Ποιος είναι ο Γκερσόν Γιαμπουσέλε που τραυμάτισε σοβαρά τον Έξουμ και κινδυνεύει με ισόβιο αποκλεισμό (vids)

Γκερσόν Γιαμπουσέλε

i

© Intime

Ποιος είναι ο Γκερσόν Γιαμπουσέλε που τραυμάτισε σοβαρά τον Έξουμ και κινδυνεύει με ισόβιο αποκλεισμό (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 13:47 - 28.04.2023 / Ανανεώθηκε: 15:39 - 28.04.2023

Στην Κίνα τιμωρήθηκε με πρόστιμο γιατί δεν σεβάστηκε τη... σημαία, πέρσι έκανε bulling σε διαιτητή και στο ξεκίνημα της σεζόν μία άσεμνη χειρονομία πέρασε απαρατήρητη. Τώρα ο 27χρονος Γκερσόν Γιαμπουσέλε ξεπέρασε κάθε όριο και κινδυνεύει με την πιο αυστηρή τιμωρία στην ιστορία της Euroleague.

To πρόσωπο της ημέρας είναι ο Γκερσόν Γιαμπουσέλε. Μόνο που δεν βρέθηκε σε αυτή τη θέση από κάποια θαυμαστή παρουσία του με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν προσέφερε νίκη, πρόκριση ή κάποιο όμορφο στιγμιότυπο. Τοποθετήθηκε στο επίκεντρο για τους... λάθος λόγους.

Ο τρόπος με τον οποίο επιτέθηκε στον Ντάντε Έξουμ της Παρτίζαν, τη στιγμή που κορυφώθηκαν τα επεισόδια στο WiZink Center της Μαδρίτης, ήταν από απαράδεκτος μέχρι... εγκληματικός. Ο 27χρονος φόργουορντ της Ρεάλ θα μπορούσε να είχε κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στον αντίπαλό του και γενικά η εικόνα με τη λαβή του και το χτύπημά του στον Αυστραλό προκαλεί σοκ και μεγάλη απορία για το τι συνέβη στο κεφάλι του Γάλλου και αποφάσισε να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, θα προκαλέσει και την τιμωρία του, που αναμένεται να είναι παραδειγματική από τη Euroleague

Οι δύο στάσεις στην Κίνα πριν και μετά το NBA

Ανατρέχοντας στην πορεία του στον κόσμο του μπάσκετ, μιας και ο ίδιος έβαλε το όνομα και σε πολλές συζητήσεις, σημειώνεται η παράξενη τροχιά αυτής. Την πρώτη φορά λοιπόν, που ο Γκερσόν Γιαμπουσέλε άφησε την πατρίδα του, τη Γαλλία, για να αγωνιστεί στο εξωτερικό, ταξίδεψε στην Κίνα. 

Στα 21 του χρόνια βρέθηκε στην Σανγκάη και σχεδόν ολόκληρη τη σεζόν 2016-17 συμμετείχε με τους Σαρκς στο CBA -το επαγγελματικό πρωτάθλημα της χώρας. Είχε ήδη επιλεγεί στο Draft του ΝΒΑ και μάλιστα στο Νο 16 από του Μπόστον Σέλτικς

Συνήθως όσοι ολοκληρώνουν τον κύκλο τους «μαγικό πλανήτη», όταν... γερνάνε ή όταν δεν έχουν άλλες προτάσεις διαθέσιμες επιλέγουν την Άπω Ανατολή. Ο Γιαμπουσέλε το έκανε λίγο μετά τη ενηλικίωσή του, με σκοπό να προετοιμαστεί για το κορυφαίο πρωτάθλημα, αλλά μάλλον για να εισπράξει περισσότερα χρήματα απ' όσα θα έπαιρνε στη Ρουέν, με την οποία αγωνιζόταν μέχρι τότε. 

Ο Γιαμπουσέλε έκανε προπονήσεις με τον πυγμάχο πατέρα του για να βελτιώσει το... παιχνίδι του (vid)
EUROLEAGUE

15:33 - 28.04.2023

Ο Γιαμπουσέλε έκανε προπονήσεις με τον πυγμάχο πατέρα του για να βελτιώσει το... παιχνίδι του (vid)

Οι προπονήσεις του Γκερσόν Γιαμπουσέλε στο μποξ μαζί με τον πατέρα του, επαγγελματία του είδους, μάλλον του δημιούργησαν παράξενα ένστικτα. Πριν από έναν χρόνο είχε αποκαλύψει πως μέσα από την πυγμαχία έγινε καλύτερος παίκτης, αλλά τώρα...

Η πορεία του στην Κίνα περιελάμβανε δύο στάσεις. Διότι, όταν δοκιμάστηκε στο ΝΒΑ και δεν ενθουσίασε κανέναν -σίγουρα όχι τους Σέλτικς με τους οποίος σε δύο χρόνια είχε 2,3 πόντους και 1,4 ριμπάουντ ανά αγώνα- γύρισε και πάλι στο CBA. Αυτή τη φορά σε άλλη πόλη, όχι στην πρωτεύουσα, αλλά στο Νάντζικ της μεγάλης επαρχεία Τζιανγκσού. 

Εκεί αγωνίστηκε τη σεζόν 2019-20 με εντυπωσιακά στατιστικά, αλλά και με μία... άτυχη στιγμή. Κι ενώ η ομάδα του Μάνκεϊ Κιγνκς (δηλαδή, οι Βασιλικές Μαϊμούδες του Ναντζίνγκ) ετοιμάζονταν για ένα παιχνίδι πρωταθλήματος, οι Κινέζοι συμπαίκτες του είχαν στηθεί στη σειρά μετά την παρουσίαση τους. Ήταν η στιγμή που θα ακουγόταν ο εθνικός ύμνος της Κίνας και ο Γιαμπουσέλε δεν άκουσε κάτι γνώριμο στα αυτιά του. Οπότε σκέφτηκε να κοιτάει τα κορδόνια του. Ολοι κοιτούσαν τον... ουρανό με περηφάνια, εκείνος δεν έδινε σημασία, κάτι που εκνεύρισε τον Πρόεδρο του Kράτους, Σι Τζινπίνγκ, με την Ομοσπονδία να τον τιμωρεί τον αθλητή με πρόστιμο 1.422 δολαρίων για ασέβεια. 

Πρόκειται βέβαια για μεμονωμένο περιστατικό και όχι τόσο σοβαρό, αν και κανείς δεν πρέπει να αστειεύεται με τον Σι Τζινπίνγκ. Γενικά, δεν προκάλεσε κανένα πρόβλημα, αλλά και κανένα ενδιαφέρον με την παρουσία του στην Ασία. 

Δεν είχε κίνητρο, ούτε προοπτική, απλώς είχε έναν καλό μισθό. Το καλοκαίρι του 2020 όμως, έψαχνε μία πρόκληση στην καριέρα του και επέστρεψε στην πατρίδα για να αγωνιστεί στην Εuroleague με τη Βιλερμπάν. To έκανε και μάλιστα διακρίθηκε, αφού στη δεύτερη σεζόν του είχε 11 πόντους και 4,2 ριμπάουντ. Το αποτέλεσμα αυτής του της παρουσίας ήταν η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης, το καλοκαίρι του 2021. 

Η παρουσία του στο παρκέ έκανε τη διαφορά για τη Βασίλισσα που τον είδε την πρώτη του χρονιά να καταγράφει 14,7 πόντους και 4,5 ριμπάουντ και πάνω του στηρίχθηκε μεγάλο μέρος και της φετινής της προσπάθειας. 

Μόνο που ο 27χρονος άρχισε να δείχνει σημάδια... προβληματικού χαρακτήρα. Στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, είχε επιτεθεί στον διαιτητή όταν η Ρεάλ έχασε στον δεύτερο τελικό από τη Μπαρτσελόνα. Έπεσε επίτηδες πάνω του και άρχισε να του ουρλιάζει. Ο ρέφερι ταράχθηκε, σχεδόν πανικοβλήθηκε, αλλά το συμβάν ξεπεράστηκε. Δεν τιμωρήθηκε καν και όλα ξεχάστηκαν, με τη Ρεάλ να κατακτά εν τέλει το πρωτάθλημα. 

Στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, τον Οκτώβριο, ο Γιαμπουσέλε έδειξε άλλο ένα αδύναμο δείγμα του χαρακτήρα του. Μετά από ήττα κόντρα στη Μπασκόνια για το πρωτάθλημα Ισπανίας, περπατώντας προς τη φυσούνα κοίταξε τους Βάσκους της κερκίδας και έπιασε τα γεννητικά του όργανα. Και πάλι τη γλύτωσε, όσον αφορά την τιμωρία που δεν υπήρξε ούτε εκείνη τη μέρα. Τώρα όμως, δεν την γλυτώνει με τίποτα...