Power Ranking Wimbledon σε άνδρες και γυναίκες:  Πού βρίσκεται ο Τσιτσιπάς;
i

© Intime

Power Ranking Wimbledon σε άνδρες και γυναίκες: Πού βρίσκεται ο Τσιτσιπάς;

Πηνελόπη Παπαδήμου 10:36 - 03.07.2023 / Ανανεώθηκε: 00:42 - 04.07.2023

Το Wimbledon, το τρίτο major της σεζόν, ξεκινά στις 3 Ιουλίου.

Στις 3 Ιουλίου ξεκινούν οι αγώνες του κυρίως ταμπλό στο Wimbledon. Τα μεγάλα αστέρια του τένις - λίγες εβδομάδες μετά το τέλος του Roland Garros - δίνουν ραντεβού στο Λονδίνο για το τρίτο major της σεζόν.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό τουρνουά, καθώς οι παραδόσεις - που δεν έχουν σπάσει ακόμη - κάνουν το Wimbledon κάτι το ιδιαίτερο στο τουρ. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για το παλαιότερο Grand Slam που διεξήχθη για πρώτη φορά το 1877.

Όπως και στο Roland Garros, έτσι και στο Wimbledon, ο Κάρλος Αλκαράθ θα μπει ως επικεφαλής του ταμπλό. Ο νεαρός Ισπανός έπαθε κράμπες στον ημιτελικό του χωματινού Grand Slam απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς, αλλά πλέον φαίνεται και πάλι δυνατός και έτοιμος να διεκδικήσει το δεύτερο major της καριέρας του.

O 20χρονος τενίστας μπαίνει στη διοργάνωση ως ένα από τα μεγάλα φαβορί. Ο Αλκαράθ κατέκτησε πριν από λίγες μέρες τον πρώτο του τίτλο στο γρασίδι, το φημισμένο Queen's σε μία πρόβα τζενεράλε εν όψει του Wimbledon.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του 23ου Grand Slam τίτλου, δείχνει πανέτοιμος για τον 24ο. Ο Σέρβος δεν συμμετείχε σε κάποιο τουρνουά μετά το γαλλικό major. Μετά την ιστορική κατάκτηση του Roland Garros, το κίνητρο του Τζόκοβιτς παραμένει υψηλό.

Ο Σέρβος, εκτός του γεγονός ότι «κυνηγά» το 24άρι της Μάργκαρετ Κορτ, είναι στο δρόμου τα μισά και για το Calendar Slam, την κατάκτηση δηλαδή όλων των major τίτλων μέσα σε μία τενιστική σεζόν. Είναι ένα από τα λίγα κατορθώματα που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στην καριέρα του.

Ο Τζόκοβιτς μπαίνει στο Νο.2 του ταμπλό στη διοργάνωση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Σέρβος μετράει στο Wimbledon 86 νίκες, περισσότερες από όσες έχουν αθροιστικά όλοι οι τενίστες που βρίσκονται στο Top-20 (85) αυτή τη χρονική στιγμή. Σε περίπτωση που ο Τζόκοβιτς κατακτήσει τον τίτλο, θα φτάσει τους 8 στο βρετανικό major, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Ρότζερ Φέντερερ.

Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ ήταν απών στην προηγούμενη διοργάνωση. Το «εμπάργκο» του Wimbledon στους Ρώσους και τους Λευκορώσους τενίστας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία δεν του επέτρεψε τη συμμετοχή. Το Νο.3 της παγκόσμιας κατάταξης αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο του Roland Garros και είναι σίγουρο ότι θα αναζητήσει... ρελάνς. Ωστόσο, το γρασίδι δεν είναι από τις αγαπημένες του επιφάνειες, με το πρώην Νο.1 του κόσμου να δηλώνεις ότι από τις πλέον δύσκολες επιφάνειες.

Στο Νο.4 του ταμπλό του Wimbledon είναι ο Κάσπερ Ρουντ. Ο Νορβηγός, φιναλίστ του φετινού Roland, δείχνει ικανός για το βήμα παραπάνω και στο Wimbledon. Πέρσι είχε αποκλειστεί στον δεύτερο γύρο από τον Ούγκο Ερμπέρ.

Τρεις ήττες σε τέσσερις αναμετρήσεις στο γρασίδι μετράει φέτος ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας βρίσκεται στην πέμπτη θέση στο ταμπλό της διοργάνωσης και ψάχνει τα πατήματά του στη συγκεκριμένη επιφάνεια. Η καλύτερη πορεία του Τσιτσιπά στη διοργάνωση του Λονδίνο ήταν το 2018, όπου και είχε φτάσει μέχρι τον τέταρτο γύρο.

Το γρασίδι δεν είναι και η καλύτερη επιφάνεια για τον φετινό φιναλίστ του Australian Open. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι στο Wimbledon ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει κατακτήσει το τουρνουά του διπλού στην κατηγορία των juniors.

Από εκεί και πέρα, πάντα υπολογίσιμος είναι ο... γερόλυκος Άντι Μάρεϊ, που είναι εκτός seedings αλλά και ο Ματέο Μπερετίνι, φιναλίστ του 2021.

Το γυναικείο ταμπλό ευνοεί τις εκπλήξεις. Το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, Ίγκα Σβιόντεκ, νικήτρια του Roland Garros, έχει φτάσει μέχρι τον τέταρτο γύρο το 2021, στην καλύτερη πορεία της στη διοργάνωση. Η τενίστρια από την Πολωνία δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση αλλά το major του Λονδίνου φαίνεται να μην της πηγαίνει από έχει 63% ποσοστό νικών.

Αποφασισμένη να πάρει το... αίμα της πίσω είναι η Αρίνα Σαμπαλένκα. Η τενίστρια από τη Λευκορωσία δεν αγωνίστηκε πέρσι λόγω της απαγόρευσης. H καλύτερή της πορεία στη διοργάνωση ήταν το 2021 όπου είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά. Το ποσοστό νικών της στο Λονδίνο είναι στο 60%.

Η περσινή νικήτρια της διοργάνωσης, Έλενα Ριμπάκινα, τραυματίστηκε στο Roland Garros. Ωστόσο, επανήλθε στην αγωνιστική δράση και πρόσφατα αποκλείστηκε από την Ντόνα Βέκιτς στο τουρνουά του Βερολίνου, όπου συμμετείχε και η Μαρία Σάκκαρη.

Η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια όλων των εποχών μπαίνει ως Νο.8 του ταμπλό στη διοργάνωση. Η Σάκκαρη φαίνεται ανεβασμένη με την παρουσία του Μαρκ Φιλιππούση στην ομάδα της. Μετά τον πρόωρο αποκλεισμό στο Roland Garros από τη μετέπειτα φιναλίστ, Καρολίνα Μούχοβα, η Ελληνίδα τενίστρια δείχνει ικανή για μία καλή πορεία στα κορτ του Λονδίνου.

Σε πολύ καλή κατάσταση είναι η Πέτρα Κβίτοβα. Η Τσέχα, δύο φορές νικήτρια της διοργάνωσης, πήρε τον τίτλο στο Βερολίνο και πηγαίνει στο Λονδίνο με την ψυχολογία στα ύψη. Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η αειθαλής Βίνους Γουίλιαμς που θα αγωνιστεί στα 42 της χρόνιας με wild card. Στα αξιοσημείωτα είναι και η παρουσία της Μίρα Αντρέεβα στο κυρίως ταμπλό. Η 16χρονη (γεννημένη το 2007) τενίστρια έφτασε μέχρι τον τρίτο γύρο του Roland Garros και απέχει ελάχιστα από την είσοδό της στο Top-100 της παγκόσμιας κατάταξης.