Η ινδική αστυνομία συνέλαβε τον άνδρα που παρέσυρε τον Fauja Singh, 114 ετών, ο οποίος ολοκλήρωσε εννέα μαραθωνίους αφού ξεκίνησε να τρέχει στα 89 του χρόνια.
Οι αρχές της Ινδίας συνέλαβαν τον φερόμενο ως δράστη της θανατηφόρας παράσυρσης του Fauja Singh, του γηραιότερου μαραθωνοδρόμου στον κόσμο, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του ενώ έκανε βόλτα στο Punjab, όπου ζούσε μέχρι πρότινος σε ηλικία 114 ετών.
«Εντοπίσαμε το όχημα χάρη σε βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας και σε θραύσματα από τους προβολείς που ανακτήθηκαν στο σημείο. Το αυτοκίνητο έχει αλλάξει ιδιοκτήτη αρκετές φορές», δήλωσε ο Harvinder Singh, επικεφαλής της αστυνομίας του Jalandhar, εξηγώντας ότι το όχημα εντοπίστηκε μετά την εξέταση των καμερών ασφαλείας.
Η παράσυρση του 114 ετών, Fauja Singh, σημειώθηκε στην πολιτεία Punjab, στη βόρεια Ινδία, όταν ο "Τυφώνας με το Τουρμπάνι" έκανε μια βόλτα κοντά στο Bias, το χωριό που γεννήθηκε. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, θα μπορούσε να είχε σωθεί αν ο 26χρονος οδηγός είχε μεταφέρει αμέσως τον Singh στο νοσοκομείο.
Ο Singh έγινε διεθνώς γνωστός όταν η Adidas τον επέλεξε για την διαφημιστική της καμπάνια "Impossible is Nothing" το 2004, στην οποία συμμετείχαν και θρύλοι όπως ο Μοχάμεντ Άλι. Μεταξύ 2000 και 2011 ολοκλήρωσε εννέα μαραθωνίους.
Το ντεμπούτο του Ινδού στα 42,195 χιλιόμετρα έγινε το 2000, στον Μαραθώνιο του Λονδίνου, στον οποίο εγγράφηκε σε ηλικία 89 ετών, και τον οποίο έτρεξε έξι φορές, με καλύτερο χρόνο τις 6 ώρες 2 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα που πέτυχε το 2003, σε ηλικία 92 ετών. Το χάρισμα και η αποφασιστικότητά του τον κατέστησαν μια μοναδική φιγούρα στον παγκόσμιο αθλητισμό. Το παιδί που κατάφερε να περπατήσει μόλις στα πέντε του χρόνια, έφτασε να μεταφέρει την ολυμπιακή δάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.
"Όλοι πεθαίνουν, άρα είναι καλύτερο να πεθαίνεις κάνοντας κάτι που αγαπάς"
Αφού άρχισε να τρέχει στα 89 του χρόνια, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ζούσε, έγινε παγκοσμίως γνωστός το 2011, ολοκληρώνοντας τον Μαραθώνιο του Τορόντο (8 ώρες 25 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα) σε ηλικία 100 ετών, αν και αυτό το ρεκόρ δεν αναγνωρίζεται επίσημα λόγω έλλειψης πιστοποιητικού γέννησης.
Το BBC έχει αποκαλύψει ότι το βρετανικό διαβατήριο του Singh έδειχνε την ημερομηνία γέννησής του ως 1η Απριλίου 1911 και ότι είχε λάβει μια επιστολή από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β', η οποία του έστελνε τις ευχές της για τα 100ά γενέθλιά του. Ωστόσο, το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες αναφέρει ότι χωρίς πιστοποιητικό γέννησης δεν μπορεί να επικυρώσει τα ρεκόρ, αγνοώντας το επιχείρημα ότι στην Ινδία, το 1911, δεν υπήρχαν πιστοποιητικά γέννησης.
«Όλοι πεθαίνουν, άρα είναι καλύτερο να πεθαίνεις κάνοντας κάτι που αγαπάς», δήλωσε ο Fauja Singh, όταν επιβεβαίωσε ότι η έκτη συμμετοχή του στον μαραθώνιο του Λονδίνου θα ήταν η τελευταία, το 2012.
Ο Fauja Singh έτρεξε επίσης τον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας το 2006, σε ηλικία 94 ετών, με την ομάδα Sikh Runners, μια ομάδα με θρησκευτικό χαρακτήρα, αποτελούμενη από 20 αθλητές, όλοι άνω των 70 ετών, που τον συνόδευαν στους μεγάλους διεθνείς αγώνες.
Εκείνη τη χρονιά, συμμετείχε επίσης στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης (7 ώρες 34 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα) και πέτυχε τον καλύτερο χρόνο του στην απόσταση (5 ώρες 40 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα) στο Τορόντο. «Στα νιάτα μου, δεν ήξερα καν ότι υπήρχε η λέξη 'μαραθώνιος'», είχε πει κάποτε, θυμίζοντας ότι μεγάλωσε χωρίς να πάει ποτέ σχολείο και δεν έκανε κανένα άθλημα, ζώντας ως αγρότης κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και της ταραχώδους διαίρεσης της Ινδίας.
)
12:44 - 15.07.2025
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει την ανακαίνιση του Καλλιμάρμαρου
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του Παναθηναϊκού Σταδίου, με στόχο την επαναφορά του στο προσκήνιο των διεθνών διοργανώσεων στίβου.
Έτρεξε για τελευταία φορά τον μαραθώνιο στο Λονδίνο, το 2012, όταν τον ολοκλήρωσε σε 7 ώρες 49 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα, ενώ η τελευταία του συμμετοχή σε αγώνα ήταν τον Φεβρουάριο του 2013, στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων του Μαραθωνίου του Χονγκ Κονγκ.
«Αν σταματήσω να προπονούμαι και να τρέχω, νομίζω ότι η υγεία μου θα χειροτερέψει και θα πεθάνω. Απλά δεν μπορώ να κάθομαι ακίνητος. Μου αρέσει ακόμα να τρέχω και να περπατάω από έξι έως δέκα χιλιόμετρα μία φορά την εβδομάδα, για να διατηρούμαι σε φόρμα. Αυτό με κρατάει σε κίνηση», είχε αναφέρει τότε.
Λέγεται ότι η ενέργεια και η μακροζωΐα του οφείλονταν στην τακτική κατανάλωση laddu, ενός τοπικού γλυκού, και γάλακτος.