H AEK νίκησε το Μαρούσι με το αγαπημένο play του Ζοάν Πλάθα

ΑΕΚ

H AEK νίκησε το Μαρούσι με το αγαπημένο play του Ζοάν Πλάθα

Χρήστος Τσάλτας 11:57 - 10.12.2023

O Μιντάουγκας Κουζμίνσκας είπε την τελευταία λέξη στο θρίλερ των Λιοσίων, χαρίζοντας πολύ σημαντική νίκη στην ΑΕΚ και το Sportal αναλύει την τελευταία φάση, με το play που χρησιμοποίησε ο Ζοάν Πλάθα να είναι από τα αγαπημένα της πορείας του στους πάγκους.

Πριν από την έναρξη του αγώνα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προέβλεπαν πως η ΑΕΚ θα έχει εύκολο έργο απέναντι στο Μαρούσι. Κάτι η δυναμική της Ένωσης, κάτι η εμφατική νίκη κόντρα στην Ντινάμο Σάσαρι την Τρίτη, κάτι η απουσία του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, που είναι σημείο αναφοράς για την επίθεση του Αμαρουσίου συνέθεταν ένα.. μείγμα που προδιέθετε για μια εύκολη επικράτηση από πλευράς των γηπεδούχων.

Μόνο που στην πράξη τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Για την ακρίβεια, εντελώς διαφορετικά. Το Μαρούσι είχε σε τρομερή κατάσταση τον Αχμέντ Χιλ, που με 40 πόντους και 7/15 τρίποντα έπαιζε... μόνος του την άμυνα της ΑΕΚ και λίγο έλειψε να οδηγήσει το παιχνίδι στην παράταση.

Με το σκορ στο 89-89 και 1,2'' για το τέλος του αγώνα, η Ένωση είχε την τελευταία επίθεση. Ο Λάνγκστον Χολ έκανε την επαναφορά από την πλαϊνή γραμμή, ο Κουζμίνσκας έγινε αποδέκτης της πάσας του και σε νεκρό χρόνο «ξέρανε» το Μαρούσι, οδηγώντας την ΑΕΚ στην 5η νίκη της στο πρωτάθλημα.

Ένα πραγματικό θρίλερ είχε το φινάλε που του... άρμοζε!

Το συγκεκριμένο play το γνωρίζει πολύ καλά ο Ζοάν Πλάθα. Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα του ATO plays (plays που σχεδιάζονται για επιθέσεις μετά τα τάιμ άουτ, για την ακρίβεια). Το οποίο χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια. Ο Πλάθα το εφάρμοσε τόσο στην Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και στην Ουνικάχα Μάλαγα, αλλά και στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Το συγκεκριμένο play το «δουλεύουν» οι παίκτες της ΑΕΚ καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, στις προπονήσεις και στο παιχνίδι με το Μαρούσι βγήκε στην εντέλεια. Διότι και η πάσα ήταν πολύ καλή και η τοποθέτηση του σώματος του Κουζμίνσκας ήταν αυτή που έπρεπε για να πάρει τη μπάλα και να σκοράρει.

Ο «Κουζ» ήταν εξ αρχής η πρώτη επιλογή του Πλάθα στο συγκεκριμένο play, ώστε να πάρει την μπάλα και να σκοράρει. Ο Ισπανός είχε τονίσει στους παίκτες του πως σε περίπτωση που δεν υπήρχε η δυνατότητα πάσας κοντά στο καλάθι στον Λιθουανό, η δεύτερη επιλογή ήταν να υπάρξει μια γρήγορη πάσα είτε στις 45 μοίρες, είτε στη γωνία, εκεί όπου περίμενε ο Τζόρνταν ΜακΡέι για να εκτελέσει.

Η φάση βγήκε όμως, με τον Κουζμίνσκας να σκοράρει και τον Πλάθα να βλέπει την ΑΕΚ να κερδίζει με ένα από τα πιο αγαπημένα plays του Ισπανού κόουτς.