Θρήνος στη Βουλγαρία - Πέθανε ο Γκολομέεφ

Ο Ατανάς Γκολομέεφ σε ηλικία που έπαιζε ακόμα μπάσκετ

i

FIBA

Θρήνος στη Βουλγαρία - Πέθανε ο Γκολομέεφ

Νίκος Καλαμπάκας 20:03 - 13.08.2023 / Ανανεώθηκε: 20:03 - 13.08.2023

Ο Ατανάς Γκολομέεφ πέθανε σε ηλικία 76 ετών. Ήταν ένας από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες που είδε ποτέ η γειτονική χώρα.

Η Βουλγαρία θρηνεί για τον θάνατο ενός θρύλου του εγχώριου μπάσκετ, του Ατανάς Γκολομέεφ.

Ο ίδιος έφυγε από τη ζωή το πρωί της Κυριακής, 13/8, σε ηλικία 76 ετών.

Υπήρξε ένας από τους καλύτερους που ασχολήθηκαν με το άθλημα στη γειτονική μας χώρα, τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής.

«Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για όλους μας», δήλωσε ο Γκεόργκι Γκλούσκοφ, Πρόεδρος της Βουλγαρικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. «Ήταν πάντα κοντά στο μπάσκετ και ήταν πρότυπο για εμάς, εντός και εκτός γηπέδου. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες μορφές του βουλγαρικού μπάσκετ, πολύ γνωστός στην Ευρώπη και τον κόσμο - μέλος του Hall of Fame. Αυτό είναι ένα μεγάλη μεγάλη απώλεια».

Ο ίδιος είχε μια ιστορική καριέρα στη διεθνή σκηνή εκπροσωπώντας τη Βουλγαρία, έχοντας συμμετάσχει στο FIBA EuroBasket All-Star Five σε τέσσερα διαδοχικά τουρνουά από το 1971-1977. Είχε κατά μέσο όρο 18,6 πόντους ανά παιχνίδι το 1971, πριν πετύχει τους 22,3 πόντους ανά αγώνα δύο χρόνια αργότερα.

Ο επιδέξιος σέντερ συνέχισε να είναι ασταμάτητος με 23,1 πόντους ανά παιχνίδι για να οδηγεί όλους τους σκόρερ στην έκδοση του 1975 πριν από άλλους 20,1 πόντους που σημείωσε το 1977 για να ολοληρώσει μια αξιοσημείωτη διαδρομή στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης.

Ο Γκολομέεφ έγραψε επίσης ιστορία το 1981, όταν σε ηλικία 34 ετών έγινε ο πρώτος Βούλγαρος παίκτης που έλαβε νόμιμη άδεια να παίξει στο εξωτερικό - υπογράφοντας για την τουρκική ομάδα Άδανα. Αργότερα επέστρεψε στη Βουλγαρία το 1983 για μια τελευταία σεζόν στη Λέφσκι και στη συνέχεια προπονούσε την ομάδα το 1986.

Σε ειδική τελετή στο Πεκίνο, η οποία προηγήθηκε της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ Ανδρών, ο βούλγαρος Ατανάς Γκολομέεφ είχε γίνει μέλος τoυ Hall of Fame του Μπάσκετ.

Στην τελετή, τον υποδέχτηκαν σαν ένα από τους πιο σημαντικούς παίκτες στο βουλγαρικό, ευρωπαϊκό, καναδικό και το παγκόσμιο μπάσκετ. Ο Γκολεμέεφ είναι ο δεύτερος βούλγαρος μπασκετμπολίστας που έγινε μέλος του Hall of fame του Μπάσκετ.

Tags: