Ο Τζάστιν Τίλμαν στο... μικροσκόπιο του Sportal: «Μπορεί να εξελιχθεί και να κάνει την ΑΕΚ καλύτερη»

Τζάστιν Τίλμαν

Ο Τζάστιν Τίλμαν στο... μικροσκόπιο του Sportal: «Μπορεί να εξελιχθεί και να κάνει την ΑΕΚ καλύτερη»

Χρήστος Τσάλτας 15:13 - 14.08.2023

Ο Τζάστιν Τίλμαν θα φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ την ερχόμενη σεζόν και ο μέχρι πρότινος προπονητής του στην Χάποελ Χάιφα, Σάρον Ντρούκερ, μίλησε στο Sportal για τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει, ενώ στάθηκε και στην ανθρώπινη πλευρά του 27χρονου άσου.

Η ΑΕΚ έχει θέσει ψηλά τον πήχη ενόψει της νέας σεζόν, η οποία θα είναι ιστορική από κάθε άποψη. Η Ένωση συμπληρώνει 100 χρόνια από την ιδρυσή της και για το λόγο αυτό ο Μάκης Αγγελόπουλος και οι συνεργάτες του ήταν από την πρώτη στιγμή αποφασισμένοι να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τη στελέχωση του ρόστερ.

Οι κινήσεις που έγιναν αυτό το καλοκαίρι αποτυπώνουν τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Από την πρώτη, που ήταν η πρόσληψη του Ζοάν Πλάθα, ως την τελευταία -ως ώρας- που ήταν η απόκτηση του Τζάστιν Τίλμαν. Πρόκειται για έναν παίκτη με έφεση στο σκοράρισμα, που είναι ικανός να κάνει καλύτερη την ομάδα του, αλλά και να δώσει λύσεις όποτε η ομάδα το χρειάζεται.

Την περασμένη σεζόν είχε ένα εντυπωσιακό πέρασμα από την Χάποελ Χάιφα, την οποία κράτησε στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος Ισραήλ. Εκεί συνεργάστηκε με έναν παλιό γνώριμο στα ελληνικά γήπεδα, τον Σάρον Ντρούκερ. Ο άλλοτε προπονητής του Άρη βρίσκεται στο Ταλίν μαζί με την εθνική ομάδα του Ισραήλ, όμως δεν παρέλειψε να μιλήσει στο Sportal για το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ.

Ο Ντρούκερ στάθηκε στα δυνατά στοιχεία στο παιχνίδι του 27χρονου άσου, αναφέρθηκε στην συμπεριφορά του έξω από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ, ενώ εστίασε στην θέση που του ταιριάζει περισσότερο στο αγωνιστικό πλάνο της ομάδας.

Αναλύοντας το προφίλ του Αμερικανού άσου ο Ντρούκερ ήταν ξεκάθαρος. «Ήταν μεγάλο όνομα στο Ισραήλ. Όλοι μιλούσαν με πολύ καλά λόγια γι αυτόν. Εμείς είχαμε προβλήματα με τραυματισμούς και αποχωρήσεις. Ο Καντίμ Άλεν πιάστηκε ντοπαρισμένος, ο Άπσον ήταν τραυματίας. Ήρθε και έκανε τη διαφορά. Ήταν εντελώς διαφορετικός από τον Άπσον. Είναι πολύ καλός τύπος, έχει πολύ καλό ένστικτο του παιχνιδιού λόγω του τρόπου με τον οποίο παίζει. Τελειώνει πολύ καλά τις φάσεις κοντά στο καλάθι, τρέχει το παρκέ πολύ καλά, είναι εξαιρετικός στο short roll. Επιθετικά είναι πολύ καλός.

Αμυντικά πρέπει να τον καθοδηγήσεις να του δείξεις τι χρειάζεται και ποια είναι η θέση του. Μπορεί να αλλάξει σε κάθε φάση. Η απορία που έχω με αυτόν είναι πως δεν μέχρι τώρα έπαιζε σε ομάδες που δεν κέρδιζαν. Πάντα ήταν σε ομάδες μέτριες και είχε καλά ποσοστά. Ποτέ δεν οδήγησε μια ομάδα σε επιτυχία. Είναι η μόνη απορία μου για το πώς θα κολλήσει στην ΑΕΚ. Φαντάζομαι πως έχει αυτό που θέλουν. Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνει, εφόσον είναι παίκτης τον οποίο ξεχώρισε ο Ζοάν Πλάθα το καλοκαίρι».

Εστιάζοντας στη θέση που του ταιριάζει περισσότερο στο παρκέ και με δεδομένο ότι μπορεί να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις των ψηλών, ο Τίλμαν φέρνει ευελιξία στο γκρουπ. «Στο Ισραήλ που είναι γρήγορη λίγκα μπορεί να παίξει στο 5, αλλά σε μια ομάδα σαν την ΑΕΚ μπορεί να παίξει στο 4. Τον άφησα να σουτάρει τρίποντα, του έδινα αυτή την ελευθερία και σούταρε πολύ καλά. Πολλοί προπονητές δεν τον άφηναν να σουτάρει. Εγώ πάντα του έλεγα πως αν είναι ελεύθερος πρέπει να πάρει το σουτ. Και εκείνος το έκανε και είχε μεγάλη επιτυχία στο τρίποντο».

Τι θα πρέπει να βελτιώσει στο παιχνίδι του, όμως, για να πάει στο επόμενο επίπεδο αγωνιστικά; «Πρέπει να εστιάσει στο να είναι συγκεντρωμένος και να πιέσει στην άμυνα. Εξαρτάται από τους συμπαίκτες και την ομάδα που θα βρίσκεται ώστε να είναι ένας παίκτης που θα πρέπει να βοηθάει την ομάδα να κερδίζει. Εγώ ψάχνω παίκτες που θέλουν να κάνουν τα μικρά πραγματα αυτο ειναι καλυτερο για μένα. Στην καριέρα σου πρέπει να έχεις έναν τέτοιο ρόλο σε μια ομάδα και θεωρώ πως μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό».

Μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ είναι ένας εξαιρετικός και άκρως αποτελεσματικός παίκτης. Παίζει με ενέργεια, έχει έκρηξη και μπορεί να κάνει τη διαφορά. Θα περιμένει κανείς πως και έξω από το γήπεδο η προσωπικότητά του θα είναι εξίσου έντονη σε όλα τα επίπεδα.

Μόνο που τα πράγματα δεν είναι έτσι και σε αυτό έχουν «συμβάλλει» τα βιώματα του 27χρονου φόργουορντ από το Μίσιγκαν. «Δεν θα έχει πρόβλημα στον τομέα της επικοινωνίας και της ένταξης στο σύνολο. Ειχε μια μεγαλη τραγωδία στην ζωή του. έχασε τους 2 γονείς του από κορωνοϊό και από τότε έχει μεγάλο τραύμα. Πρέπει να τον αγκαλιάσει ο κόσμος και η ομάδα ακόμα και στις δύσκολες βραδιές του που δεν θα του πηγαίνει καλά το παιχνίδι. Είναι ήσυχος τύπος, δεν δημιουργεί προβλήματα έξω από το γήπεδο. Από εκεί και πέρα, είναι δουλειά του προπονητή και του επιτελείου του να τον βάλουν στην ίδια σελίδα με τους υπόλοιπους».

Όσο για το τέλος, ο άλλοτε προπονητής του Άρη εξήγησε τι περιμένει να δει από τον Τίλμαν με την κιτρινόμαυρη φανέλα. «Θέλω να τον δω να κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Να ηγηθεί και να είναι ο παίκτης που θα σταματάει τον αντίπαλο, να κάνει την έξτρα πάσα και να κάνει την ομάδα καλύτερη. Να μην φοβάται να βουτήξει για μια μπάλα. Μπορεί να τα κάνει και να αναβαθμίσει το παιχνίδι του, να γίνει πιο ώριμος και να σκεφτεί περισσότερο πώς θα κάνει την ομάδα καλύτερη».