Ζητά αντίδραση από τη ΔΟΕ για τις δηλώσεις του Τζόκοβιτς η Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσόβου

Νόβακ Τζόκοβιτς

i

© φωτογραφία αρχείου Intime

Ζητά αντίδραση από τη ΔΟΕ για τις δηλώσεις του Τζόκοβιτς η Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσόβου

Sportal newsroom 11:52 - 31.05.2023

Οι δηλώσεις του Νόβακ Τζόκοβιτς προκάλεσαν την οργή της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κοσόβου, ζητώντας από τη ΔΟΕ να αντιδράσει.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσόβου έστειλε μια επιστολή προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με σκοπό να παραπονεθεί για τις δηλώσεις του Σέρβου τενίστα, Νόβακ Τζόκοβιτς. «Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας. Σταματήστε τη βία», ήταν ακριβώς τα λόγια του.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσόβου λοιπόν υποστήριξε ότι αυτή η δήλωση αύξησε την ένταση της βίας μεταξύ των δύο χωρών, της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου. 

«Χθες, εμείς και ο κόσμος, γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη περιστατικού, αυτή τη φορά που συνέθεσε ένας Σέρβος τενίστας, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος για άλλη μια φορά και για τρίτη φορά παραβίασε τις αρχές του αθλητισμού, παραβίασε τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπιακού Χάρτη στο σημείο της πολιτικής ουδετερότητας και ενέπλεξε ακόμη μια πολιτική δήλωση στον αθλητισμό», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της ΚΟΚ, Ισμέτ Κρασνίκι

Η επιστολή έκανε λόγο για σερβική προπαγάνδα, με τον Νόλε να είναι ο υπεύθυνος, τονίζοντας μάλιστα πως δεν υπήρχε κανένα αίσθημα μεταμέλειας. «Ο Νόβακ Τζόκοβιτς προώθησε για άλλη μια φορά την προπαγάνδα των Σέρβων εθνικιστών και χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του αθλητισμού για να το κάνει. Οι περαιτέρω δηλώσεις μετά τον αγώνα, που έγιναν από ένα τέτοιο δημόσιο πρόσωπο χωρίς κανένα αίσθημα μεταμέλειας, έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του επιπέδου της έντασης και της βίας μεταξύ των δύο χωρών, της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου»

Νόβακ Τζόκοβιτς: «Ο Γιόκιτς είναι το καμάρι της Σερβίας»
ΤΕΝΙΣ

10:09 - 30.05.2023

Νόβακ Τζόκοβιτς: «Ο Γιόκιτς είναι το καμάρι της Σερβίας»

Ο κορυφαίος τενίστας, Νόβακ Τζόκοβιτς, θεωρεί πως ο Νίκολα Γιόκιτς δεν είναι απλώς ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας στον κόσμο, αλλά είναι και ο άνθρωπος «που κάνει όλη τη Σερβία περήφανη». Πλέον, περιμένει να συντονιστεί για τους τελικούς του ΝΒΑ την ώρα που διεκδικεί το 23ο Grand Slam της καριέρας του.

Ακόμη ο Κρασνίκι ζήτησε από τον πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ να αντιδράσει, μιλώντας για επικίνδυνα μηνύματα και ενέργειες. «Ως πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κοσσυφοπεδίου, έχω την υποχρέωση να εκφράσω τις ανησυχίες μου και σας ζητώ ευγενικά να αντιδράσετε εκ μέρους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς αυτά τα μηνύματα και οι ενέργειες είναι επικίνδυνα για το μέλλον του αθλητισμού, αν μείνουν ατιμώρητα. [...] 

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ένας από τους καλύτερους τενίστες στον κόσμο, μια τέτοια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, καθώς δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο ότι ο αθλητισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για πολιτικά μηνύματα, ατζέντες και προπαγάνδα».