Τζόκοβιτς 23 καρατίων!
i

© Photo by Clive Mason/Getty Images

Τζόκοβιτς 23 καρατίων!

Πηνελόπη Παπαδήμου 19:24 - 11.06.2023 / Ανανεώθηκε: 20:10 - 11.06.2023

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς νίκησε τον Κάσπερ Ρουντ στα τρία σετ στον τελικό του Roland Garros και έφτασε τους 23 Grand Slam τίτλους, ξεπερνώντας τον Ράφα Ναδάλ.

Ποιος να συγκριθεί μαζί του! Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έγραψε ιστορία στο φετινό Roland Garros. Ο Σέρβος τενίστας επιβλήθηκε με 7-6(1), 6-3, 7-5 του Κάσπερ Ρουντ στον τελικό και έφτασε τους 23 Grand Slam τίτλους, περισσότερους από κάθε άλλον άνδρα τενίστα.

Ο Σέρβος έφτασε στο ιστορικό του επίτευγμα στο «σπίτι» του Ράφα Ναδάλ, με τον οποίον μοιραζόταν - μέχρι σήμερα - την κορυφή. Ο Τζόκοβιτς έμοιαζε σαν... έτοιμος από καιρό γι' αυτόν τον αγώνα απέναντι στον Ρουντ, που τον ζόρισε μόνο στο πρώτο σετ.

Αυτός ήταν ο τρίτος τίτλος για τον Τζόκοβιτς στο Παρίσι. Ο Σέρβος ολοκλήρωσε τον τελικό με 52 winners έναντι 31 του αντιπάλου του. Ο Νόλε είχε 32 αβίαστα λάθη έναντι 31 του Ρουντ.

Ο Τζόκοβιτς θα επιστρέψει και στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης εκτοπίζοντας τον Κάρλος Αλκαράθ, τον οποίον νίκησε στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Παράλληλα, ο Σέρβος είναι στο δρόμου τα μισά για το Calendar Slam. Ακολουθεί σε δύο περίπου εβδομάδες το Wimbledon (είναι εκ των φαβορί) και το US Open τον Σεπτέμβριο, εφόσον του επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ και μπορέσει να αγωνιστεί.

Ο Ρουντ πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις κόντρα στον Τζόκοβιτς, αλλά όταν παίζεις κόντρα στον Σέρβο - ειδικά σε τελικό - αυτό πολλές φορές δεν αρκεί. Ο Τζόκοβιτς έφτασε τις 23 κατακτήσεις σε 34 τελικούς major που έχει αγωνιστεί.

Ο Νορβηγός ξεκίνησε υποδειγματικά τον τελικό όταν και προηγήθηκε με μπρέικ για το 4-1. Με τον Τζόκοβιτς να είναι στα σχοινιά, η εμπειρία του Σέρβου μίλησε στα κρίσιμα σημεία.

Ο Νόλε πήρε πίσω το μπρέικ και ισοφάρισε σε 4-4 οδηγώντας τελικά το πρώτο σετ στο τάι μπρέικ. Εκεί, ο Τζόκοβιτς είχε υποδειγματική απόδοση. Χωρίς αβίαστο λάθος (όπως σε όλα τα τάι μπρέικ που έδωσε στο Roland Garros), ο Σέρβος δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Ρουντ και κατέκτησε το πρώτο σετ.

Στο δεύτερο σετ, ο Τζόκοβιτς ήταν εκείνος που προηγήθηκε με μπρέικ για το 3-0. Ο Σέρβος διαχειρίστηκε το πλεονέκτημά του και είχε την ευκαιρία να κλείσει το σετ στο σερβίς του Νορβηγού αλλά ο Ρουντ κράτησε για το 5-3 με τον Τζόκοβιτς να κάνει το 2-0 στο service game του.

Ο Τζόκοβιτς είχε μπρέικ πόιντ στο τρίτο γκέιμ του τρίτου σετ με τον Ρουντ να βρίσκει απάντηση με το φόρχαντ. Ο Σέρβος έφτασε σε πολυπόθητο μπρέικ σε κρίσιμο σημείο για το 6-5 και στη συνέχεια σέρβιρε επιτυχημένα για να κλείσει τον αγώνα στο δικό του service game και να «σφραγίσει» το 23ο Grand Slam της καριέρας του.