Η απίθανη ιστορία του τελευταίου παίκτη που κέρδισε τον Τζόκοβιτς στη Μελβούρνη
i

Χιέον Τσουνγκ/ hyeonchung's official instagram account

Η απίθανη ιστορία του τελευταίου παίκτη που κέρδισε τον Τζόκοβιτς στη Μελβούρνη

Πάνος Μαλακτάρης • 13:35 - 12.01.2023 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Ο Νοτιοκορεάτης που έκανε το τεράστιο μπαμ στο Αυστραλιανό όπεν και έκτοτε ουσιαστικά χάθηκαν τα ίχνη του από το τένις

Βρισκόμαστε πίσω στο 2018, αν και όλο το σκηνικό το θυμόμαστε σαν να είναι μόλις χτες. Rod laver arena, Μελβούρνη. Προημιτελικά του Αυστραλιανού όπεν, και ο μεγάλος Νόβακ Τζόκοβιτς ετοιμάζεται για ακόμη μία ιστορική κόντρα με τον Ρότζερ Φέντερερ. Εμπόδιο στέκεται ο Χιέον Τσουνγκ, ένας άσημος Νοτιοκορεάτης τενίστας ο οποίος ούτε είχε διακριθεί ως τότε, ούτε είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τους φίλους του αθλήματος ανά τον κόσμο. Τυπική διαδικασία για τον Σέρβο, πιστεύαμε. Κάποιος είχε αντίθετη γνώμη. 

Ένας μικρός τραυματισμός του Νόλε στον αγκώνα δεν αρκεί ακόμα και σήμερα, παραμονές του αντίστοιχου όπεν του 2023, να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη μέρα στη Μελβούρνη. Αποτέλεσμα; 7-6, 7-5 και 7-6. Όχι, όχι υπέρ του Σέρβου, αλλά υπέρ του Τσουνγκ! Ο τότε 22χρονος -γεννημένος το 1996- αθλητής κατάφερε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών σε ατομικό άθλημα. Ένα «one night wonder» όπως λένε οι Άγγλοι, και εξηγούμε αμέσως. Η εμφάνισή του ήταν αψεγάδιαστη. Υπέροχη κίνηση, ισχυρό «backhand» κτύπημα, αυτοπεποίθηση που φαινόταν από μακριά. Η συνέχεια όμως δεν ήταν η αναμενόμενη. 

Κι έτσι ενώ όλος ο κόσμος περίμενε να δει την εξέλιξή του, τόσο στο τουρνουά όσο και γενικότερα, ο Χιέον Τσουνγκ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε. Στον ημιτελικό απέναντι στον Φέντερερ αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω τραυματισμού, ενώ η υγεία του τον ταλαιπώρησε και στη συνέχεια. Τραυματισμοί στο πόδι, στη μέση, στον αστράγαλο. Και, κυρίως, τα μάτια του. Βλέπετε, ο Νοτιοκορεάτης γεννήθηκε με ένα πρόβλημα στην όρασή του που ανέκαθεν τον περιόριζε. Το φοβερό είναι πως, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, ασχολήθηκε ουσιαστικά με το τένις ως ένα μέσο για να διατηρήσει την εστίαση των ματιών του σε υψηλό επίπεδο. 

Το να φτάνει ένας αθλητής με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα υγείας στο σημείο να συμμετέχει σε grand slam και να κερδίζει στο απόγειο της καριέρας του τον τεράστιο Νόβακ Τζόκοβιτς, σίγουρα είναι κάτι που θα μπορεί να διηγείται στα εγγόνια του ο άξιος συγχαρητηρίων Τσουνγκ. Η γενικότερη πορεία του μπορεί να έφθινε, σημειώνοντας την τελευταία του επίσημη εμφάνιση στο Ρολάν Γκαρός του 2020, ωστόσο μικρή σημασία δείχνει να έχει αυτό. Το δε καλοκαίρι που μας πέρασε ανέβασε ένα βίντεο όπου παίζει τένις, ωστόσο μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι μεταξύ φίλων παρά με προπόνηση υψηλού επιπέδου, ως δηλαδή προπομπό μιας πιθανής επιστροφής του. 

Ό, τι κι αν γίνει, σίγουρα είναι πολύ μεγάλο αυτό που έχει καταφέρει ο Νοτιοκορεάτης. Τεράστιο. Να θυμίσουμε μόνο πως ο Νόλε δεν έχει έκτοτε χάσει στην Αυστραλία ούτε έναν αγώνα, έχοντας καταγράψει 34 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Αξιοσέβαστε Χιέον Τσουνγκ, δε ξεχνάμε το τεράστιο αθλητικό σου επίτευγμα του 2018, ούτε και τη δύναμη της ψυχής που αδιαμφισβήτητα κουβαλάς.