Επίσημο: Οι τρανς γυναίκες δεν θα αγωνίζονται στους διεθνείς αγώνες στίβου!

Κάστερ Σεμένια

i

© Michael Dodge/Getty Images

Επίσημο: Οι τρανς γυναίκες δεν θα αγωνίζονται στους διεθνείς αγώνες στίβου!

Κώστας Τσιακλής 21:39 - 23.03.2023 / Ανανεώθηκε: 16:04 - 24.03.2023

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics) ανακοίνωσε ότι για σκοπούς δικαιοσύνης θα αποκλείσει τις τρανς γυναίκες από τις διεθνείς διοργανώσεις. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τις 31 Μαρτίου.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics) ανακοίνωσε, σε συνέδριο που έγινε στο Μονακό, την απόφαση της να αφήσει εκτός διεθνών διοργανώσεων τις διεμφυλικές γυναίκες. Ο αποκλεισμός των συγκεκριμένων γυναικών από τις διεθνείς διοργανώσεις θα ξεκινήσει από τις 31 Μάρτιου.

Ο πρόεδρος της World Athletics, Σεμπάστιαν Κόου, ενημέρωσε ότι αυτή η απόφαση αφορά τις γυναίκες οι οποίες προχώρησαν σε εγχείρηση αλλαγής φύλου μετά την εφηβεία τους. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι αυτό γίνεται για να διατηρηθεί η δικαιοσύνη ωστόσο μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης αν υπάρξουν περαιτέρω δεδομένα από την επιστήμη.

«Το συμβούλιο αποφάσισε να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες αθλήτριες, που πέρασαν την εφηβεία τους ως αγορά, από τους αγώνες παγκόσμιες κατάταξης γυναικών στις 31 Μαρτίου. Τον Ιανουάριο, η World Athletics είχε συμβουλευθεί τα μέλη των ομοσπονδιών σε μια πρόταση για να αλλάξει τους κανόνες συμμετοχές των διεμφυλικών γυναικών στις γυναικείες διοργανώσεις.

Το ζήτημα είναι ακανθώδες, καθώς ο αθλητισμός προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της συμπερίληψης όλων των ανθρώπων και να βεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο άδικο πλεονέκτημα. Οι αποφάσεις είναι πάντα δύσκολες όταν περιλαμβάνουν αντικρουόμενες ανάγκες και δικαιώματα μεταξύ διαφορετικών ομάδων, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη δικαιοσύνη για τις αθλήτριες πάνω από κάθε άλλο παράγοντα.

Σε αυτό θα μας καθοδηγήσει η επιστήμη γύρω από τη φυσική απόδοση και το ανδρικό πλεονέκτημα που αναπόφευκτα θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια. Όταν θα έχουμε περισσότερα στοιχεία, θα αναθεωρήσουμε τη θέση μας, αλλά πιστεύουμε ότι η ακεραιότητα της γυναικείας κατηγορίας στον στίβο είναι πρωταρχικής σημασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σεμπάστιαν Κόου.

Ο Σεμπάστιαν Κόου ανέφερε επίσης πως θα υπάρξουν αλλαγές και στους κανονισμούς με διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου και ότι θα καθιερωθεί μια ομάδα εργασίας, η οποία θα κάνει περισσότερες έρευνες για το δικαίωμα συμμετοχής των διεμφυλικών στα αγωνίσματα βάσει κανονισμών.

Επιπλέον αποφασίστηκε από την Ομοσπονδία να μειωθεί η ποσότητα τεστοστερόνης στο αίμα σε αθλήτριες με διαφορές στην ανάπτυξη φύλου (DSD - Diferrence in Sex Development). Συγκεκριμένα από αυτή την κατηγορία των αθλητών θα ζητηθεί να μειωθεί το επίπεδο τεστοστερόνης τους στο αίμα κάτω από τα 2.5 νανομίλια ανά λίτρο, από τα πέντε που ίσχυε μέχρι τώρα.

Τέλος σε μια σημαντική εξέλιξη, η World Athletics απόφασισε να προχωρήσει στην άρση του αποκλεισμού των Ρώσων αθλητών και αθλητριών από τις διεθνείς διοργανώσεις για το θέμα του συστημικού ντόπινγκ. Ο αποκλεισμός τους όμως παραμένει σε ισχύ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.