H Κέιτλιν Κλαρκ ορίζει το τέλος της… πατριαρχίας του μπάσκετ (vids)

Κέιτλιν Κλαρκ

i

© photo by Matthew Holst / Getty Images / Ideal Images

H Κέιτλιν Κλαρκ ορίζει το τέλος της… πατριαρχίας του μπάσκετ (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 12:30 - 31.03.2023 / Ανανεώθηκε: 19:58 - 31.03.2023

Το Νο 1 ταλέντο του αθλήματος κατέφθασε και είναι γυναίκα. Ονομάζεται Κέιτλιν Κλαρκ, αγωνιζεται με το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και το παιχνίδι της ενσωματώνει το σουτ του Στέφεν Κάρι, την πάσα του Λούκα Ντόντσιτς και τις τελευταίες μέρες στις ΗΠΑ όλοι ασχολούνται μαζί της.

Η διαφορά των φύλων έχει να κάνει (μόνο) με τη βιολογία και μία απόκλιση στα χρωμοσώματα. Αυτό επηρεάζει την ανατομία, προφανώς, τις ορμόνες και τη μυϊκή μάζα, αλλά η Κέιτλιν Κλαρκ δεν χρειάζεται μούσκουλα για να κάνει αίσθηση στο παγκόσμιο μπάσκετ. 

Με τον τρόπο που αγωνίζεται μπορεί για… πλάκα να νικήσει οποιοδήποτε πάνω στο παρκέ. Ανεξαρτήτως γενετήσιων χαρακτηριστικών, ύψους, ανατομίας, σωματοδομής ή ταχύτητας. Διότι, διαθέτει το δολοφονικό σουτ του Στέφεν Κάρι, την αγωνιστική οπτική του Λούκα Ντόντσιτς και την αποφασιστικότητα του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Κι όλα αυτά στο πανέξυπνο και δαιμόνιο μυαλό μιας κοπέλας που στα 21 της χρόνια δημιουργεί με το παιχνίδι της πραγματικές συνθήκες ισότητας και κάνει όλους τους ειλικρινείς ανθρώπους να υποκλίνονται στο μεγαλείο της. 

Βλέποντάς την κανείς να οδηγεί το Αϊόβα στο Final Four του Κολεγιακού Πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια και μάλιστα με ένα triple double σαράντα πόντων (41 για την ακρίβεια, μαζί με 10 ριμπάουντ και 12 ασίστ) στον κρίσιμο αγώνα με το Λούισβιλ, τα στόματα άνοιξαν και τα μάτια γούρλωσαν. 

Λίγες ώρες αργότερα, βραβεύτηκε ως η κορυφαία παίκτρια της χώρας και τα ξημερώματα του Σαββάτου (1/4) θα βρεθεί μαζί με τον Κολέγιο της στον ημιτελικό του Final Four του NCAA, κόντρα στο Σάουθ Καρολάινα

Όποια κι αν είναι η τύχη του Αϊόβα -που δεν είναι το φαβορί για την κατάκτηση- η Κέιτλιν Κλαρκ είναι ήδη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μάλιστα, οι Αμερικάνοι έχουν ξεχάσει -προς το παρόν τουλάχιστον- το φαινόμενο... Βικτόρ Γουεμπανιαμά. Έχουν πάψει όλοι να ασχολούνται με τα αρσενικά ταλέντα γιατί η Κλαρκ είναι αυτή που με τη λάμψη της αλλάζει όλα τα δεδομένα. 

Δεν συγκρίνεται απλώς με τις μεγαλύτερες παίκτριες στην ιστορία του μπάσκετ, δηλαδή την Νταϊάνα Τοράσι και την Σου Μπερντ. Σε λίγο θα... συγκρίνεται με τον Λάρι Μπερντ, αν και το παιχνίδι της είναι πανονοιότυπο με του Στέφεν Κάρι. Είναι το ίδιο σπουδαία σουτέρ, καλύτερη ριμπάουντερ και μάλλον σπουδαιότερη πασέρ από τον τέσσερις φορές πρωταθλητής με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Κι αν νομίζεται πως η σύγκριση είναι υπερβολική, ρωτήστε τις παίκτριες του Λούισβιλ που την είδαν να τις αποκλείει με 8/14 τρίποντα

Φυσικά, δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Αυτές είναι οι κλασσικές της επιδόσεις, καθώς φέτος έχει 27,3 πόντους μέσο όρο με 39,2% στα τρίποντα, ενώ συμπληρώνει την στατιστική της με 7,3 ριμπάουντ και 8,6 ασίστ. 

Ως προσωπικότητα έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι πολύ ανταγωνιστική, κάνει trash talk, δεν διστάζει να αγριοκοιτάξει τον αντίπαλο, να τον βάλει στη θέση του, μέχρι και να τον τρομοκρατήσει. Ναι! Θυμίζει και κάτι ανάμεσα σε Μάικλ Τζόρνταν και Κόμπι Μπράιαντ δηλαδή. 

Million Dollar Girl: Η Nike και η Goldman Sacks

Ο μύθος της Κλαρκ βρίσκεται στην κορύφωσή του, αλλά εντός των συνόρων η «γέννησή» του έχει ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα. 

Μάλιστα η 21χρονη εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι πλέον οι μαθητές-αθλητές των Κολεγίων μπορούν να κάνουν... ελεγχόμενες συμφωνίες με εταιρίες στο πλαίσιο του ΝΙL (Name, Image, Likeness), ώστε να μπορούν να βγάλουν χρήματα, έχει βρεθεί το όνομά της σε όλα τα γραφεία των κορυφαίων brands. 

Έχει ήδη συνεργασία με τη Nike, την οποία διαφημίζει από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Μάλιστα, στην τελική φάση φοράει για παπούτσια την Μπρους Λι έκδοση των Kobe 5, προς τιμήν του αγαπημένου της Κόμπι Μπράιαντ

Ο κολοσσός της αθλητικής ένδυσης δεν είναι η μόνη εταιρεία που συνεργάζεται.  Έχει διαφημίσει ήδη από παγωτά μέχρι φιστίκια και από γυαλιά ηλίου μέχρι αμάξια. 

Μάλιστα, το όνομά της έχει βρεθεί μέχρι και στα γραφεία της Goldman Sacks. Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός όμιλος, που ελέγχει -κατά κάποιον τρόπο- μέρος της παγκόσμιας οικονομίας (δημιουργώντας και παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις αν το αποφασίσει), συνεργάζεται κυρίως με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει σχέσεις και με ιδιώτες. 

Η Κλαρκ είναι μία από τις βασικές τους... επενδύσεις, ενώ υπολογίζεται ότι ήδη η νεαρή γκαρντ έχει στους τραπεζικούς της λογαριασμούς επταψήφιες καταθέσεις. Και όλα αυτά λίγους μήνες πριν γίνει επαγγελματίας στο WNBA. Εκεί όπου θα... σαρώνει από τη νέα αγωνιστική σεζόν.