Ο Μφιόντου Καμπενγκέλε φέρνει ισορροπία και... δύναμη στην ΑΕΚ

Μφιόντου Καμπενγκέλε

i

@Photo by Jason Miller/Getty Images

Ο Μφιόντου Καμπενγκέλε φέρνει ισορροπία και... δύναμη στην ΑΕΚ

Χρήστος Τσάλτας 15:42 - 13.08.2023

Ο Μφιόντου Καμπενγκέλε θα φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ την ερχόμενη σεζόν, σε μια κίνηση που ισχυροποιεί την «κιτρινόμαυρη» φροντ λάιν με έναν παίκτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η ΑΕΚ το φετινό καλοκαίρι κατάφερε να κάνει τη διαφορά με τις κινήσεις που πραγματοποίησε. Η πρόσληψη του Ζοάν Πλάθα ήταν το πρώτο... βήμα, ώστε η Ένωση να κινηθεί σε μια κατεύθυνση διαφορετική, ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών ενόψει της νέας σεζόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι κινήσεις, όσον αφορά τους ξένους που θα φορέσουν την κιτρινόμαυρη φανέλα τη σεζόν 2023-24. Μια σεζόν με ισχυρούς συμβολισμούς, καθώς θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου.

Ο Μφιόντου Καμπενγκέλε είναι το... κερασάκι στην τούρτα, με τον Καναδό σέντερ να αγωνίζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, για χάρη της Ένωσης. Ο 25χρονος άσος, έπειτα από μια τριετία στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Κλίπερς, των Καβαλίερς και των Σέλτικς θα κάνει για πρώτη φορά το υπερατλαντικό ταξίδι, σε μια προσπάθεια να (απο)δείξει πως έχει όλα τα φόντα να σταθεί σε υψηλό επίπεδο και να ηγηθεί.

Η απόλτησή του συμπληρώνει την φροντ λάιν, καθώς τη νέα σεζόν θα είναι ο βασικός σέντερ της ΑΕΚ. Είναι παίκτες με τρομερά αθλητικά προσόντα, ενώ διακρίνεται για το δυναμισμό στο παιχνίδι του. Πρόκειται για παίκτη με αξιόπιστο σουτ, καθώς στο Summer League σούταρε με 52% εντός πεδιάς, ωστόσο δεν είναι ο παίκτης που θα «κουβαλήσει» επιθετικά την ομάδα του.

Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν... πληγώνει την ΑΕΚ, η οποία θα έχει στο ρόστερ της παίκτες όπως ο Τζόρνταν ΜακΡέι, ο Μπεν ΜάκΛεμορ και ο Τζάστιν Τίλμαν, που αναμένεται να τραβήξουν επιθετικά την ομάδα.

Ενόψει της νέας σεζόν μάλιστα το πλάνο του Πλάθα αναφέρει πως Τίλμαν και Καμπενγκέλε θα παίζουν αρεκτά στις θέσεις των ψηλών μαζί. Ο 27χρονος φόργουορντ είναι παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί στη θέση 4, ενώ με την έφεσή του στο σκοράρισμα μπορεί να δώσει λύσεις κοντά, αλλά και μακριά από το καλάθι. Ο Καμπενγκέλε, από την πλευρά του, μπορεί να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά, να ανοίξει διαδρόμους, αλλά και να τελειώσει φάσεις κοντά στο καλάθι. Η παρουσία ενός έμπειρου πλέι μέικερ, όπως ο Λάνγκστον Χολ, μπορεί να επωφελίσει σημαντικά τον 25χρονο σέντερ, που μέσα από τη συνεργασία του με τον άλλοτε γκαρντ του Προμηθέα και του Κολοσσού Ρόδου θα μπορεί να μπει πιο γρήγορα στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Την ίδια στιγμή η Ένωση βάζει στη μηχανή της έναν παίκτη που μπορεί να αποτελέσει ηγετική μορφή στην άμυνα. Πρόκειται άλλωστε για έναν εξαιρετικό ριμπάουντερ, που πηδάει σε σωστούς χρόνους για ριμπάουντ, ακολουθεί τον αντίπαλο γκαρντ και πλλές φορές είτε θα κλέψει την μπάλα, είτε θα αλλοιώσει προσπάθειες με τάπα.

Αν και ακόμα το πλάνο τίθεται στο χαρτί, στην παρούσα φάση, ο Καμπενγκέλε υπολογίζεται να είναι ένας από τους παίκτες που θα κλείνουν τα παιχνίδια της ΑΕΚ, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μαζί με τους ΜακΡέι, ΜάκΛεμορ, Κουζμίνσκας και Φλιώνη είναι η πεντάδα που εκ πρώτης όψεως μοιάζει η πιο πιθανή να βρίσκεται στο παρκέ τις κρίσιμες στιγμές για την Ένωση.

Η παρουσία του Καμπενγκέλε ανεβάζει τη σκληράδα του ρόστερ, ενώ ταυτόχρονα προσθέτει μια ακόμα λύση υψηλού επιπέδου, σε ένα ρόστερ το οποίο έχει «χτιστεί» για να πρωταγωνιστήσει την ερχόμενη σεζόν και να κοιάζει στα μάτια κάθε αντίπαλο του υψηλότερου επιπέδου.