Οι προπονητές που δεσμεύονται με συμβόλαιο, οι μετέωροι και οι... φευγάτοι

Γιώργος Μπαρτζώκας, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

i

InTime

Οι προπονητές που δεσμεύονται με συμβόλαιο, οι μετέωροι και οι... φευγάτοι

Γιάννης Κουλουμπός • 16:07 - 18.04.2023 / Ανανεώθηκε: 15:14 - 21.04.2023

Οι Αντρέα Τρινκιέρι, Εργκίν Αταμάν και Χρήστος Σερέλης θεωρείται δεδομένο πως θα αποτελέσουν παρελθόν από τις ομάδες τους στο τέλος της σεζόν, ωστόσο υπάρχουν και εκ διαμέτρου αντίθετες περιπτώσεις, όπως αυτές των Γιώργου Μπαρτζώκα και Ζέλικο Ομπράντοβιτς, οι οποίοι απολαμβάνουν την πλήρη εμπιστοσύνη, συνεχίζοντας απερίσπαστοι το έργο τους.

Η θέση του προπονητή θεωρείται κομβική και πολλές είναι οι ομάδες που ξεκινούν τον σχεδιασμό τους, χτίζοντας το οικοδόμημά τους σε γερά θεμέλια, βασιζόμενες στις υποδείξεις του προπονητή. Τι γίνεται, όμως, όταν ο πάγκος «χηρεύει», ή όταν ο κόουτς χάνει την εμπιστοσύνη της διοίκησης;

Οι αλλαγές θεωρούνται συνώνυμο της εξέλιξης στη ζωή. Δεν θα μπορούσε παρά να συμβαίνει το ίδιο και με τον κόσμο της «πορτοκαλί» θεάς. Αναντολού Εφές, Μπάγερν Μονάχου και Παναθηναϊκός λογίζονται ως η ισχυρή τριάδα των ομάδων που θα προχωρήσουν σε αλλαγή προπονητικής σκυτάλης, ώστε να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να πραγματοποιήσουν το πολυπόθητο restart.

Ο κύκλος του Εργκίν Αταμάν στην Εφές Αναντολού έκλεισε, έπειτα από έξι χρόνια στον προπονητικό θώκο της ομάδας από την Κωνσταντινούπολη, η οποία γιγαντώθηκε μαζί του, φτάνοντας σε back to back στέψεις. Το καλό δεν… τρίτωσε για τους δις Πρωταθλητές Ευρώπης (2021, 2022), οι οποίοι γεύτηκαν το πικρό ποτήρι του αποκλεισμού από τη φάση των playoffs, αποχαιρετώντας πρόωρα τη διοργάνωση. 

Η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται και ως το «κύκνειο άσμα» του Αταμάν, ο οποίος θα εγκαταλείψει το τουρκικό καράβι. Το συμβόλαιο του 57χρονου λήγει το καλοκαίρι, με τις φήμες να τον φέρνουν στο κατώφλι για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, με σκοπό να τον αναγεννήσει και να θυμίσει στιγμές της ένδοξης ιστορίας των «πρασίνων». Εξάλλου, ο Χρήστος Σερέλης θεωρείται προπονητής με… ημερομηνία λήξης και το πιθανότερο είναι να παραμείνει ως βοηθός, αφού ο ισχυρός άνδρας του «τριφυλλιού», Δημήτρης Γιαννακόπουλος, επιζητά έναν προπονητή εγνωσμένης αξίας με περγαμηνές. Όπως δηλαδή εκείνο του Αταμάν ή του Πάμπλο Λάσο για να θυμίσουμε έναν ακόμα στόχο του Παναθηναϊκού για τον πάγκο

Μάικ Τζέιμς: «Δεν με νοιάζει το βραβείο του MVP, θέλω να κατακτήσω την Euroleague δύο φορές» (vids)
EUROLEAGUE

14:51 - 18.04.2023

Μάικ Τζέιμς: «Δεν με νοιάζει το βραβείο του MVP, θέλω να κατακτήσω την Euroleague δύο φορές» (vids)

Ο 33χρονος Αμερικανός της Μονακό, Μάικ Τζέιμς, πλέον ξέρει απ' έξω και ανακατωτά τα κατατόπια των ευρωπαϊκών γηπέδων και δεν ενδιαφέρεται για τις ατομικές διακρίσεις. Το μόνο που σκέφτεται είναι πως και πότε θα κατακτήσει (δύο φορές) την Euroleague.

Εκτός από την Εφές, μία ακόμη ομάδα που θα αναζητήσει νέο τεχνικό καθοδηγητή είναι και η Μπάγερν. Η φετινή σεζόν ήταν αποκαρδιωτική για τους Βαυαρούς, οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί εντός παρκέ, με συνέπεια να τερματίσουν... τέταρτοι, αλλά από το τέλος. Με ρεκόρ 11 νίκες και 23 ήττες.

Όπως είναι λογικό, ο πρώτος που πληρώνει το μάρμαρο -σε αυτές τις περιπτώσεις- είναι ο προπονητής. Έτσι κι αλλιώς, ο Αντρέα Τρινκιέρι, ο οποίος διαθέτει «γαλανόλευκο» παρελθόν, έχοντας περάσει παλαιότερα από την εθνική Ελλάδας, ολοκληρώνει τη συνεργασία του με την γερμανική ομάδα, ενώ δύσκολα θα υπάρξει πρόθεση ανανέωσης και το πιθανότερο σενάριο είναι να χωρίσουν οι δρόμοι τους.

Ιδιάζουσα θεωρείται η περίπτωση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Στο συμβόλαιο του Λιθουανού υπάρχει η οψιόν επέκτασης για έναν ακόμη χρόνο, σε περίπτωση που οι «μπλαουγκράνα» ανέβουν στο πρώτο σκαλί του ευρωπαϊκού βάθρου. Σε διαφορετική περίπτωση, η λογική λέει ότι ο Σάρας θα… κουνήσει μαντήλι από την καταλανική πρωτεύουσα.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει παραδώσει τα κλειδιά στον Τσους Ματέο, ο οποίος από assistant του Λάσο πήρε προαγωγή σε head coach, αναλαμβάνοντας τη δύσκολη αποστολή της αντικατάστασης του εμβληματικού Πάμπλο Λάσο, που χάρισε -μεταξύ άλλων- δύο τρόπαια Euroleague στη «βασίλισσα». Ο 54χρονος Μαδριλένος δεσμεύεται με συμβόλαιο για μία ακόμη σεζόν, ωστόσο το μέλλον του θα κριθεί στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Ο αμετακίνητος Μπαρτζώκας και οι δεσμευμένοι

Υπάρχουν, όμως, και προπονητές που δεσμεύονται με συμβόλαιο στις ομάδες τους και θα πορευτούν μαζί (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) και την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο Έλληνας τεχνικός, που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κορυφή της βαθμολογίας στη Euroleague, που συνεπάγεται με πλεονέκτημα έδρας, δεσμεύεται με πολυετές συμβόλαιο από τους Πειραιώτες έως το 2025. Το προπονητικό μέλλον του πολύπειρου τεχνικού είναι αδιαπραγμάτευτο και συνυφασμένο με εκείνο των «ερυθρολεύκων», οι οποίοι θα επιδιώξουν να... ράψουν το τέταρτο αστέρι στη φανέλα.

Ο έτερος Έλληνας προπονητής στη Euroleague, Δημήτρης Ιτούδης, απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Φενέρ, με το deal ανάμεσα στις δύο μεριές να εκπνέει το 2025. Άλλωστε, η δημιουργία της ελληνικής παροικίας με Νικ Καλάθη, Κώστα Αντετοκούνμπο και προσφάτως Τάιλερ Ντόρσεϊ, φανερώνει την πίστη της διοίκησης των «κίτρινων καναρινιών» προς τον άλλοτε κόουτς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η θέση του Σάσα Ομπράντοβιτς στη Μονακό όχι μόνο δεν είναι επισφαλής, αλλά θεωρείται εξασφαλισμένη, αφού οι ιθύνοντες της ομάδας του «Πριγκιπάτου» εμφανίζονται απολύτως ικανοποιημένοι από τα άλματα προόδου των τελευταίων δύο χρόνων. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι οι Μονεγάσκοι υπό την καθοδήγηση του Σέρβου έφτασαν μία… άνασα από το Final Four του Βελιγραδίου, ωστόσο αποκλείστηκαν από τον Ολυμπιακό. Ο Σάσα Ομπράντοβιτς έβαλε την υπογραφή του σε νέο τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη γαλλική ομάδα το περασμένο καλοκαίρι, ως επιβράβευση της δουλειάς του και θα βρίσκεται στο τιμόνι τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Σχετικά με τα δεδομένα που ισχύουν στις ιταλικές ομάδες, η Αρμάνι το καλοκαίρι «έδεσε» τον Ετόρε Μεσίνα στην πρωτεύουσα της μόδας, με νέα διετή συμφωνία, η οποία εκπνέει το 2024. Όσο για την έτερη εκπρόσωπο της γείτονας χώρας, την Βίρτους, έχει συνάψει συμφωνία με τον Σέρτζιο Σκαριόλο έως το 2024, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς ο Ισπανός κόουτς δέχεται «στενό μαρκάρισμα» από τη Ρεάλ Μαδρίτης και δεν αποκλείεται να ενδώσει στις σειρήνες.

Ακόμη, η Μακάμπι Τελ Αβίβ δείχνει εμπιστοσύνη στον Οντέντ Κάτας, ο οποίος είναι δεσμευμένος με την «ομάδα του λαού» μέχρι το 2024, φιλοδοξώντας να οδηγήσει τους Ισραηλινούς σε ένα ακόμη Final Four.

Δύσκολα θα γίνουν αλλαγές στους πάγκους των σερβικών ομάδων, καθώς ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει συμβόλαιο με τους «ασπρόμαυρους» για έναν επιπρόσθετο χρόνο. Στο στρατόπεδο του Ερυθρού Αστέρα, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς μπορεί να απέτυχε να τοποθετήσει τους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου στην τελική 8άδα της διοργάνωσης, ωστόσο το συμβόλαιο που έχει υπογράψει έχει ισχύ μέχρι το 2024.

Η πλάστιγγα γέρνει προς την παραμονή

Στο ισπανικό μέτωπο, η Βαλένθια ενδέχεται να πορευτεί με τον Άλεξ Μουμπρού στο τιμόνι, παρά το γεγονός πως οι «νυχτερίδες» δεν αντίκρισαν το… φως της εισόδου των play offs, κόβοντας το νήμα του τερματισμού από τη 13η θέση, με απολογισμό 15 νίκες και 19 ήττες. Βέβαια, ακόμα δεν γνωρίζουν αν θα παίζου τη νέα σεζόν στην Euroleague. Όπως και να έχει, ο 43χρονος Ισπανός κόουτς, που έδειξε τα διαπιστευτήριά του για μια 4ετία στη «Χώρα των Βάσκων» για λογαριασμό της Μπιλμπάο, ετοιμάζεται να… (ξανα)σηκώσει μανίκια για χάρη της Βαλένθια, με την οποία διατηρεί συμφωνία έως το 2025. Όσο για τη Μπασκόνια, η οποία αποκλείστηκε στο… παρά 5’ από την 8άδα, έχει δώσει τα ηνία στον Χουάν Πεναρόγια, που δεσμεύεται με συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο.

Η Ζαλγκίρις τσέκαρε το εισιτήριο για την post season με δραματικό τρόπο την τελευταία αγωνιστική, γεγονός που προσδίδει πόντους στον Καζίς Μακσβάιτις, ο οποίος παράλληλα διατηρεί το πόστο του ομοσπονδιακού τεχνικού της εθνικής Λιθουανίας, ενώ δεν σκοπεύει να αποχωριστεί τους «πράσινους» του Κάουνας νωρίτερα από το 2024, τηρώντας τη συμφωνία τους.

Στα χαμηλά πατώματα της βαθμολογίας, η Άλμπα που κατετάγη 16η, δεν έθελξε με την απόδοσή της, όμως ενδέχεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Ίσραελ Γκονζάλεθ, τουλάχιστον όπως αναφέρουν τα… πρακτικά του συμβολαίου του, το οποίο λήγει το 2025, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της παραμονής.

Τελευταία και καταϊδρωμένη, η ουραγός Βιλερμπάν, η οποία αποτέλεσε τη μοναδική ομάδα με μονοψήφιο αριθμό ροζ φύλλων στη διοργάνωση (μόλις 8), ενώ μετέτρεψε την ήττα σε… συνήθεια, αφού έχασε 26 φορές σε σύνολο 34 αναμετρήσεων. Πάντως, ο κόουτς Τι Τζέι Πάρκερ -και αδερφός του μεγαλομετόχου και παρελθοντικού σταρ του ΝΒΑ, Τόνι Πάρκερ- πρόφτασε να υπογράψει το περασμένο καλοκαίρι νέο συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας και δύσκολα θα μετακινηθεί σε άλλο σύλλογο.