Η εξέλιξη των Λούντζη, Ρογκαβόπουλου και Χατζηδάκη «οδηγός» για την Εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Λούντζης, Ρογκαβόπουλος, Χατζηδάκης

Η εξέλιξη των Λούντζη, Ρογκαβόπουλου και Χατζηδάκη «οδηγός» για την Εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Χρήστος Τσάλτας 11:26 - 23.08.2023

Η Εθνική ομάδα μπαίνει στη μάχη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Μανίλα έχοντας παίκτες που παίρνουν τώρα... βάπτισμα πυρός, με την δική τους εξέλιξη να είναι οδηγός της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη για το τουρνουά των Φιλιππίνων.

Αποστολή στη Μανίλα

Η αντίστροφη μέτρηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA έχει ξεκινήσει και η Εθνική ομάδα είναι παρούσα σε ακόμα ένα μεγάλο ραντεβού, διεκδικώντας το καλύτερο δυνατό. Σε ένα τουρνουά στο οποίο οι απουσίες είναι ηχηρές και όλα τα αποτελέσματα ανοιχτά για τη συνέχεια.

Η «γαλανόλευκη» πιστή στο μπασκετικό της δόγμα θα βασιστεί για ακόμα ένα καλοκαίρι στην άμυνα, το απόλυτο σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της. Οι διεθνείς άλλωστε έχουν δείξει κατά τη διάρκεια των φιλικών πως έχουν τον τρόπο να φέρνουν στα μέτρα τους έναν αγώνα μέσα από την πιεστική τους άμυνα.

Αυτή θα τους οδηγήσει στο τουρνουά, την ώρα που η επίθεση θα ορίσει το ταβάνι του γκρουπ στα επόμενα παιχνίδια και ιδίως στην δεύτερη φάση, όπου καλώς εχόντων των πραγμάτων θα διασταυρωθεί με την Λιθουανία και το Μαυροβούνιο.

Δημήτρης Ιτούδης

Ο Δημήτρης Ιτούδης θέλει να πάρει το 100% από κάθε παίκτη του και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και τώρα. Σε ένα τουρνουά όπου η γαλανόλευκη μετράει αρκετές και ηχηρές απουσίες, ο Έλληνας κόουτς θέλει να πάρει το μέγιστο από κάθε παίκτη του. Τρεις περιπτώσεις όμως δείχνουν πως όταν υπάρχει διάθεση για σκληρή δουλειά τα πάντα μπορούν να έρθουν.

Μιχάλης Λούντζης, Νίκος Ρογκαβόπουλος και Μάνος Χατζηδάκης κατάφεραν να εξελιχθούν με το πέρας των χρόνων. Σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να λογίζονται ως σημαντικά κομμάτια στο ροτέισιον της Εθνικής ομάδας, ιδίως οι δύο πρώτοι που έδειξαν στα φιλικά πολύ καλά δείγματα γραφής, την ώρα που ο Χατζηδάκης ερχόταν από τον πάγκο για να δώσει ενέργεια και δύναμη στην φροντ λάιν.

Αν κάτι έδειξε ο Μιχάλης Λούντζης, αυτό ήταν η συνέπεια στο παιχνίδι του. Από ένας εξαιρετικός αμυντικός πάνω στη μπάλα, κατάφερε να εξελιχθεί σε two-way παίκτη, που είχε την δυνατότητα να απειλήσει και από μακριά, αλλά και με ατομική προσπάθεια. Τα δύο φιλικά κόντρα στην Σλοβενία έδειξαν πως μόνο αμελητέα ποσόστητα δεν θεωρείται, ενώ και στο Άμπου Ντάμπι ο Λούντζης είχε αρκετές καλές στιγμές.

Ο Ρογκαβόπουλος ήταν από τους πιο σταθερούς παίκτες σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Συνεπής στο σκοράρισμα, υπήρχαν παιχνίδια που ήταν η νο.1 επιθετική λύση στο πλάνο του Ιτούδη. Ο «Ρόγκα» έχει το ταλέντο, αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν, ενώ πλέον έχει και την ωριμότητα να «διαβάζει» το παιχνίδι στην επίθεση, δείχνοντας πως η σεζόν που έκανε στο εξωτερικό με την Μερκεζεφέντι. Στα φιλικά του Ακρόπολις, αλλά και στο παιχνίδι με την Γερμανία ήταν σταθερή επιθετική απειλή, δείχνοντας πως αυτό το καλοκαίρι θα είναι από τις πρώτες επιλογές στο μπροστά μέρος του παρκέ.

Την ίδια στιγμή ο Χατζηδάκης μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε από την Α2 κατηγορία να είναι μέλος της Εθνικής ομάδας που θα αγωνίζεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο νέος σέντερ της ΑΕΚ στα φιλικά έδειξε καλές στιγμές, ερχόμενος από τον πάγκο. Έδωσε μάχες, δεν άφησε καμία διεκδικίσιμη μπάλα και είχε την ενέργεια που θέλει ο Ιτούδης από τους παίκτες του.

Προφανώς οι τρεις παίκτες δεν αρκούς, από μόνοι τους, κάτι που γνωρίζει και ο coach Ιτούδης, αλλά και το προπονητικό σταφ. Και οι τρεις άλλωστε βρίσκονται στην προετοιμασία και καλούνται να.. γεμίσουν παπούτσια που όλοι θεωρούν πως είναι πολλυ μεγάλα για να καλυφθούν.

Το γεγονός όμως πως από την άκρη του πάγκου ή και από τα κοψίματα μεσούσης της προετοιμασίας, κατάφεραν να γίνουν κομμάτια του ροτέισιον με τον δικό τους ρόλο δείχνει πολλά για την αγωνιστική τους εξέλιξη. Και ταυτόχρονα είναι ένα... μήνυμα για το ελληνικό μπάσκετ, πως έχει παίκτες για να βασιστεί μελλοντικά.