Γιασικεβίτσιους - Καλάθης: Μία σχέση αγάπης και μίσους και η «κίνηση» του Λιθουανού που δείχνει πολλά
i

© 2023 EuroLeague Basketball

Γιασικεβίτσιους - Καλάθης: Μία σχέση αγάπης και μίσους και η «κίνηση» του Λιθουανού που δείχνει πολλά

Γιώργος Γαβριλάκης 15:14 - 29.12.2023 / Ανανεώθηκε: 15:19 - 29.12.2023

Πέραν από τις ολοκληρωτικές διαφορές τους ως υπάρξεις, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ο Νικ Καλάθης έχουν ανάμεικτα συναισθήματα και αποτελέσματα τις φορές που συνεργάστηκαν. Στον Παναθηναϊκό γνωρίστηκαν για πρώτη φορά και στην Μπαρτσελόνα... παραγνωρίστηκαν. Τώρα, η τρίτη τους συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με την Φενέρμπαχτσε έχει δημιουργήσει αξιόλογες συνθήκες και ουσιαστικά τα πάντα περιστρέφονται γύρω τους!

Ως χαρακτήρες και ως ιδιοσυγκρασίες έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους. Μοιάζουν όσο η νύχτα θυμίζει την ημέρα. Ο τρόπος που αντιδρούν, οι εκφράσεις τους, ακόμα και η ομιλία τους, έχει τελείως διαφορετικούς τόνους και διαθέσεις. Βέβαια, οι δυο τους έχουν βρεθεί σε κοινούς τόπους, ίδιες χρονικές περιόδους. 

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δεν συνάντησε στην Κωνσταντινούπολη τον Νικ Καλάθη για πρώτη φορά στη ζωή του. Οι δυο τους υπήρξαν συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό, ενώ δεν είναι καν η πρώτη φορά που ο ένας έχει τον ρόλο του προπονητή και ο άλλος ανήκει στο δυναμικό της ομάδας που διαχειρίζεται. 

Ο Λιθουανός ήταν προπονητής στην Μπαρτσελονα τα χρόνια του Ελληνοαμερικάνου στην πρωτεύουσα της Καταλονίας (2020-2022). Όχι σε όλα, γιατί τον τρίτο χρόνο ο πρώτος εισηγήθηκε την απομάκρυνση του δευτέρου και οι δρόμοι τους χώρισαν. Η μοίρα όμως, παίζει τα δικά της παιχνίδια και καμιά φορά, ακόμα κι αν προσπαθεί κανείς να είναι ντετερμινιστής, διαψεύδεται η κοσμοθεωρία του. 

Ένα χρόνο και κάτι μήνες μετά το τέλος της συνεργασίας τους οι δρόμοι τους συναντήθηκαν και πάλι. Ο Καλάθη από την Βαρκελώνη μάζεψε τα πράγματά του το καλοκαίρι του 2022 και ο Γιασικεβίτσιους αποχώρησε το επόμενο θέρος. Τότε που ο πρώτος ήταν ήδη στην Φενέρμπαχτσε και ο δεύτερος έκανε ένα μικρό διάλλειμα στην προπονητική του πορεία. Κι όταν αυτή ενεργοποιήθηκε ξανά, έπειτα από περίπου τέσσερις μήνες στο ταμείο ανεργίας, οι διαδρομές τους απέκτησαν ξανά σημείο τομής. 

Τώρα, τέσσερις αγώνες μετά, η σχέση τους, η επικοινωνία τους και η ανάγκη που έχει ο ένας τον άλλον δεν θυμίζει σε τίποτα την προϊστορία τους. Η σύνδεσή τους είναι πιο έντονη και δημιουργική από ποτέ. Κατ' αρχάς, από τη στιγμή που ο «Σάρας» αντικατέστησε τον κόουτς Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο του συλλόγου από την Κωνσταντινούπολη, παραμένει αήττητος στην EuroLeague. Νίκησαν εντός έδρας την Μονακό και την Ζαλγκίρις, ενώ το ίδιο έκαναν μακριά από το σπίτι τους -και στο Βερολίνο κόντρα στην Άλμπα και στο τοπικό ντέρμπι με την Αναντολού Εφές. 

Σε αυτό το διάστημα ο Καλάθης έχει κάνει ρεκόρ σεζόν σε πόντους (17), σε ριμπάουντ (10), σε ασίστ (13), αλλά και σε χρόνο συμμετοχής (30'23''). Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο παιχνίδι με τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο (8 Δεκεμβρίου: Μπαρτσελόνα - Φενέρμπαχτσε 89-81) ο 34χρονος πόιντ γκαρντ είχε αγωνιστεί σκάρτο πεντάλεπτο: 4΄58΄΄ συγκεκριμένα. Επίσης, στα προηγούμενα 12 ματς της σεζόν, μόνο τρεις φορές είχε αγωνιστεί πάνω από 20 λεπτά. 

Το μεταγραφικό «παράθυρο» της EuroLeague για τον Παναθηναϊκό - Η υπόθεση Ντόρσεϊ, η μεγάλη ανάγκη και οι... εξοδούχοι
EUROLEAGUE

13:15 - 29.12.2023

Το μεταγραφικό «παράθυρο» της EuroLeague για τον Παναθηναϊκό - Η υπόθεση Ντόρσεϊ, η μεγάλη ανάγκη και οι... εξοδούχοι

Οι μεταγραφές παικτών μεταξύ ομάδων της EuroLeague ολοκληρώνονται τη Δευτέρα (1/1), με τον Παναθηναϊκό AKTOR να καλείται να αποφασίσει αν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Πλέον, ο ρόλος του έχει αποκτήσει βαρύτητα και ο κόουτς Σαρούνας Γιασικεβίτσιους φαίνεται ότι τον στηρίζει πιο έντονα από ποτέ. Στην πρώτη κοινή τους νίκη, κόντρα στην Μονακό, ο Καλάθης έπαιξε τεράστιο ρόλο. Είχε 7 πόντους, 10 ριμπάουντ και 3 ασίστ (σε 26'56''), ενώ με την Ζαλγκίρις είχε 5 πόντους και 6 ασίστ, σε ένα ματς που οι Ντόρσεϊ, Ουίλμπεκιν και Μότλεϊ ήταν αυτοί που πρωταγωνίστησαν. 

Μετά όμως, ήρθαν δύο σπουδαίες εμφανίσεις και η επιβεβαίωση πως ο «Σάρας» αναγνωρίζει πως με τον Καλάθη ως οργανωτή μπορεί να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Είχε 13 ασίστ στη νίκη επί της Άλμπα Βερολίνου, ενώ στο μεγάλο ντέρμπι στην έδρα της Αναντολού Εφές ο Γιασικεβίτσιους ένοιωσε πως δικαιούται να πανηγυρίσει για πρώτη φορά έντονα από τη μέρα που ανέλαβε την ομάδα. Δεν θα το είχε κάνει όμως, αν ο Καλάθης με τους 17 πόντους και τις 8 ασίστ δεν είχε δημιουργήσει συνθήκες επικράτησης. 

Sportal Euroleague Show με Άλμπα Βερολίνου - Ολυμπιακός και όλη τη δράση της Παρασκευής

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!