Στον τόπο του Final Four ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή έχει ένα στόχο: Να... αναδείξει την κακή άμυνα της Άλμπα
i

© EuroLeague Basketball

Στον τόπο του Final Four ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή έχει ένα στόχο: Να... αναδείξει την κακή άμυνα της Άλμπα

Γιώργος Γαβριλάκης 13:00 - 29.12.2023 / Ανανεώθηκε: 13:20 - 29.12.2023

Ο Ολυμπιακός στην τελευταία ευρωπαϊκή πράξη του ημερολογιακού έτους 2023, θα βρεθεί στο Βερολίνο, στην πόλη του Final Four 2024, αλλά εστιάζει μόνο στην 17η αγωνιστική της EuroLeague και στον αντίπαλό του: Την Άλμπα Βερολίνου, που δεν τρομάζει, αλλά στην Mercendes-Benz Arena έχει νικήσει την Μπαρτσελόνα.

Στην πόλη και στο γήπεδο που φέτος θα διεξαχθεί το Final Four της EuroLeague, o Ολυμπιακός εμφανίζεται το βράδυ της Παρασκευής (29/12, 21:00) και δεν έχει στο νου του οράματα για ένδοξες στιγμές στην τελική φάση της κορυφαίας διοργάνωσης. Υπάρχει χρόνος και ανηφορική πορεία μέχρι να αρχίσει να βάζει σε τέτοια επίπεδα τον πήχη και να δοκιμάζει να περάσει από πάνω του. 

Προς το παρόν, θα επιδιώξει στον τόπο που θα γραφτεί τον Μάιο ιστορία -απ' όποιους τέσσερις διεκδικήσουν το τρόπαιο- να πάρει απλώς μία νίκη ακόμα στη διοργάνωση και να δώσει θετικό πρόσημο στην επίδοσή του στην τρέχουσα σεζόν, λίγο πριν ολοκληρωθεί το ημερολογιακό έτος 2023. Μέχρι στιγμής οι ερυθρόλευκοι έχουν οκτώ νίκες και ισάριθμες ήττες σε 16 αγώνες και στον 17ο η πρόκληση είναι μπροστά, όπως και τα δεδομένα του αγώνα που οδηγούν στην επιτυχία ή στο πισωγύρισμα. 

Απέναντι στον Ολυμπιακό θα εμφανιστεί η Άλμπα Βερολίνου, που είναι η... πρωτοπόρος ομάδα της EuroLeague, όταν η λίστα έχει να κάνει με την αλφαβητική σειρά των συλλόγων. Διότι, όταν τα κριτήρια έχουν να κάνουν με την αγωνιστική δυναμική και την ποιότητα, τότε υποχωρεί πολλές θέσεις και προσεγγίζει τις τελευταίες. Άλλωστε, οι Γερμανοί αυτή τη στιγμή περνούν στην κατάταξη μόνο την Βιλερμπάν

Παρόλα αυτά, στην Mercendez-Benz Arena του Βερολίνου, θα προσπαθήσουν να κάνουν αυτό που κατάφεραν την 15η αγωνιστική κόντρα στη Μπαρτσελόνα, που τη νίκησαν και προσπάθησαν να επαναλάβουν στο προηγούμενο ματς κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, τότε που τελικά ηττήθηκαν οριακά και στις λεπτομέρειες.  

Η επιστροφή Σίκμα και η αμφιβολία της συμμετοχής του Ολίντε

Κεντρικό πρόσωπο της αναμέτρησης -μοιραία- είναι ο Λουκ Σίκμα. Ο Αμερικανός του Ολυμπιακού, που πέρασε τα καλύτερα (αγωνιστικά) του χρόνια στο Βερολίνο φορώντας την κίτρινη-μπλε φανέλα της Άλμπα, θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο. Αγωνιστικά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει επηρεάσει με κάποιον ουσιαστικό τρόπο το παιχνίδι της ομάδας του Πειραιά. Σε καμία περίπτωση ούτε στο ελάχιστο σε σχέση με τις επιδόσεις του στην Άλμπα από το 2017 έως το καλοκαίρι που μας πέρασε. 

Όπως και να έχει όμως, θα είναι στο επίκεντρο και οι γηπεδούχοι ελπίζουν πως θα κινηθεί στα συνηθισμένα φετινά υποτονικά του επίπεδα. Διότι, δεν έχουν τις επιλογές για να αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό αν μαζικά οι παίκτες του βρεθούν σε καλή βραδιά. 

Θα έχουν ήδη το νου τους στα σουτ των Άλεκ Πίτερς και Αϊζέια Κάνααν, στη δημιουργία του Τόμας Ουόκαπ και στους... δεινόσαυρους της ρακέτας, Μουσταφά Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοφ

Την ίδια ώρα ο Γιοχάνες Τίεμαν κάνει εξαιρετική σεζόν και έχει την ποιότητα και την εμπειρία για να ανταποκριθεί στο υψηλό επίπεδο, ενώ ο Στέρλινγκ Μπράουν στην πρώτη του ευρωπαϊκή σεζόν έχει πολλά up & down στην απόδοσή του. Έχει πλούσιο ταλέντο, αλλά δεν έχει σταθερότητα στην απόδοσή του και η ομάδα του τις περισσότερες φορές υποφέρει στην επίθεση και δεν έχει λύσεις κυρίως στην περιφέρεια. 

Μπαρτζώκας: «Θέλουμε έναν καλύτερο δεύτερο γύρο στην Euroleague - Είχαμε συναποφασίσει με την διοίκηση να κινηθούμε έτσι στις μεταγραφές»
EUROLEAGUE

16:52 - 28.12.2023

Μπαρτζώκας: «Θέλουμε έναν καλύτερο δεύτερο γύρο στην Euroleague - Είχαμε συναποφασίσει με την διοίκηση να κινηθούμε έτσι στις μεταγραφές»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για την αναμέτρηση που ακολουθεί για τον Ολυμπιακό με αντίπαλο την Άλμπα (29/12) και τόνισε ότι οι Ερυθρόλευκοι θέλουν να κάνουν έναν καλύτερο δεύτερο γύρο στην Euroleague, σε σχέση με τον πρώτο.

Ένας παίκτης που συνήθως κάνει... ζημιές στους αντιπάλους είναι ο Λουίς Ολίντε, ο οποίος όμως, δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού στα τελευταία δύο ματς και παραμένει ακόμα και τώρα αμφίβολος για την αναμέτρηση της Παρασκευής. Ειδικά αν δεν αγωνιστεί το βάρος στην επίθεση θα εστιαστεί στον Ματ Τόμας. Ο τέως παίκτης του Παναθηναϊκού, είναι σε καλή κατάσταση, τα τρίποντα είναι η ειδικότητά του και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βάλει... φρένο σε μία ομάδα που δεν έχει σπουδαία χαρίσματα με τη μπάλα στα χέρια, ενώ αποτελεί την δεύτερη χειρότερη άμυνα της διοργάνωσης. 

Ομαδικά στατιστικά

Στατιστική κατηγορία

Άλμπα Βερολίνου

Ολυμπιακός

Επίθεση

 76,5

76,4

Άμυνα

85,7

73,6

Ριμπάουντ

31,4 

32,5

Ασίστ

15,8 

19,1

Δίποντα (%)

51,7%

53,6%

Τρίποντα (%)

33,8%

35,9%

Λάθη

15,0

11,7

Οι πρωταγωνιστές

Στατιστική κατηγορία

Άλμπα Βερολίνου

Ολυμπιακός

Πόντοι

Γιοχάνες Τίεμαν 14,4
Στέρλινγκ Μπράουν 12,1
Λουίς Ολίντε 10,2

Άλεκ Πίτερς 14,9
Αϊζέια Κάνααν 12,7
Τόμας Ουόκαπ 10,1

Ριμπάουντ

Γιοχάνες Τίεμαν 5,5
Καλίφα Κουμάντζε 4,7
Στέρλινγκ Μπράουν 3,4

Άλεκ Πίτερς 5,3
Μουσταφά Φαλ 4,9
Νίκολα Μιλουτίνοφ 4,4

Ασίστ

Μάλτε Ντελόου 3,2
Ματέο Σπανιόλο 3,1
Ζίγκα Σάμαρ 2,5

Τόμας Ουόκαπ 4,2
Κώτας Παπανικολάου 3,2
Κώστας Παπανικολάου 3,0

Τρίποντα (%)

Λουίς Ολίντε 43,3%
Ματ Τόμας 42,9%
Ζίγκα Σάμαρ 40%

Αϊζέια Κάνααν 50%
Άλεκ Πίτερς 54,5%
Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος 34,6%

PIR

Γιοχάνες Τίεμαν 18,5
Λουίς Ολίντε 12,0
Στέρλινγκ Μπράουν 9,9

Άλεκ Πίτερς 17,3
Μουσταφά Φαλ 13,9
Νίκολα Μιλουτίνοφ 13,1

Sportal Euroleague Show με Άλμπα Βερολίνου - Ολυμπιακός και όλη τη δράση της Παρασκευής

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!