H LBN καταστρέφει το γαλλικό μπάσκετ σύμφωνα με τον GM της Μονακό

Ολέκσι Γεφίμοβ

i

© photo by Edu Candel / Getty Images / Ideal Images

H LBN καταστρέφει το γαλλικό μπάσκετ σύμφωνα με τον GM της Μονακό

Γιώργος Γαβριλάκης 13:34 - 14.04.2023 / Ανανεώθηκε: 13:36 - 14.04.2023

Ο Ολέκσι Γεφίμοβ, τζένεραλ μάνατζερ της Μονακό, κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της γαλλικής λίγκας να ορίσει salary cap και να επιβάλει φόρο σε όσους το ξεπερνούν, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό είναι καταδικαστικό για τις ομάδες της χώρας που προσπαθούν να διακριθούν».

Όταν οι ιθύνοντες της γαλλικής λίγκας (LNB) ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν για τα επόμενα τρία χρόνια να καθιερώσουν salary cap και περιορισμούς στα μπάτζετ των ομάδων υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. 

Η λογική τους ήταν ένα ισορροπημένης δυναμικότητας πρωτάθλημα, αλλά κάτω από ειλικρινή σκέψη η ουσία της απόφασης είναι ο φόρος πολυτελείας. Οι πλούσιες ομάδες του πρωταθλήματος, όπως η Μονακό για παράδειγμα, θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξεπερνούν το όριο στον προϋπολογισμό τους, αλλά θα πληρώνουν έξτρα χρήματα γι' αυτό. Και θα τα πληρώνουν με τη μορφή φόρου. 

Το ίδιο και η Βιλερμπάν, που αν και βαδίζει σε αγωνιστικά αδιέξοδα και στην Euroleague αλλά και στο πρωτάθλημά της, το συνολικό μπάτζετ της ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια δολάρια. Αυτές οι δύο είναι οι μόνες που έχουν τη δυνατότητα και την τσέπη να προσφέρουν μεγάλα συμβόλαια και αυτές ουσιαστικά είναι που επιβαρύνονται από το νέο οικονομικό μοντέλο της LNB,

Η πρόκληση της Μονακό και ο αγώνας της Μακάμπι Τελ Αβίβ για επιστροφή στο Final Four μετά την κατάκτηση του 2014 (vids)
EUROLEAGUE

11:44 - 14.04.2023

Η πρόκληση της Μονακό και ο αγώνας της Μακάμπι Τελ Αβίβ για επιστροφή στο Final Four μετά την κατάκτηση του 2014 (vids)

H Moνακό θα αντιμετωπίσει με πλεονέκτημα έδρας την Μακάμπι Τελ Αβίβ στην προσπάθειά της να εισαχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Final Four. Την ίδια στιγμή οι Ισραηλινοί θέλουν να βρεθούν στην τελική φάση για πρώτη φορά μετά το 2014. Τότε με τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη είχαν νικήσει στον τελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης του Γιάννη Μπουρούση.

Οι περισσότερες αντιδράσεις πάντως, ήρθαν κυρίως από τους παίκτες θεωρώντας πιθανόν ότι αυτό θα επηρεάσει τα συμβόλαιά τους και θα υποβαθμίσει τις ετήσιες απολαβές τους. H διοίκηση της Μονακό, εν μέσω του τζένεραλ μάντζερ της, Ολέκσι Γεφίμοβ, κλήθηκε να σχολιάσει: «Πριν σας πω κάτι αρκεί να ρίξετε μια ματιά σε όλα τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης για το πως αντέδρασαν», έγραψε σε επίσημη ανακοίνωσή του. 

«Οι υπεύθυνοι λένε πως βαδίζουν στα χνάρια του ΝΒΑ, αλλά μάλλον κοροϊδεύουν. Διότι, θα πρέπει να δουν την αλήθεια» και αυτή σύμφωνα με τον ουκρανό GM είναι η εξής: «H LNB δεν παράγει κανένα κέρδος προς καμία κατεύθυνση. Δεν κατανέμει στους συλλόγους κέρδη, δεν έχει κάνει καμία καλή τηλεοπτική συμφωνία και δεν έχει φέρει κανέναν σημαντικό χορηγό». 

Έτσι, την ίδια ώρα που τα μπάτζετ στα κορυφαία και πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα αυξάνονται «αυτό ταυτόχρονα σημαίνει», σύμφωνα με τον Γεφίμοβ «ότι οι γαλλικές ομάδες δεν θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές διοργανώσεις».