Ιθάν Αλμάνσα: To «next best thing» των Ισπανών είναι ήδη στις ΗΠΑ και τώρα σοκάρει όλο τον κόσμο (vids)
i

© FIBA

Ιθάν Αλμάνσα: To «next best thing» των Ισπανών είναι ήδη στις ΗΠΑ και τώρα σοκάρει όλο τον κόσμο (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 14:31 - 02.07.2023 / Ανανεώθηκε: 14:35 - 02.07.2023

Μόλις έχει κλείσει τα 18 του, έχει ύψος 2.09 μέτρα και αυτή τη στιγμή κυριαρχεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 με την εθνική Ισπανίας. Ο Ιθάν Αλμάνσα, αγωνίζεται από πέρσι στις ΗΠΑ, τη νέα σεζόν θα εμφανιστεί στη G-League του ΝΒΑ και ο «μαγικός πλανήτης» αναμένει την εξέλιξή του και την παρουσία του στο Draft του 2024.

Το πλήρες όνομά του είναι Ιθάν Αλμάνσα Πέρεθ και το ευρύ κοινό δεν είναι εξοικειωμένο ακόμα μαζί του. Καλό θα ήταν όμως, όσοι ενδιαφέρονται για το επόμενο μεγάλο ταλέντο (τύπου Βικτόρ Ουεμπανιαμά), να σημειώσουν τα στοιχεία του και να ακολουθήσουν την πορεία του, καθώς αυτή διαγράφει μία γνησίως αύξουσα πορεία. 

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα «ακατέργαστο διαμάντι», ο νεαρός Ισπανός με ύψος στα 209 εκατοστά, γεννημένος στη Μούρθια τον Ιούνιου του 2005, λίγο μετά την ενηλικίωσή του άρχισε να κάνει μεγάλη αίσθηση στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19, που διεξάγεται στην Ουγγαρία και ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής (2/7, 21:00) με τους Ίβηρες να αντιμετωπίζουν στον μεγάλο τελικό τη Γαλλία.  

Σε αυτό το τουρνουά, ο Αλμάνσα πρωταγωνιστεί, όχι απλώς με τη στατιστική του (έχει 17,3 πόντους, 7,5 ριμπάουντ), αλλά κυρίως με τον εντυπωσιακό τρόπο που αγωνίζεται. Τα προσόντα του είναι τεράστια και οι Ευρωπαίοι που τον παρακολουθούν έχουν μείνει με το στόμα ανοιχτό. Καλό θα ήταν όμως, να τον κλείσουν, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση ο υπερταλαντούχος 18χρονος να αγωνιστεί στη Γηραιά Ήπειρο -την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον. Διότι, οι Αμερικάνοι τον έχουν «αρπάξει» εδώ και καιρό. 

Όταν τον είδαν πέρσι, στα 17 του, να κυριαρχεί και στο Πανευρωπαϊκό U18, αλλά και στο Παγκόσμιο U17 (ήταν ο MVP και στις δύο διοργανώσεις), δεν άργησαν να τον πάρουν στις ΗΠΑ και να τον τοποθετήσουν στο πρόγραμμα της Overtime Elite. Πρόκειται για μία λίγκα επαγγελματικών προδιαγραφών για παίκτες ηλικίας 16-20 ετών που ουσιαστικά αναπτύσσουν τα προσόντα τους και μελετάτε η πιθανότητα να φθάσουν μέχρι το ΝΒΑ. 

Εκεί ανήκει το μέλλον του Αλμάνσα και μάλιστα, τη νέα σεζόν δεν θα βρίσκεται στην Overtime Elite, γιατί πήρε... προαγωγή και θα μεταφερθεί ένα βήμα πιο κοντά στον «μαγικό πλανήτη». Και αυτό το βήμα ονομάζεται G-League

Τα τελευταία χρόνια είναι της... μόδας η επιλογή 18χρονων αμερικάνων, αλλά και Αφρικανών, εσχάτως και κάποιον Ευρωπαίων, να μην επιλέγουν Κολεγιακά προγράμματα με σκοπό να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, αλλά να εμφανίζονται στη θυγατρική λίγκα του ΝΒΑ (G-League). Να κοντράρονται με πιο ανταγωνιστικούς και δυνατούς (σωματικά και πνευματικά) παίκτες, μεγαλύτερους σε ηλικία ως επί το πλείστον, ώστε αυτή η εμπειρία τους να γίνει το σκαλοπάτι της επαγγελματικής καριέρας στο υψηλό επίπεδο. 

Αυτή είναι και η επιλογή του Αλμάνσα και τη νέα σεζόν θα φοράει την φανέλα των Ignite, με την οποία ξεχώρισε φέτος ο Σκουτ Χέντερσον και στο πρόσφατο Draft επιλέχθηκε στο Νο 3 από τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς. Θα είναι συμπαίκτης δηλαδή, με δύο ακόμα υπερταλαντούχους 18χρονους που αναμένεται να κυριαρχήσουν στο Draft του 2024 και αυτοί είναι οι Ρον Χόλαντ και Μάτας Μπουζέλις. Οι δυο τους θεωρούνται από τώρα ότι θα βρίσκονται στις πρώτες 10 επιλογές της επόμενης λοταρίας, ενώ ο Αλμάνσα πιθανολογείται πως έχει θέση στον πρώτο γύρο. 

Η μέχρι τώρα πορεία του στις ΗΠΑ, αφήνει τον ίδιο απόλυτα ικανοποιημένο. «Ήταν η καλύτερη επιλογή που έχω κάνει μέχρι στιγμής», είπε σε συνέντευξη που έδωσε στο ESPN πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ουγγαρίας κι ενώ είχε επιλέξει να συνεχίσει την πορεία του μέσω της G-League. 

Πλέον, «θέλω να βελτιώσω το παιχνίδι μου και το κορμί μου», είπε και θεωρεί πως «με τους Ignite θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και θεωρώ πως θα με βοηθήσει στο να αναβαθμιστώ, κυρίως στο σουτ μου, αλλά και σε όλες τις πτυχές του παιχνιδιού. 

Φάκελος «Βίκτορ Γουεμπανιαμά»: 5 λόγοι που θα... σαρώσει και 5 που θα αποτύχει στο ΝΒΑ
NBA

15:09 - 29.06.2023

Φάκελος «Βίκτορ Γουεμπανιαμά»: 5 λόγοι που θα... σαρώσει και 5 που θα αποτύχει στο ΝΒΑ

Σε ρυθμούς... Βίκτορ Γουεμπανιαμά κινείται το ΝΒΑ και το Sportal ανοίγει τον φάκελο του Γάλλου άσου, παρουσιάζοντας 5 λόγους που θα αφήσει το στίγμα του στη λίγκα, αλλά και 5 λόγους που δεν θα «συναντηθεί» με τις προσδοκίες.

Επικεντρώνοντας την αγωνιστική εικόνα του Ιθάν Αλμάνσα στο εν εξελίξει παγκόσμιο τουρνουά, είναι ένας αθλητικός ψηλός, με αποτελεσματικό σουτ από μέση απόσταση και πολύ έξυπνος πασέρ. Ο ίδιος θεωρεί πως «πρέπει να βελτιώσω την άμυνά μου και επιθυμώ να είμαι σε θέση να μαρκάρω αποτελεσματικά τους περιφερειακούς μακριά από το καλάθι»

Σίγουρα, με τον τρόπο που αγωνίζεται, αλλά και με τον τρόπο που εκφράζεται, εκπροσωπεί έναν ταλαντούχο και ώριμο αθλητή που οι «ειδικοί» τον περιστοιχίζουν δεν θα σταματήσουν να τον βοηθούν μέχρι να φθάσει στο ΝΒΑ.