματίσει την απόσταση σε 20 ώρες και 25 λεπτά.

Αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη νίκη για το αθλητή από το Αγρίνιο. Τον καλύτερο χρόνο του είχε πραγματοποιήσει το 2022, όταν ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 21 ώρες και 59 δευτερόλεπτα.

Τι είναι το Σπάρταθλον

Το ιστορικό Σπάρταθλον είναι ένας ετήσιος διεθνής αγώνας υπερμαραθωνίου δρόμου 246,8 χιλιομέτρων, στη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη. Διεξήχθη για πρώτη φορά 1983 με νικητή τον Γιάννη Κούρο.

Το Σπάρταθλον αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη δύο μέρες μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Το Σπάρταθλον είναι εξαιρετικά απαιτητικό όχι μόνο λόγω της απόστασης αλλά και των υψομετρικών διαφορών. Η συνολική διαδρομή διαιρείται σε έξι τμήματα ενώ υπάρχουν 75 σημεία ελέγχου.

Ο αγώνας δεν διαρκεί πάνω από 36 ώρες, που είναι το ανώτατο όριο τερματισμού. Οι αθλητές καταλήγουν στο άγαλμα του Λεωνίδα στο κέντρο της πόλης. Στον αγώνα δεν υπάρχουν χρηματικά έπαθλα και ο νικητής επιβραβεύεται με ένα κλαδί ελιάς.