Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας στο Sportal: «Να μείνουμε πεινασμένοι, ο κόσμος είναι ο βασικός λόγος που παίζουμε»

Μιντάουγκας Κουζμίνσκας

Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας στο Sportal: «Να μείνουμε πεινασμένοι, ο κόσμος είναι ο βασικός λόγος που παίζουμε»

Χρήστος Τσάλτας 09:23 - 10.12.2023

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του... θρίλερ στα Λιόσια, ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, περιέγραψε στο Sportal την τελευταία φάση που χάρισε τη νίκη στην ΑΕΚ απέναντι στο Μαρούσι, στάθηκε στη σημασία του αποτελέσματος για ητν ομάδα του και έδωσε το σύνθημα για τη συνέχεια.

Το παιχνίδι της ΑΕΚ απέναντι στο Μαρούσι, στο κλειστό των Λιοσίων ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι για 40 λεπτά. Η ομάδα των βορείων προαστίων έκανε εξαιρετικό παιχνίδι και διεκδίκησε τη νίκη ως το τέλος. Στο φινάλε όμως αυτός που «μίλησε» ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας.

Με 1,2'' για το τέλος και με το σκορ στο 89-89 ο «Κουζ» πήρε τη μπάλα από τα χέρια του Λάνγκστον Χολ και σκόραρε σε νεκρό χρόνο, χαρίζοντας μια σημαντική νίκη χαρακτήρα στην ομάδα του, έστω και σε ένα 40λεπτο στο οποίο τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμεναν άπαντες.

«Ήταν το play που σχεδιάστηκε στο τάιμ άουτ», είπε αρχικά ο Λιθουανός φόργουορντ στο Sportal, που στη συνέχεια εξήγησε πόσο του αρέσει να παίρνει την μπάλα την ώρα της κρίσης.

Έστω κι αν τώρα δεν χρειάστηκε να σκεφτεί παραπάνω για να εκτελέσει στο 1,2'' που απέμενε. «Στο 1 δευτερόλεπτο που απέμενε δεν μπορείς να σκεφτείς πολλά. Απλά να πετάξεις τη μπάλα. Δεν είμαι ο παίκτης που θα παίξει iso ή κάτι τέτοιο. Δεν υπήρχε πολύς χρόνος να σκεφτώ. Απλά πήρα τη μπάλα και ήθελα να εκτελέσω πριν τελειώσει ο χρόνος. Ανησυχούσα την ώρα των πανηγυρισμών μήπως οι διαιτητές ακύρωναν το καλάθι. Αλλά όλα πήγαν καλά».

Η ΑΕΚ πήρε αυτό που ήθελε, έστω κι αν το παιχνίδι δεν της πήγε και δεν βρήκε ρυθμό σε κανένα σημείο του αγώνα. Η αντίδραση στα δύσκολα και ο χαρακτήρας που έβγαλαν οι παίκτες του Ζοάν Πλάθα ήταν δύο σημαντικά στοιχεία ενόψει συνέχειας, με τον έμπειρο άσο να εστιάζει στη σημασία του αποτελέσματος από ένα διαφορετικό πρίσμα.

«Κάθε νίκη είναι σημαντική, όχι μόνο για την ψυχολογία, αλλά και για την κατάταξη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ήταν σημαντική. Μπορεί κάποιος να έλεγε ότι τους υποτιμήσαμε, αλλά δεν είναι έτσι. Ξέραμε το διακύβευμα του αγώνα. Ξέρουμε πως όταν μια ομάδα έχει προβλήματα, αυτό την συσπειρώνει. Ο Άχμεντ Χιλ σκόραρε 40 πόντους για το λόγο αυτό.

Είμαστε χαρούμενοι για τη νίκη, αλλά είναι κάπως γλυκόπικρη η γεύση γιατί θέλουμε να βελτιώνουμε το παιχνίδι μας και πρέπει να είμαστε πιο συνεπείς στη σεζόν. Στο ξεκίνημα της σεζόν λέγαμε πως η ομάδα χρειάζεται χρόνο και σε κάποια παιχνίδια έχουμε ήδη δει τις δυνατότητές μας αλλά έχουμε και παιχνίδια που δεν παίζουμε καλά. Πρέπει να παίζουμε καλά με συνέπεια σε κάθε παιχνίδι».

Με τη νίκη αυτή κατάφερε να... κλειδώσει και μια θέση στο Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας, πέραν της πρόκρισης στη φάση των 16 του BCL. Την ίδια στιγμή όμως το πραγματικό ταβάνι της νέας ΑΕΚ παραμένει άγνωστο. «Είναι δύσκολο να πούμε ακόμα. Έχουμε δυνατότητες αλλά την ίδια ώρα δεν μπορούμε να φτάσουμε σε αυτές ακόμα. Μέχρι στιγμής έχουμε 5-0 στην Ευρώπη που είναι σημαντικό. Κερδίσαμε κάποια δύσκολα παιχνίδια και σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε πιο δύσκολους αντιπάλους στο μέλλον. Πρέπει να είμαστε πεινασμένοι. Αυτό μας λέει ο κόουτς, να είμαστε πεινασμένοι και να μην σκεφτόμαστε το μέλλον, αλλά το επόμενο παιχνίδι».

Παρά το γεγονός πως βρίσκεται ακόμα στο πρώτο μισό η σεζόν, η Ένωση έχει καταφέρει να μετρήσει νίκες με διαφορετικούς τρόπους. Άλλες πιο άνετες, άλλες σε κλειστά παιχνίδια που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες.

Εμβαθύνοντας σε αυτή την κατάσταση ο Κουζμίνσκας στάθηκε στην εικόνα της ομάδας του απέναντι στον ΠΑΟΚ. «Το παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ έδειξε πολλά για εμάς. Ήμασταν πίσω με 17 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και καταφέραμε να κερδίσουμε με 20 στο τέλος. Ακόμα και στο -17 μείναμε ενωμένοι, δεν πανικοβληθήκαμε και αυτό ήταν ένα πολύ καλό σημάδι για εμάς. Ελπίζουμε στο μέλλον να μην έχουμε στιγμές σαν αυτές του πρώτου ημιχρόνου, αλλά εάν τις έχουμε να μένουμε ενωμένοι γιατί ή σεζόν είναι μεγάλη και όλοι έχουν σκαμπανεβάσματα».

Κλείνοντας την συζήτηση με τον΄34χρονο φόργουορντ, η στήριξη του κόσμου αποτελεί πηγή έμπνευσης και κίνητρο για τη συνέχεια της σεζόν. Διότι για τον «Κουζ» οι φίλοι της ΑΕΚ είναι ο λόγος για να πετύχουν αυτός και οι συμπαίκτες του τη φετινή σεζόν. «Είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία παίζουμε. Εάν ο κόσμος δεν έρχεται στο γήπεδο το μπάσκετ δεν έχει ενδιαφέρον και μια ομάδα δεν έχει λόγο να υπάρχει. Είναι κάτι για το οποίο δουλεύουμε κάθε μέρα. Φυσικά μπορούμε να μιλάμε για τα συμβόλαια και όλα αυτά αλλά ο βασικός λόγος, που έχει να κάνει και με την ύπαρξη κάθε ομάδας είναι ο κόσμος.

Είναι η δεύτερη φορά που είδαμε τον κόσμο τόσο μαζικά και μας στηρίζουν. Ακόμα και στην ήττα από το Λαύριο μας στήριξαν. Στο παιχνίδι με τον Προμηθέα ήταν εκεί να μας στηρίξουν. Ο κόσμος της ΑΕΚ καταλαβαίνει μπάσκετ εάν βλέπει την ομάδα να παλεύει και να μην τα παρατάει είναι το πιο σημαντικό. Δεν μπορείς να κερδίζεις κάθε μέρα, αλλά μπορείς να παλεύεις κάθε μέρα. Για ακόμα μια φορά τους ευχαριστούμε και θέλουμε όλο και περισσότερο κόσμο στο γήπεδο για να κάνει πιο... θερμή την ατμόσφαιρα».