Ο Γιώργος Μπαρτζώκας του Ολυμπιακού και ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα

Μπαρτζώκας & Ολυμπιακός

i

Μπαρτζώκας & Ολυμπιακός / © Sportal

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας του Ολυμπιακού και ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα

Νίκος Καλαμπάκας 08:25 - 16.05.2023 / Ανανεώθηκε: 10:10 - 16.05.2023

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν ο κορυφαίος προπονητής της Euroleague και το Sportal ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας... Από το «μαύρο βράδυ» στο πάρκινγκ του ΣΕΦ, μέχρι τα δύο συνεχόμενα Final Four του Ολυμπιακού, υπό τις οδηγίες του καλύτερου προπονητή της Ευρώπης...

Ήταν 9 Οκτωβρίου του 2014 όταν ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε στο Κύπελλο Ελλάδας από τον Παναθηναϊκό. Τα γεγονότα που ακολούθησαν στο πάρκινγκ του ΣΕΦ είχαν αναγκάσει τον τότε προπονητή των Πειραιωτών σε παραίτηση, όμως η ιστορία η ίδια φρόντισε να αποκαταστήσει την αδικία που είχε βιώσει τότε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατέκτησε την Euroleague.

«Είναι κάποιες στιγμές που στη ζωή σου οφείλεις να γίνεσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει. Και για μένα, μια τέτοια στιγμή έφτασε σήμερα, δυο χρόνια και κάτι από την μέρα που ξεκίνησε η συνεργασία μου με τον Ολυμπιακό.

Ήταν μια σχέση η οποία ποτέ δεν υπήρξε μόνο επαγγελματική. Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός λόγος που τα συναισθήματα τα οποία βίωσα ήταν τόσο έντονα. Όσο μεγάλη ήταν η χαρά και η υπερηφάνεια στις μεγάλες νίκες, ακόμη μεγαλύτερη ήταν η στενοχώρια στις ήττες».

Με αυτά τα λόγια στις 10/10/2014 ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποχαιρετούσε τον Ολυμπιακό, έπειτα από δύο και κάτι χρόνια που έκατσε στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας, στην πρώτη του θητεία.

Μια μέρα νωρίτερα, οι Πειραιώτες είχαν ηττηθεί από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και είχαν αποκλειστεί από τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Μια ήττα που ο κόσμος του δεν «χώνεψε» ποτέ. Δυστυχώς στην Ελλάδα, συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις να πληρώνει το... μάρμαρο ο προπονητής!

Η αποστολή της ομάδας κατευθυνόταν προς το ΣΕΦ. Εκεί περίμεναν πολλοί οπαδοί των ερυθρόλευκων «αγριεμένοι» από την ήττα. Το πούλμαν σταμάτησε, η αποστολή κατέβηκε και τότε ξεκίνησε το κακό: Οι παίκτες, αλλά κυρίως ο κόουτς Μπαρτζώκας τα άκουσαν για τα καλά. Η κατάσταση ξέφυγε, κάποιοι επιχείρησαν να χειροδικήσουν και τότε, ο πριν ένα χρόνο καλύτερος προπονητής της Ευρώπης, πήρε την απόφαση να φύγει από την ομάδα που αγαπούσε παθολογικά.

Έξι χρόνια, δύο μήνες και δύο ημέρες μετά, ο Ολυμπιακός ανακοινώνει την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο του. Ήταν η χρονιά που ο Ντέιβιντ Μπλατ αποφάσισε ότι δεν μπορεί να δίνει δύο μάχες ταυτόχρονα (είχε διαγνωσθεί με σκλήρυνση κατά πλάκας). Ο κόουτς αποχώρησε, τη θέση του πήρε ο βοηθός του, Κεστούτις Κεμζούρα, όμως τα αποτελέσματα ανάγκασαν τους προέδρους της ομάδας να ξεκινήσουν νωρίτερα απ' ότι προγραμμάτιζαν τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Τα ονόματα που ακούγονταν ήταν πολλά, με πρώτο και καλύτερο αυτό του Μίλαν Τόμιτς. Τελικά η διοίκηση επένδυσε πάνω σε έναν άνθρωπο που ήξερε την ομάδα και είχε αφήσει στη μέση την δουλειά στην προηγούμενή του θητεία: Τον Γιώργο Μπαρτζώκα!

Στις 12 Ιανουαρίου του 2020 λοιπόν, σηκώνει τα μανίκια του ο κόουτς Β και πιάνει δουλειά στην ομάδα του Πειραιά. Το κάρμα του χρωστούσε πολλά, ο ίδιος ήταν αποφασισμένος να πετύχει και κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός με τον ίδιο στον πάγκο του, γράφει ιστορία...

Οι Πειραιώτες ετοιμάζονται για το δεύτερο συνεχόμενο Final 4 τους. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο καλύτερος προπονητής της Euroleague και ο Ολυμπιακός για δεύτερη φορά διαθέτει δύο σερί σεζόν τον καλύτερο προπονητή, αφού στο back 2 back τους, το 2012 και το 2013, οι Ντούσαν Ίβκοβιτς και Γιώργος Μπαρτζώκας είχαν κερδίσει και πάλι τον τίτλο.

Μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι κι όμως είναι πέρα για πέρα αληθινή. Το κάρμα χρωστούσε μεγάλες επιτυχίες στον προπονητή του Ολυμπιακού και του τις δίνει απλόχερα. Ο Ολυμπιακός του χρωστάει το οικοδόμημα που αποθεώνουν οι οπαδοί του, ο Μπαρτζώκας χρωστάει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία που του δόθηκε να δώσει απαντήσεις ακόμα και στους... φίλους του και όλοι μαζί γεύονται τους καρπούς των κόπων τους.

Ο κόουτς B έφερε την αλλαγή που άπαντες ήθελαν να δουν στο λιμάνι του Πειραιά. Για να συμβεί αυτό, ο Ολυμπιακός πέρασε από πολλές «φουρτούνες». Το... καράβι όμως δεν μπάταρε ποτέ, αφού οι «καπετάνιοι» δεν παρέκκλιναν ποτέ των αρχών τους και με πρωτομάστορα τον άνθρωπο που βίωσε μια από τις μεγαλύτερες ιστορικά αδικίες στον ελληνικό αθλητισμό, μπορούν να υπερηφανεύονται ότι δημιούργησαν μια ομάδα που τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης.

Την Κυριακή 21 Μαΐου, ίσως έχει καταφέρει να ανέβει ξανά στην κορυφή της Ευρώπης. Αυτός είναι ο πόθος όλων στον Πειραιά. Ο στόχος ήταν το ταξίδι να είναι όμορφο και να αφήνει ακόμα πιο ωραίες αναμνήσεις. Και σε αυτό, προπονητής και ομάδα κατάφεραν να κάνουν τον κόσμο των ερυθρόλευκων να ανυπομονεί μέχρι τη στιγμή που θα μπει ξανά στο γήπεδο να τους αποθεώσει. Και αυτή, είναι μια από τις αλλαγές που έφερε ο Μπαρτζώκας...