Η ACB κάνει δύο κομβικές αλλαγές για το instant replay στο ισπανικό πρωτάθλημα
i

© photo by NurPhoto / Getty Images / Ideal Images

Η ACB κάνει δύο κομβικές αλλαγές για το instant replay στο ισπανικό πρωτάθλημα

Γιώργος Γαβριλάκης 10:15 - 16.09.2023 / Ανανεώθηκε: 10:20 - 16.09.2023

Πλέον, οι προπονητές του ισπανικού πρωταθλήματος δεν θα μπορούν να ζητήσουν έλεγχο φάσεων μέσω βίντεο που να αφορούν στην κατοχή της μπάλας και στην διόρθωση του χρόνου μίας επίθεσης. Η ACB ανακοίνωσε τις αποφάσεις της έπειτα από τη σύσκεψη των 36 διαιτητών της λίγκας με την Ομοσπονδία.

Δύο περιπτώσεις επιλογής των προπονητών για επανέλεγχο φάσεων καταργεί η ACB στο ισπανικό πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα μπορούσαν οι τεχνικοί να κάνουν ένσταση και μέσω του βίντεο να διευκρινιστεί η κατοχή της μπάλας έπειτα από πιθανό λάθος των διαιτητών. 

Το ίδιο ίσχυε και για την διόρθωση του χρόνου της επίθεσης όταν υπήρχε... απορία, αλλά τώρα και οι δύο αυτές περιπτώσεις αφαιρούνται από την φαρέτρα των ομάδων και μόνο οι διαιτητές με δικιά τους πρωτοβουλία μπορούν να συμβουλευτούν το instant replay για να τροποποιήσουν ή να αλλάξουν την αρχική τους απόφαση. 

Αυτές οι αποφάσεις πάρθηκαν μετά από τη συνάντηση των 36 ρέφερι της ACB που εργάζονται στα παιχνίδια της Liga Endesa, με την διοίκηση του πρωταθλήματος και την Ομοσπονδία μπάσκετ της Ισπανίας. Οι δύο πλευρές συνεδρίασαν συζητώντας πολλά ζητήματα εν όψει της σεζόν 2023-24, ενώ αποφάσισαν τις προαναφερόμενες δύο αλλαγές στους κανονισμούς. Αμέσως μετά τις επικοινώνησαν με τις ομάδες της λίγκας και ακολούθως της ανακοίνωσαν επισήμως. 

Στις 23 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η πρεμιέρα του πρωταθλήματος, που θεωρείται (και όχι άδικα) το πιο ανταγωνιστικό, αλλά και το πιο οργανωμένο της Ευρώπης. Η Μπαρτσελόνα είναι η πρωταθλήτρια ομάδα, καθώς στους περσινούς τελικούς νίκησε με 3-0 νίκες την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης και μάλιστα είχε σηκώσει το τρόπαιο μέσα στο γήπεδο της Βασίλισσας, το WizInk Center.