Το «φαινόμενο» Κέιτλιν Κλαρκ ετοιμάζεται να κυριαρχήσει στο WNBA, με απίστευτα μικρότερη αμοιβή απ' ότι οι μασκότ του NBA (vids)
i

© photo by Sarah Stier / Getty Images / Ideal Images

Το «φαινόμενο» Κέιτλιν Κλαρκ ετοιμάζεται να κυριαρχήσει στο WNBA, με απίστευτα μικρότερη αμοιβή απ' ότι οι μασκότ του NBA (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 14:54 - 17.04.2024 / Ανανεώθηκε: 15:37 - 17.04.2024

Η Κέιτλιν Κλαρκ αποτελεί το μεγαλύτερο ταλέντο στην ιστορία του μπάσκετ γυναικών, αποφοίτησε από το Αϊόβα, έγινε Νο 1 στο Draft του WNBA από τις Ιντιάνα Φίβερ και υπέγραψε το συμβόλαιό της. Θα εισπράξει συνολικά 338.056 δολάρια για τέσσερα χρόνια, δηλαδή τα μισά απ' όσα παίρνει το χρόνο o Rocky: Η μασκότ των πρωταθλητών του ΝΒΑ, Ντένβερ Νάγκετς.

Κανείς δεν αμφέβαλε για την είσοδό της στο WNBA (εδώ τουλάχιστον δύο χρόνια) και μάλιστα ήταν δεδομένο πως θα επιλεγεί στο Νο 1 του Draft 2024 από τις Ιντιάνα Φίβερ. Κάτι που συνέβη, μετά βαΐων και κλάδων, πριν από μερικές ώρες και η επαγγελματική διαδρομή ξεκίνησε για την Κέιτλιν Κλαρκ.

Η 22χρονη γκαρντ δεν είναι απλώς μία ταλαντούχα μπασκετμπολίστρια, ούτε μία παίκτρια που αναμένεται να κάνει (απλώς) μία σπουδαία καριέρα. Είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει γεννηθεί ποτέ και η γυναίκα που θεωρείται -από πέρσι κιόλας- πως θα βάλει τέλος στην απόλυτη πατριαρχία του αθλήματος των ψηλών, ίσως και γενικότερα των σπορ των ΗΠΑ. Ενδεχομένως και παγκοσμίως.

Κι αφού κατέρριψε κάθε ρεκόρ, ανεξαρτήτου φύλλου και εποχής, στην Πανεπιστημιακή της πορεία με το Αϊόβα, βάζοντας περισσότερους πόντους από τον θρυλικό Πιτ Μάραβιτς και περισσότερα τρίποντα από τον Στέφεν Κάρι, πλέον ανοίγεται μπροστά της η επαγγελματική καριέρα. Μόνο που από αυτήν δεν πρόκειται να εξασφαλιστεί οικονομικά. Αυτό θα το κάνει (και το κάνει ήδη) από τους χορηγούς της και τις επιχειρησιακές της δράσεις έξω από το γήπεδο του μπάσκετ.

Αυτό που ξενίζει ιδιαίτερα είναι οι αποδοχές των παικτριών του WNBA και έχει ξεκινήσει ήδη μία συζήτηση για μία προσαρμογή. Μέχρι και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν, αναφέρθηκε επί του θέματος.

«Οι γυναίκες στα σπορ συνεχίζουν να επεκτείνουν τα όρια και να μας εμπνέουν όλους», έγραψε στην πλατφόρμα X, ο 82χρονος «Πλανητάρχης» και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή βλέπουμε πως ακόμα και οι κορυφαίες αθλήτριες δεν αμείβονται όπως θα έπρεπε. Είναι καιρός να δώσουμε στις κόρες μας τις ίδιες ευκαιρίες με τους γιους μας και να διασφαλίσουμε ότι θα παίρνουν τα χρήματα που αξίζουν!».

Και για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της... αδικίας, αξίζει να αναφερθεί το τι προβλέπει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της Κέιτλιν Κλαρκ. Η συμφωνία της, όπως και κάθε Νο 1 στο WNBA Draft, αφορά στις συνολικές αποδοχές τετραετίας της τάξης των 338.056 δολαρίων. Δηλαδή, 84.500 δολάρια το χρόνο, για μία σεζόν βέβαια που διαρκεί τρεις μήνες (τους καλοκαιρινούς), σε ένα πρωτάθλημα χωρίς την παγκόσμια δημοφιλία του ΝΒΑ, αλλά φαντάζει σχεδόν... αστείο και προσβλητικό ποσό για τις γυναίκες αθλήτριες που φθάνουν στο κορυφαίο επίπεδο του μπάσκετ.

Στην ουσία των πραγμάτων και για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της αδικίας, η Κέιτλιν Κλαρκ που κάτι όμοιό της στο μπάσκετ γυναικών δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στα χρονικά, θα πληρωθεί για τις τετραετούς διάρκειας υπηρεσίες της στις Ιντιάνα Φίβερ, με τα μισά των ετήσιων αποδοχών που εισπράττουν οι μασκότ των ομάδων του ΝΒΑ.

Είναι ενδεικτικό πως την ώρα που η ακαταμάχητη σουτέρ και σκόρερ με μοναδικό φυσικό χάρισμα θα πάρει 84.500 δολάρια το χρόνο (τόσα αντιστοιχούν), ο Rocky the Mountain Lion, το Λιοντάρι που κάνει κόλπα και χαβαλέ με τον κόσμο στο ημίχρονο και στα τάιμ άουτ των Ντένβερ Νάγκετς, έχει ετήσιο μισθό ύψους 625.000 δολαρίων. Δηλαδή σχεδόν επτάμισι φορές περισσότερα!

Προφανώς και η Κλαρκ δεν είναι δυνατόν, ρεαλιστικό και πιθανό να προσεγγίσει συμβόλαια, όπως των σούπερ σταρς του ΝΒΑ, που γεμίζουν τα γήπεδα και... πουλάνε από άκρη σε άκρη στον πλανήτη Γη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συνθήκη που επικρατεί δεν θυμίζει ανέκδοτο.

Ο Βικτόρ Ουεμπανιαμά, το πιο πρόσφατο Νο 1 του ΝΒΑ Draft, με την επιλογή του στην κορυφή της λοταρίας (τον προηγούμενο Ιούλιο) εξασφάλισε 55 εκατομμύρια δολάρια για τα τέσσερα χρόνια του rookie συμβολαίου του με τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Την πρώτη του χρονιά, που ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακά στοιχεία γι' αυτόν, εισέπραξε 12,1 εκατομμύρια και τα 84.500 δολάρια της Κλαρκ θυμίζουν... ρέστα και όχι τον μισθό μίας κορυφαίας αθλήτριας.