Η ανάλυση της Εθνικής: Τα δυνατά σημεία, οι αδυναμίες και όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Εθνική ομάδα

i

@Intime

Η ανάλυση της Εθνικής: Τα δυνατά σημεία, οι αδυναμίες και όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Χρήστος Τσάλτας 15:45 - 20.08.2023 / Ανανεώθηκε: 15:52 - 20.08.2023

Ο Δημήτρης Ιτούδης κατέληξε στην 12άδα με την οποία θα πορευτεί η Εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο των Φιλιππίνων και το Sportal περνάει από... κόσκινο την «γαλανολευκη» λίγες μέρες πριν από την πρώτη «μάχη» της στο τουρνουά.

Το τελευταίο φιλικό προετοιμασίας κόντρα στην Γερμανία, στο Άμπου Ντάμπι, ουσιαστικά ξεκαθάρισε το τοπίο αναφορικά με την 12άδα με την οποία θα παραταχθεί η γαλανόλευκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί στη Μανίλα.

Ο Δημήτρης Ιτούδης μετράει σημαντικές απουσίες, που άλλαξαν άρδην το πλάνο του, με παίκτες όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Κώστας Σλούκας, ο Νικ Καλάθης, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ και ο Κώστας Αντετοκούνμπο να τίθενται εκτός. Έτσι, ο Έλληνας κόουτς είνα αναγκασμένος να πορευτεί με όσα «όπλα» έχει στα χέρια του, προκειμένου να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο στα παρκέ των Φιλιππίνων.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει παιχνίδια με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί κόντρα στην Ιορδανία, του Ρόντα Χόλις-Τζέφερσον, την 2η αγωνιστική η «γαλανόλευκη» θα αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Team USA, παίρνοντας μια... γερή γεύση στο φιλικό του Άμπου Ντάμπι ενόψει συνέχειας, ενώ την τρίτη αγωνιστική αντίπαλος θα είναι η Νέα Ζηλανδία.

Δημήτρης Ιτούδης

Ο δρόμος για την οκτάδα μοιάζει ανοιχτός, αν λάβουμε υπόψιν πως η Εθνική διασταυρώνεται με τον όμιλο της Λιθουανίας και του Μαυροβουνίου, δύο ομάδες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, με φόντο την πρόκριση στα προημιτελικά.

Στο πλαίσιο αυτό, το τρίτο ημίχρονο του φιλικού με την Γερμανία έβγαλε την πιο σημματική είδηση της προετοιμασίας (μετά την απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο). Διότι ο Δημήτρης Ιτούδης καταστάλλαξε στην 12άδα με την οποία θα πορευτεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι δύο τελευταίοι παίκτες που «κόπηκαν» ήταν οι Γιώργος Τσαλμπούρης και Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, με την γαλανόλευκη 12άδα να διαμορφώνεται ως εξής

1: Τόμας Ουόκαπ, Μιχάλης Λούντζης, Δημήτρης Μωραϊτης

2: Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Νίκος Ρογκαβόπουλος, Λευτέρης Μποχωρίδης

3: Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παππαπέτρου

4: Ντίνος Μήτογλου, Θανάσης Αντετοκούνμπο

5: Γιώργος Παπαγιάννης, Μανώλης Χατζηδάκης

Αυτοί είναι οι παίκτες που θα βρεθούν στη Μανίλα και θα κάνουν... κατάθεση ψυχής φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο. Άλλωστε για κάθε παίκτη αποτελεί τιμή να αγωνίζεται με την γαλανόλευκη φανέλα, κάτι που έχουν επισημάνει πολλάκις οι διεθνείς στις τοποθετήσεις τους.

Μια πρώτη εικόνα

Η Εθνική ομάδα όπως έδειξε στα φιλικά θα βασιστεί πολύ στο «διάβασμα» του Τόμας Ουόκαπ, ο οποίος στο Άμπου Ντάμπι έδειξε πως είναι εξίσου αποτελεσματικός και στο να εκτελεί, δημιουργώντας το δικό του σουτ, την ίδια ώρα που ο Νίκος Ρογκαβόπουλος, αλλά και ο Ντίνος Μήτογλου φέρνουν σκορ, κάτι που η Ελλάδα έχει ανάγκη στη Μανίλα.

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Παπαγιάννης μπορεί να δώσει σκορ από μακριά, χάρη στο σουτ τριών πόντων του, το οποίο είναι σαφώς βελτιωμένο, ενώ ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και ο Ιωάννης Παπαπέτρου έρχονται απο τον πάγκο και αλλάζουν τον ρυθμό, φέρνοντας το απρόβλεπτο που έχει ανάγκη η Εθνική.

Κι όλα αυτά, με τους Κώστα Παπανικολάου και Θανάση Αντετοκούνμπο να δεσπόζουν στα «φτερά», συνδυάζοντας εμπειρία και ενέργεια, σε ένα... μείγμα που μπορεί να αποδειχθεί εκρηκτικό για την ομάδα του Ιτούδη.

Παρακάτω θα δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα σημεία που ξεχωρίζουν στο «γαλανόλευκο» ρόστερ. Τόσο θετικά, όσο και αρνητικά.

Τα θετικά της Εθνικής

Η άμυνα, ως σημείο αναφοράς: Από το ξεκίνημα της προετοιμασίας έως και σήμερα, η Εθνική ομάδα βασίστηκε σε έναν τομέα, στην άμυνα. Τα παιχνίδια με την Σλοβενία, αλλά και τα παιχνίδια του Ακρόπολις έδειξαν πως η «γαλανόλευκη» έχει και τη διάθεση, αλλά και τους παίκτες να παίξουν... σκυλίσια άμυνα, διεκδικώντας κάθε μπάλα, αλλά και κοντράροντας κάθε αντίπαλο. Στο Άμπου Ντάμπι η άμυνα δεν ήταν στα ίδια επίπεδα, ωστόσο αν υπάρχει ένα σύνολο που ξέρει πώς να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις πίεσης αμυντικά, αυτό είναι η Εθνική.

Οι σταθερές του συνόλου: Ο Κώστας Παπανικολάου είναι ο αρχηγός και ένας από τους πιο έμπειρους παίκτες αυτής της ομάδας. Ο «Παπ» είναι η ήρεμη δύναμη της Εθνικής και στο πλευρό του, ως σημαντικές σταθερές θα έχει τον Τόμας Ουόκαπ, που από την πρώτη στιγμή έδειξε να... κολλάει με την Εθνική, αλλά και τον Ντίνο Μήτογλου, που επέστρεψε και δεν άφησε την απραξία 1,5 χρόνου να τον επηρεάσουν. Οι τρεις παίκτες ανεβάζουν το επίπεδο του γκρουπ και αναμένεται να έχουν πολλές αρμοδιότητες σε άμυνα και -κυρίως- επίθεση.

Τόμας Ουόκαπ @Intime

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ως game changer: Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως "αφού δεν παίζει στο ΝΒΑ, δεν έχει θέση στην Εθνική". Μια άποψη τελείως λανθασμένη για τον Θανάση Αντετοκούνμπο, που όποτε πατάει παρκέ με την Εθνική ομάδα βγάζει τον καλύτερο εαυτό του. Στο φετινό τουρνουά αναμένεται να είναι αυτός που θα αλλάζει την ενέργεια από τον πάγκο. Είναι η πιο vocal παρουσία της Εθνικής, ακόμα και όταν δεν βρίσκεται στο παρκέ και το γεγονός πως βρίσκεται στο ρόστερ μόνο καλό κάνει στην Εθνική. Σε κάθε τομέα.

To step up των νέων: Στη διάρκεια της προετοιμασίας η Εθνική έδειξε καλές και κακές στιγμές, όπως συμβαίνει με κάθε ομάδα. Αν μπορούμε όμως να κρατήσουμε κάτι από όσα είδαμε, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, αυτό χωρίς αμφιβολία είναι το... ξεπέταγμα παικτών που είτε δεν είχαν μεγάλο ρόλο, είτε τώρα παίρνουν βάπτισμα πυρός. Μιχάλης Λούντζης και Νίκος Ρογκαβόπουλος είναι τα δύο πιο ξεκάθαρα παραδείγματα, με τον πρώτο να αφήνει εξαιρετικές εντυπώσεις με τη συνέπειά του και στις δύο πλευρές, ενώ ο δεύτερος ήταν από τους κορυφαίους σκόρερ στο τουρνουά. Κάτι που έδειξε πολλά για τη συνέχεια.

Η καθοδήγηση του πάγκου: Στην άκρη του πάγκου της Εθνικής βρίσκεται ένας από τους κορυφαίους προπονητές της Ευρώπης. Ένας άνθρωπος που έχει γράψει... άπειρα χιλιόμετρα στο κορυφαίο επίπεδο. Και όσο κι αν κάποιοι το ξεχνούν, η «γαλανόλευκη» έχει στις τάξεις της έναν από τους καλύτερους προπονητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Δημήτρης Ιτούδης αποτελεί από μόνος του ένα asset για την Εθνική και σε αυτό το τουρνουά καλείται να πάρει απ' όλους τους πα'ικτες του το 101%.

Τα σημεία που θέλουν δουλειά

Η επίθεση και το decision making: Αφήνοντας στην άκρη τα δύο φιλικά με την Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς, η Εθνική έδειξε σημαντικό θέμα στο επιθετικό κομμάτι. Ίσως αυτό να είναι και το νο.1 πρόβλημα που έχει να επιλύσει ο Δημήτρης Ιτούδης. Με το... ζόρι έφτανε η ομάδα στους 70 πόντους, ενώ κόντρα στην Team USA σκόραρε 86 μεν, αλλά σε ένα παιχνίδι με πολύ γρήγορο ρυθμο. Την ίδια ώρα σε πολλές περιπτώσεις και ιδίως στο φιλικό με την Γερμανία, η Εθνική έδειξε πως είχε πρόβλημα στην απόφαση, όταν ο αντίπαλος ανεβάζει την ένταση στην άμυνα. Η διαφορά στην τέταρτη περίοδο άλλωστε άνοιξε γι αυτόν ακριβώς το λόγο.

Τα τρίποντα και η κυκλοφορία της μπάλας: Μαζί με το «θέμα» στην επίθεση, η Εθνική έχει ακόμα μια... πληγή στο παιχνίδι της και αυτή είναι το μακρινό σουτ. Σε κάθε παιχνίδι της η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη με το ζόρι ξεπερνούσε το 30% έξω από τη γραμμή, δείχνοντας πως όσο καλά κι αν γυρνάει η μπάλα, ακόμα κι αν το σουτ έχει βγει με πολύ καλές προϋποθέσεις (αμαρκάριστο), η κατάληξη δεν είναι η επιθυμητή. Και αυτό είναι ένα ακόμα πρόβλημα που χρήζει -άμεσης- επίλυσης.

Ο παίκτης που θα πάρει τη μπάλα όταν «καίει»: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απουσιάζει, ο Κώστας Σλούκας το ίδιο, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ επίσης. Τρεις παίκτες που έχουν την προσωπικότητα να φτιάξουν το δικό τους σουτ σε καταστάσεις πίεσης, την ώρα της κρίσης και να πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους. Στο ρόστερ που δημιουργήθηκε αυτό το καλοκαίρι φαίνεται να απουσιάζει μια τέτοια προσωπικότητα. Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος προσπάθησε να επωμιστεί αυτό το ρόλο, αλλά στην πρώτη του παρουσία με την Εθνική ομάδα των Ανδρών σε μεγάλη διοργάνωση θα ήταν άδικο να περιμένουμε τα πάντα από εκείνον, αν και έχει δείξει πολύ καλά δείγματα γραφής ως τώρα.

Παπαπέτρου - Ρογκαβόπουλος @Intime

Το «ματσάρισμα» με ομάδες που έχουν δυνατά κορμιά: Στα δύο τελευταία φιλικά, καθώς επίσης και κόντρα στην Σερβία, η Εθνική εμφάνισε αδυναμία στα ριμπάουντ. Μια αδυναμία που έχει λογική, από τη στιγμή που απουσιάζουν τα κορμιά που θα... σκεπάσουν το καλάθι. Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι ο βασικός σέντερ και πίσω του ως back up έχει τον Μανώλη Χατζηδάκη. Αρκετές φορές είδαμε μάλιστα και τον Ντίνο Μήτογλου να παίζει στο 5, με τον Παπαπέτρου στο 4, σε ένα σύστημα που φέρνει ευελιξία μεν, αλλά υστερεί σε όγκο και δύναμη.

Η απειρία παικτών του συνόλου: Αρκετοί εκ των παικτών της Εθνικής ομάδας παίρνουν βάπτισμα πυρός στις μεγάλες διοργανώσεις. Δημήτρης Μωραϊτης, Νίκος Ρογκαβόπουλος, Μανώλης Χατζηδάκης, αλλά και ο Τόμας Ουόκαπ αγωνίζονται για πρώτη φορά με την γαλανόλευκη φανέλα σε μεγάλη διοργάνωση. Την ίδια στιγμή ο Μιχάλης Λούντζης θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο, ενώ ο Λευτέρης Μποχωρίδης έχει εμπειρία με την γαλανόλευκη μεν, αλλά τώρα πρέπει να κληθει να μπει στα... βαθιά. Τα 6/12 του ρόστερ, εν ολίγοις, θα πρέπει να κάνουν σημαντικό step up, κάτι που αποτελεί και μεγάλο στοίχημα για την πορεία της Εθνικής.

Το πόσο μακριά θα πάει η γαλανόλευκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μανίλα δεν το ξέρει κανείς, παρά μόνο θα το δείξει ο χρόνος. Αυτό το καλοκαίρι οι προσδοκίες δεν βρίσκονται στο... ταβάνι, όπως πέρυσι, όμως πίστη στο σύνολο υπάρχει. Και μέσα παό την ομαδική δουλειά, η Εθνική θα προσπαθήσει να φτάσει στη δική της επιτυχία.