Final Four και εκλογές: Πώς μπορούν να ψηφίσουν στις 21 Μαΐου οι Έλληνες που θα βρίσκονται στο Κάουνας

Κώστας Παπανικολάου

i

Κώστας Παπανικολάου/ ©Intime

Final Four και εκλογές: Πώς μπορούν να ψηφίσουν στις 21 Μαΐου οι Έλληνες που θα βρίσκονται στο Κάουνας

Ελένη Ανδρικοπούλου 13:56 - 28.03.2023 / Ανανεώθηκε: 14:11 - 28.03.2023

Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης (28/3) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανήμερα του τελικού της Euroleague. Τo Sportal διώχνει... το άγχος σε όσους θέλουν να βρεθούν στο Κάουνας και ανησυχούν για την ψήφο τους.

Ο κύβος ερρίφθη! Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τρίτης (28/3) ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου. Ανήμερα της μεγάλης εορτής του Αγίου Κωσταντίνου και Ελένης. Ανήμερα του τελικού της Euroleague!

Στο άκουσμα της είδησης είμαστε σίγουροι πως οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού ξεκίνησαν τα... πηγαδάκια: «Πώς θα ψηφίσουμε αν έχουμε πάρει το δρόμο για το Κάουνας;», «υπάρχει περίπτωση να μη βρεθούμε "Zalgirio Arena" για χάρη των εκλογών;», υποψιαζόμαστε ότι αναρωτήθηκαν οι φίλαθλοι των «ερυθρόλευκων» που ευελπιστούν ότι η ομάδα τους θα δώσει το παρόν στο μεγάλο ραντεβού. 

Δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός είναι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στη Euroleague συνδυάζοντας και όμορφο μπάσκετ στα περισσότερα ματς που έχει δώσει ως τώρα στη διοργάνωση, είναι επόμενο ο κόσμος των Πειραιωτών να ονειρεύεται την παρουσία της αγαπημένης του ομάδας στο Final Four και γιατί όχι και την κατάκτηση του τέταρτου ευρωπαϊκού τίτλου. 

Φυσικά πέρα από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που ενδεχομένως να βρίσκονται στο Κάουνας την 21η Μαΐου, υπάρχουν και άλλοι Έλληνες σε ομάδες της Euroleague που σκέφτηκαν το ίδιο. Φυσικά το τεχνικό τιμ των «ερυθρόλευκων» αλλά και o Iωάννης Παπαπέτρου (Παρτίζαν) με τον Δημήτρη Ιτούδη (Φενέρμπαχτσε), και πολλοί άλλοι. Το Sportal έρχεται να δώσει την απάντηση στο πως... πάνε στην κάλπη όσοι βρεθούν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών για να μπορέσει να ψηφίσει κάποιος τη μέρα των εκλογών στον τόπο που βρίσκεται, που είναι εκτός Ελλάδας, πρέπει να κάνει μερικές ενέργειες. Εξηγούμε παρακάτω. 

1. Καταρχάς να υποβάλει αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικών με την προϋπόθεση να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος και να έχει διαμείνει εντός της ελληνικής επικράτειας συνολικά δύο έτη κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών. 

2. Προθεσμία εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους εξωτερικού έχει κάποιος μέχρι και 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη εκλογών μέσω της εφαρμογής apodimoi.gov.gr.

Όσοι λοιπόν θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το Κάουνας θα πρέπει να κάνουν αρχικά τα δύο αυτά βήματα. Θα πρέπει να καταθέσουν άμεσα τη σχετική αίτηση, πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, η οποία αναμένεται να γίνει περίπου προς τα τέλη Απριλίου με τη μέσω Προεδρικού Διατάγματος διάλυση της Βουλής και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Όσοι ετοιμάζουν βαλίτσες για τη λιθουανική πόλη θα πρέπει να έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση πριν από τα play offs της Euroleague. Αυτά θα ξεκινήσουν στις 25 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν στις 10 Μαΐου. Να τονίσουμε εδώ ότι όσοι κάνουν την εν λόγω αίτηση δεν έχουν τη δυνατότητα αλλαγής (για να ψηφίσουν τελικά στην Ελλάδα) αν τελικά δεν μπουν στο αεροπλάνο για το Κάουνας! Όπως θα παρατηρήσετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών αναγράφεται ότι η ακύρωση της εγγραφής μπορεί να γίνει μέχρι και τρεις μέρες πριν την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών.

Τέλος, όσοι σκοπεύουν να βρεθούν στη Λιθουανία την 21η Μαΐου και θέλουν να ρίξουν την ψήφος τους χρειάζονται άλλους 39 μαζί τους. Τι εννοούμε; 

«Θα ψηφίσετε στην πόλη που έχετε επιλέξει μέσω της εφαρμογής αν συσταθεί εκλογικό τμήμα, δηλαδή αν υπάρχουν τουλάχιστον 40 εκλογείς που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ψηφίσουν στην ίδια πόλη. Σε διαφορετική περίπτωση θα ενημερωθείτε σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα», τάδε έφη... η εφαρμογή.

Tags: