Ο Κάνααν είναι «αυτός που αρνείται να χάσει», θέλει να κατακτήσει την EuroLeague και να νικήσει τον «κολλητό» του Τζέριαν Γκραντ (vid)

Ο Κάνααν είναι «αυτός που αρνείται να χάσει», θέλει να κατακτήσει την EuroLeague και να νικήσει τον «κολλητό» του Τζέριαν Γκραντ (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 13:17 - 02.01.2024 / Ανανεώθηκε: 13:17 - 02.01.2024

Η EuroLeague έκανε ένα μίνι αφιέρωμα στον Αϊζέια Κάνααν του Ολυμπιακού και στο επίκεντρο ήρθε η πορεία της ομάδας, οι στόχοι του που αφορούν στην κορυφή, αλλά και η... κόντρα με τον Παναθηναϊκό. Εκεί που αγωνίζεται ο Τζέριαν Γκαρντ με τον οποίο «η φιλία μας είναι ισχυρή και κρατάει από το Σικάγο».

Για αρχή οι στόχοι του είναι απλοί και ξεκάθαροι: «Θέλω να κάνω ό,τι μπορώ πάνω στο παρκέ για να γίνω ο τύπος που αρνείται να χάσει!». Άλλωστε, «αυτό προσπαθώ να δείξω σε όλους σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται, σε κάθε αναμέτρηση, σε κάθε φάση». Και η αλήθεια είναι πως ειδικά φέτος, ο Αϊζέια Κάνααν, τα έχει καταφέρει από αρκούντως ικανοποιητικά έως εντυπωσιακά. 

Πάντα ήταν ικανός σουτέρ μακρινών αποστάσεων, αλλά πλέον, στη τρίτη του σεζόν στην EuroLeague έχει εξελιχθεί σε έναν κομβικό παίκτη για τον Ολυμπιακό. Και στο Πειραιά ο 32χρονος γκαρντ έχει βρει το... δεύτερο σπίτι και μία δεύτερη οικογένεια, μακριά από τις ΗΠΑ. 

«Την πρώτη φορά που ήρθα στην Ευρώπη για να παίξω μπάσκετ πήγα στην Ρωσία», θυμήθηκε ο Αμερικανός στην κάμερα της EuroLeague στο πλαίσιο του μίνι αφιερώματος στο άτομό του. «Εκεί προσπάθησα να βρω έναν ρυθμό και να μπω στη διαδικασία εξέλιξής μου. Και αυτό το σκεπτικό ήταν κάτι που με βοήθησε στην πορεία να γίνω καλύτερος, σε όποια χώρα και σε όποια ομάδα κι αν βρέθηκα». 

Και τα κατάφερε μέσα από τη σκληρή δουλειά, αλλά και από τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις καταστάσεις. «Πάντα ήμουν ανοικτός στις προκλήσεις και στις νέες εμπειρίες», είπε και προσπαθεί... «να μην συγκρίνω την πορεία μου στην Ευρώπη σε σχέση με το να ήμουν στην πατρίδα. Είναι δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις».

Πάντως, η πρόοδός του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι δεδομένη και επηρεασμένη (θετικά) εν πολλοίς από τον κόουτς Γιώργο Μπαρτζώκα. «Είναι ευχάριστη η συνεργασία με τον κόουτς Μπι», παραδέχθηκε και δικαιολόγησε αυτή του την πεποίθηση λέγοντας πως, «είναι ένας άνθρωπος που σε αφήνει να εκφραστείς, να είσαι ο... εαυτός σου. Μέσα σε μία ομάδα και στο πλαίσιο των κανόνων της φυσικά, αλλά κάθε στιγμή σε πιέζει να να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Βάζει τους πάντες στο concept της ομάδας και όλα μας τα συστήματα δεν έχουν σχεδιαστεί για έναν παίκτη». 

Αυτή τη σεζόν, ο Ολυμπιακός έχει έναν ισχυρό ανταγωνιστή εντός των συνόρων (και εκτός) και αυτός είναι ο Παναθηναϊκός. Για τον Κάνααν η κόντρα με τους «πράσινους» κρατάει καιρό τώρα, μόνο που φέτος έχει αποκτήσει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Αμερικανό. Διότι, την πράσινη φανέλα φοράει ένας πολύ καλός του φίλος. Ο συμπατριώτης του και πρώην συμπαίκτης του στους Σικάγο Μπουλς, Τζέριαν Γκραντ. 

Μάλιστα, ο Γκραντ είναι ένας από τους πρωταγωνιστές και σημαντικούς παίκτες στο αγωνιστικό προφίλ που έχει καθιερώσει ο κόουτς Αταμάν και μιας και η EuroLeague έκανε το αφιέρωμα στον Κάνααν, δεν μπορούσε να μην απευθυνθεί και στον... κολλητό «εχθρό» του. 

Η σούμα στην EuroLeague του πρώτου γύρου: Τα ατομικά στατιστικά δεδομένα λίγο πριν τη δράση του 2024
EUROLEAGUE

15:17 - 01.01.2024

Η σούμα στην EuroLeague του πρώτου γύρου: Τα ατομικά στατιστικά δεδομένα λίγο πριν τη δράση του 2024

Λίγες ώρες μετά την είσοδο του νέου έτους, η EuroLeague επανεκκινεί με μία «διαβολική» εβδομάδα, ως τελετή έναρξης του δεύτερου γύρου της κανονικής διάρκειας. Προς το παρόν, σας παρουσιάζουμε τους διακριθέντες του πρώτου γύρου και τα ατομικά στατιστικά αυτών...

«Όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό, ο Αϊζέια (Κάνααν) ήταν αυτός που μου περιέγραψε την κόντρα με τον Ολυμπιακό, όπως την είχε ζήσει μέχρι τότε», είπε ο Τζέριαν Γκραντ και πρόσθεσε πως «έχει πολύ πλάκα που παίζουμε αντίπαλοι σε δύο ομάδες με μεγάλη παράδοση και κόντρα». Για τον Κάνααν επίσης, έουν ενδιαφέρον και οι μεταξύ τους αναμετρήσεις και δηλώνει πως «χαίρομαι που τα πάει πολύ καλά, η φιλία μας πάντα θα είναι ισχυρή». 

Τέλος, ο γκαρντ του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στον επόμενο μεγάλο στόχο του, που είναι «η κατάκτηση της EuroLeague» και κατέληξε πως «δεν θα ήθελα να βρίσκομαι πουθενά αλλού. Ο Ολυμπιακός καλύπτει τους στόχους και τις φιλοδοξίες μου. Πέρσι πήρα μια γεύση στο Final Four και θέλω να επιστρέψουμε εκεί. Και αυτή τη φορά να τα καταφέρουμε!».