Ο Κάνααν στο Sportal: «Εντάξει, έφυγε ο Σλούκας. Και τι έγινε; - Στόχος μου να μείνω χρόνια στον Ολυμπιακό» (vid)

Aχιλλέας Μαυροδόντης 22:31 - 01.01.2024 / Ανανεώθηκε: 22:59 - 01.01.2024

Ο Αϊζάια Κάνααν, ο «μπόμπερ» του Ολυμπιακού, κάθισε μπροστά στην κάμερα του Sportal, με τον Αμερικανό να παραχωρεί μεγάλη συνέντευξη στο Euroleague Greece, στην οποία... δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του και απάντησε σε όλες τις «δύσκολες» ερωτήσεις μας.

Ο Ολυμπιακός την φετινή σεζόν στηρίζει πολλά στον Αϊζάια Κάνααν και όχι άδικα. 

Ο Αμερικανός είναι η… επιβεβαίωση στον κανόνα που θέλει τους ξένους να είναι καλύτεροι τη δεύτερη σεζόν τους στην ομάδα, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να παίρνει πολλά περισσότερα από τον παίκτη του φέτος και να στηρίζεται επιθετικά σε εκείνον. 

Οι Ερυθρόλευκοι βλέπουν τον Αμερικανό και… χαίρονται, με τον ίδιο να μετράει 12.3 πόντους με 50% στα τρίποντα, νούμερο που τον κατατάσσει ανάμεσα στους κορυφαίους σουτέρ της Ευρώπης

Το Sportal κάθισε και τα είπε με τον Αϊζάια Κάνααν, ο οποίος, αφού μας ξεκαθάρισε πως λέγεται «Κέιναν», μίλησε για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον Ολυμπιακό. Βασικότερο όλων; Το γεγονός πως ο Αμερικανός θέλει να περάσει πολλά χρόνια στην ομάδα, επιθυμία που για πρώτη φορά εξέφρασε ξεκάθαρα σε συνέντευξή του! 

Η απόδοσή του την φετινή σεζόν, το ύψος του, η μεταγραφή του Σλούκα, ο Βεζένκοφ που λείπει… σε όλη την πόλη, οι διαγωνισμοί τριπόντων με τον Πίτερς και πολλά ακόμη, σε ένα απολαυστικό 12λεπτο βίντεο! 

Αναλυτικά τα όσα είπε στην κάμερα του Sportal ο Αϊζάια Κάνααν: 

Κάμερα & μοντάζ: Χρήστος Τσουκαλάς 
Υποτιτλισμός: Μαριάννα Αρφαρά

-Είσαι ένας παίκτης που παίρνει ενέργεια από τους οπαδούς και μετά από ένα τρελό τρίποντο ή τρελή φάση ενθουσιάζεσαι;

-Εννοείται. Το βλέπω με τον εξής τρόπο: Οι οπαδοί και αυτοί που μας υποστηρίζουν βρίσκουν τον χρόνο στο πολυάσχολο καθημερινό τους πρόγραμμα. Εάν έχουν οικογένεια, είναι μακριά από την οικογένειά τους και δίνουν τα χρήματά τους για να έρθουν να μας υποστηρίξουν. Οπότε προσπαθώ να τους το ανταποδίδω παίζοντας όσο πιο σκληρά μπορώ. Να τρέφομαι από την ενέργεια που μας δίνουν. Αυτοί που είναι πιο τυχεροί και κάθονται δίπλα στο παρκέ μπορώ να είμαι πιο ενεργός μαζί τους σε σχέση με τους υπόλοιπους. Οτιδήποτε μπορώ για να κρατήσω ψηλά την ενέργεια, να βοηθήσω την ομάδα μου να συνεχίσει και γενικά χρησιμοποιώ την ενέργεια και την υποστήριξή τους ως καύσιμο για να είμαι ενεργητικός στο παρκέ.

-Μια χαζή ερώτηση ίσως. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα για ψηλούς παίκτες. Εσύ είσαι 185 και κυριαρχείς. Ήταν ένα έξτρα κίνητρο για εσένα μεγαλώνοντας;

-Ναι σίγουρα. Δεν είμαι ο πιο ψηλός στο παρκέ, αλλά είμαι ο πιο γρήγορος. Πρέπει να κάνεις κάτι για να ξεχωρίσεις. Δεν αφήνω ποτέ να αποτελεί δικαιολογία το ότι είμαι κοντός. Αν είμαι εκεί έξω, νιώθω σαν γίγαντας. Παίζω σαν γίγαντας. Και ποτέ δεν με ενόχλησε. Είναι απλά κάτι που γράφεις στο χαρτί. Στο παρκέ νιώθω πως όλοι είναι το ίδιο. Θέλω να ξεχωρίζω. Θέλω να κάνω αισθητή την παρουσία μου και κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την ομάδα μου να κερδίσει.

-Ό,τι μπορείς για να κερδίσει η ομάδα σου. Αυτό κυρίως είναι το τρίποντο. Ο Άλεκ Πίτερς είπε πως κάνετε διαγωνισμούς τριπόντων στην προπόνηση. Ειλικρινά, ποιος κερδίζει;

-Κάνουμε μαζί την προπόνησή μας στα σουτ. Μόνο εγώ κι εκείνος. Είμαστε οι δύο καλύτεροι σουτέρ της Ευρωλίγκας και έχουμε τον τον ανταγωνισμό μας. Είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί. Δεν θέλουμε να χάνουμε ποτέ και έχουμε τις μέρες μας. Έχουμε απλά ένα φιλικό διαγωνισμό και προσπαθούμε να πιέζουμε ο ένας τον άλλον.

-Οπότε κανένα στοίχημα...

-Όχι δεν βάζουμε στοίχημα. Κρατάμε σκορ εκείνη τη μέρα και την επόμενη αρχίζουμε από την αρχή. Όπως είπα, έχει τις μέρες του και έχω τις δικές μου.

Κάνααν - Πίτερς © Intime

-Έχεις ίσως τους καλύτερους αριθμούς της καριέρας σου φέτος. Τι άλλαξε; Γιατί είναι εύκολο να πούμε πως παίζεις περισσότερο, όμως σε εσένα, πνευματικά, τι άλλαξε και κυριαρχείς σε αυτό το σημείο;

-Με εμπιστεύονται οι προπονητές μου κυρίως. Με εμπιστεύονται οι συμπαίκτες μου κι εγώ πάντα είχα πίστη στο τι μπορώ να κάνω. Δουλεύω πολύ τα καλοκαίρι, προπονούμε σκληρά, πιέζω κάθε μέρα τον εαυτό μου και είναι θέμα άνεσης. Είμαι πιο άνετος με το σύστημα, με το τι περιμένει από εμένα ο κόουτς και στο τέλος της μέρας βγαίνω έξω και κάνω αυτό που ξέρω να κάνω. Προσπαθώ να είμαι η καλύτερη εκδοχή αυτού που θέλουν οι προπονητές μου. Παλεύω, παίζω σκληρά και τα αφήνω όλα στο παρκέ. Παίζω με το ένστικτο. Όποτε πιστεύω πως μπορώ να επιτεθώ και κάθε φορά που βρίσκω χώρο, πάντα πιστεύω πως θα το βάλω.

-Ήσουν ο MVP του All Star Game. Φαντάζεσαι το εαυτό σου, εάν υπήρχε ένα All Star Game της Ευρωλίγκας, να έβγαινες κι εκεί MVP.

-Βγαίνεις στο παρκέ πρώτα για να κερδίσεις. Στο All Star Game πάμε για να περάσουμε όμορφα, να αλληλοεπιδράσουμε με τους φιλάθλους που είναι ξανά είναι μαζί μας και μας υποστηρίζουν. Στο All Star Game είναι πολλοί σπουδαίοι παίκτες. Είναι μια διοργάνωση και είμαι ευλογημένος που θεωρούμαι All Star. Όπως είπα, δουλεύω σκληρά τα καλοκαίρια και κάθε σεζόν. Είναι πάντα ωραίο. MVP στο All Star Game. MVP στο All Star Game της Ευρωλίγκας. Πάντα θέλω να βγαίνω MVP. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να βγαίνεις έξω και να δίνεις ό,τι έχει.

-Έχω μια πονηρή ερώτηση. Είναι τα δεύτερα Χριστούγεννά σου στην Αθήνα. Φαντάζεσαι τον εαυτό σου να έχεις πολλά ακόμα Χριστούγεννα στην Αθήνα;

-Αυτός είναι ο στόχος. Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν πως αγαπώ την Αθήνα.

-Οπότε ο στόχος σου είναι να μείνεις στον Ολυμπιακό για πολλά χρόνια.

-Αυτό θέλω να κάνω! Πρώτα ο Θεός και εάν όλα μπουν στη θέση που πρέπει, θα συνεχίσω να είμαι εδώ. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να ελέγξω. Ό,τι έρθει για εμένα και την οικογένειά μου, θα το δεχθούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό.

-Θέλω μια αστεία ιστορία. Αυτό αυτή τη χρονιά; Από την προηγούμενη; Δεν με απασχολεί. Μια αστεία ιστορία από την ομάδα.

-Μια αστεία ιστορία. Δεν ξέρω. Είμαστε μαζί τόσο πολύ και δεν... Πάντα κάνουμε πλάκα στις προπονήσεις μεταξύ μας.

-Αυτό είναι; Μόνο αυτό;

-Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι, με έπιασες απροετοίμαστο. Έχουμε πολλές στιγμές. Είμαστε ομάδα - οικογένεια και έχουμε πολλές στιγμές μεταξύ μας. Δεν μπορώ να σκεφτώ μόνο μια. Έχουμε όμως πολλές στιγμές στην προπόνηση.

-Σου έχω κάτι πιο εύκολο. Σου λείπουν οι πρώην συμπαίκτες σου; Ο Σάσα, ο Σλούκας, ο Ταρίκ, ο Τζοέλ;

-Η περσινή ομάδα ήταν ξεχωριστή. Είχαμε πολλούς σπουδαίους παίκτες στην ομάδα. Νομίζω πως σε όλη την πόλη λείπει ο Σάσα. Μας λείπει ο Μπλακ, ο Μπόλομποϊ. Δεν έχω κάτι εναντίον του Σλούκα. Ειλικρινά. Κάνει το κομμάτι του, κάνει αυτό που κρίνει για την οικογένειά του και είναι στην άλλη πλευρά τώρα.

-Θυμάμαι ένα ποστ σου το καλοκαίρι για το εάν είναι ο Μεσσίας του Παναθηναϊκού και απάντησες σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι.

-Όλοι γκρίνιαζαν που έφυγε. Εντάξει, έφυγε. Και τι έγινε; Άστον να φύγει και να κάνει ό,τι αισθάνεται να κάνει. Έχει το δικαίωμα να το κάνει. Εγώ επικεντρώνομαι στην ομάδα μου και το πώς να βοηθήσω την ομάδα μου να βελτιωθεί. Το να ξυπνάω κάθε μέρα και να ακούω για αυτό ήταν ενοχλητικό. Υποτίθεται πως είναι ο σωτήρας μας ή έχω χάσει κάτι; Πείτε μου! Απλά με ενόχλησε που το έβλεπα κάθε μέρα και ήθελα να επικεντρωθώ στην ομάδα μου και να συνεχίσω.

-Θέλω να κοιτάξεις την κάμερα και να στείλεις το μήνυμά σου στους θεατές μας, τους θεατές του Euroleague Greece και τους οπαδούς του Ολυμπιακού επίσης.

-Συνεχίστε να έρχεστε να μας υποστηρίζετε. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Όπως είπα νωρίτερα στη σεζόν, είναι ένα μακρύ ταξίδι. Εάν είστε μαζί μας, προσδεθείτε. Εάν δεν είστε, φύγετε από το δρόμο μας. Όσο για εμένα, θα συνεχίσω να δίνω ό,τι έχω σε κάθε αγώνα και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Σας ευχαριστούμε.