Η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας προσφεύγει νομικά κατά της απαγόρευσης του World Aquatics
i

© PrtScr

Η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας προσφεύγει νομικά κατά της απαγόρευσης του World Aquatics

Γιάννης Λιβανός • 12:58 - 28.01.2024

Η Αμερικανίδα τρανσέξουαλ κολυμβήτρια Λία Τόμας προσφεύγει στη δικαιοσύνη στην προσπάθεια της να αγωνιστεί και πάλι στην ελίτ γυναικεία κατηγορία του υγρού στίβου, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Λία Τόμας δεν έχει αγωνιστεί σε πισίνα επισήμως από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγρού Στίβου άλλαξε τους κανόνες και απαγόρευσε σε κάθε τρανς αθλητή που έκανε μετάβαση πριν από την εφηβεία να αγωνίζεται σε γυναικεία αγωνίσματα.

Η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Λία Τόμας, η οποία έγινε η πρώτη τρανσέξουαλ αθλήτρια που κέρδισε κολεγιακό τίτλο στο NCAA, ακολούθησε τη νομική οδό για να εναντιωθεί στην απόφαση του World Aquatics να επιτρέψει σε τρανσέξουαλ κολυμβητές να αγωνίζονται σε γυναικεία αγωνίσματα.

Σύμφωνα με την Telegraph, έχει απευθυνθεί στην καναδική δικηγορική εταιρεία Tyr για να την εκπροσωπήσει μετά την προσφυγή της στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) τον Σεπτέμβριο. Η World Aquatics φέρεται να πίεσε το CAS να απορρίψει την υπόθεση επειδή η Τόμας δεν είναι μέλος της USA Swimming σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Η Λία έχει πλέον μια κλειστή πόρτα όσον αφορά την εξάσκηση του αθλήματός της και τον ανταγωνισμό στο υψηλότερο επίπεδο. Η ίδια και άλλες τρανς γυναίκες διεκδικούν να διασφαλίσουν ότι οι όποιοι κανόνες για τη συμμετοχή των τρανς γυναικών στον αθλητισμό είναι δίκαιοι, αναλογικοί και βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα και την επιστήμη», λέει ο δικηγόρος της Τόμας.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγρού Στίβου παραμένει πεπεισμένος ότι η πολιτική του για την ένταξη των δύο φύλων αποτελεί μια δίκαιη προσέγγιση και παραμένει απολύτως αποφασισμένος να προστατεύσει τον γυναικείο αθλητισμό. Η εν λόγω πολιτική αναπτύχθηκε αυστηρά με βάση τις συμβουλές κορυφαίων ιατρικών και νομικών εμπειρογνωμόνων και σε προσεκτική διαβούλευση με τις αθλήτριες», δήλωσε ο Μπρεντ Νοβίτσκι, εκτελεστικός διευθυντής του World Aquatics.

Η διαμάχη συνεχίζεται

Η Αμερικανίδα κολυμβήτρια, η οποία υποβλήθηκε σε εγχείρηση αλλαγής φύλων το 2019, κέρδισε τον πρώτο της τίτλο στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ (NCAA I) στον τελικό των 500 μέτρων μικτής κολύμβησης τον Μάρτιο του 2022. Η παρουσία της σε διάφορα αγωνίσματα γυναικείας κολύμβησης προκάλεσε συζήτηση σχετικά με το αν οι τρανς αθλητές ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με τις γυναίκες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγρού Στίβου καθιέρωσε στους κανονισμούς του ότι μόνο οι τρανσέξουαλ αθλητές που έχουν κάνει τη μετάβαση πριν από την εφηβεία μπορούν να αγωνιστούν στα γυναικεία αγωνίσματα, γεγονός που στην πράξη κλείνει τις πόρτες στην παρουσία των περισσότερων τρανσέξουαλ κολυμβητών. Δημιούργησε επίσης μια κατηγορία Open στους αγώνες της, στην οποία θα μπορούσαν να αγωνιστούν κολυμβητές όπως η Λία Τόμας. 

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Βερολίνου τον περασμένο Οκτώβριο επρόκειτο να φιλοξενήσει το ντεμπούτο αυτής της κατηγορίας, η οποία είχε ως στόχο να ανταποκριθεί στην ένταξη τρανσέξουαλ ή αθλητών δύο φύλων με αγώνες στις αποστάσεις των 50 και 100 μέτρων σε όλα τα στυλ κολύμβησης. Το ντεμπούτο ακυρώθηκε λόγω έλλειψης συμμετεχόντων.

Tags: