H πρόσληψη Πλάθα στέλνει ξακάθαρο μήνυμα για το ταβάνι της νέας ΑΕΚ

H πρόσληψη Πλάθα στέλνει ξακάθαρο μήνυμα για το ταβάνι της νέας ΑΕΚ

Χρήστος Τσάλτας 23:20 - 14.06.2023 / Ανανεώθηκε: 23:21 - 14.06.2023

Η ΑΕΚ μπαίνει στην εποχή του Χουάν Πλάθα, με τον Μάκη Αγγελόπουλο και τους συνεργάτες του να κάνουν την υπέρβαση, δείχνοντας πως στην ιστορική σεζόν που έρχεται ο στόχος είναι να κάνουν την Ένωση πρωταγωνίστρια.

Ας ξεκινήσουμε από ένα συμπέρασμα ως κοινή παραδοχή, ο Χουάν Πλάθα είναι το πιο δυνατό όνομα που έφερε η ΑΕΚ για τη θέση του head coach από τη στιγμή που επέστρεψε στα «μεγάλα σαλόνια» και ανέλαβε τα ηνία της στην ΚΑΕ ο Μάκης Αγγελόπουλος. Ντράγκαν Σάκοτα και Λούκα Μπάνκι έχουν το δικό τους εκτόπισμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όμως το background και τις παραστάσεις του Πλάθα δεν τις έχει κανένας άλλος προπονητής που έκατσε στον κιτρινόμαυρο πάγκο τα τελευταία χρόνια.

Μόνο και μόνο το γεγονός πως για τρία χρόνια βρέθηκε στην άκρη του πάγκου της Ρεάλ Μαδρίτης (2006-09), καθοδήγησε την Ζαλγκίρις, την Μάλαγα, την Ζενίτ και μέτρησε 2 κατακτήσεις Eurocup, παίζοντας σε 3 τελικούς μέσα σε 10 χρόνια, αυτό λέει πολλά, αν όχι τα πάντα για την αξία του και την προπονητική του πορεία.

Η ΑΕΚ έκανε την κίνηση-ματ με έναν προπονητή από το κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης. Έναν προπονητή με φιλοσοφία νικητή, έναν προπονητή που ξέρει τι θέλει και πώς να το περάσει στους παίκτες του. Η μεθοδικότητα άλλωστε ανέκαθεν ήταν ένα από τα δυνατά στοιχεία στον τρόπο δουλειάς του Πλάθα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή «κέρδισε» τους ανθρώπους της ΑΕΚ και τους έκανε να εστιάσουν όλη την προσοχή τους πάνω του.

Σε μια ιδιαίτερη και γεμάτη σημειολογία σεζόν, κατά την οποία συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, η Ένωση θα έχει στον πάγκο της έναν προπονητή του κύρους και του βεληνεκούς του Πλάθα. Κάτι που λέει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει η διοίκηση τη σεζόν που έρχεται.

Η έλευση του Ισπανού προπονητή φέρνει νέο αέρα, ενθουσιασμό και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουλέψει η ομάδα πάνω στο πιο πετυχημένο μοντέλο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Πλάθα είναι ένας από τους κύριους εκφραστές του τα τελευταία 20 χρόνια και αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε όλο τον οργανισμό να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα σε όλα τα επίπεδα.

Προφανώς η σεζόν δεν είναι ήδη... πετυχημένη. Σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται αυτό, ιδίως όταν μιλάμε για την ΑΕΚ, μια ομάδα που ζει και «τρέφεται» από τα αποτελέσματα. Η έλευση του Χουάν Πλάθα όμως είναι η εγγύηση που ήθελαν άπαντες προκειμένου η ομάδα να πάει στο επόμενο επίπεδο. Είναι προπονητής που έχει το ειδικό βάρος να προσελκύσει παίκτες στην ομάδα από την ξένη αγορά, να χτίσει ένα πολύ δυνατό και ανταγωνιστικό σύνολο, να βάλει αρχές και κανόνες στο γκρουπ από την πρώτη μέρα της παρουσίας του.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως πρόκειται για έναν προπονητή που ταιριάζει στο προφίλ της ΑΕΚ. Και η Ένωση εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να βρει την καλύτερη δυνατή λύση. Το αν θα τα καταφέρει ή όχι ο 60χρονος κόουτς στο τέλος της ημέρας είναι μια διαφορετική ιστορία που θα κριθεί από τα αποτελέσματα. Οι «κιτρινόμαυροι» όμως έκαναν την αρχή και βρήκαν την ιδανική βάση για την επόμενη μέρα της στο πρόσωπο ενός προπονητή-νικητή.