Η «εξαφάνιση» του All-Star: Ο Κέμπα Ουόκερ στο απόλυτο μηδέν στα playoffs της Euroleague

Η «εξαφάνιση» του All-Star: Ο Κέμπα Ουόκερ στο απόλυτο μηδέν στα playoffs της Euroleague

Χρήστος Τσάλτας 19:07 - 09.05.2024 / Ανανεώθηκε: 13:15 - 20.05.2024

Αποκτήθηκε το καλοκαίρι ως το πιο μεγάλο όνομα στην Ευρώπη και έφτασε να βρίσκεται εκτός ροτέισιον στην Μονακό. Ο Κέμπα Ουόκερ ήταν θεατής στα playoffs της Euroleague αποδεικνύοντας πως οι μέρες δόξας στα παρκέ έχουν περάσει.

Το καλοκαίρι του 2023 η Μονακό τάραξε τα νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με μια μεταγραφή που και μόνο στο άκουσμά της προκαλεί αίσθηση και αποτελεί σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη εποχή. Η ομάδα του Μόντε Κάρλο, λίγο μετά την πρώτη παρουσία της σε Final 4 της Euroleague έθεσε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, αποκτώντας τον Κέμπα Ουόκερ.

Συστάσεις για τον χαρισματικό γκαρντ δεν χρειάζονται. Παίκτης που στην καλή εποχή του θα σκεφτόταν την Ευρώπη μόνο για... διακοπές. Την προηγούμενη δεκαετία μεσουράνησε στα παρκέ του ΝΒΑ, ως all-star, ενώ έχει γράψει το όνομά του για πάντα στην ιστορία, καθώς είναι ο κορυφαίος σκόρερ των Σάρλοτ Χόρνετς.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το πρωτάθλημα που κατέκτησε με το Κονέκτικατ, στο NCAA, έχουν κάνει τον KW15 να είναι το πιο λαμπερό όνομα που έκανε τη μετάβαση από το ΝΒΑ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Η πραγματικότητα όμως ήταν εντελώς διαφορετική και δεν άργησε να φανεί, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο. Αγωνιστικά και σωματικά ο Ουόκερ δεν ήταν στο ίδιο -υψηλό- επίπεδο που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, όπου και βρισκόταν ανάμεσα στους κορυφαίους γκαρντ του ΝΒΑ. Τα πόδια του δεν είχαν το ίδιο επίπεδο εκρηκτικότητας, δεν ήταν στην ίδια φυσική κατάσταση και η καταπόνηση από τους πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς ήταν εμφανής ακόμα και στο διάστημα που βρισκόταν στο παρκέ.

Η παρουσία του στην regular season άλλωστε πέρασε... σχεδόν απαρατήρητη, καθώς αγωνίστηκε σε 26 παιχνίδια, εκ των οποίων μόλις σε 1 βρέθηκε στην αρχική πεντάδα και κατά μέσο όρο είχε 4,4 πόντους, 1,4 ριμπάουντ και 1,1 ασίστ, ενώ σούταρε με 42,5% στα δίποντα, 36,4% στα τρίποντα και 77,8% στις βολές, μένοντας στο παρκέ για περίπου 11 λεπτά.

Σε αυτά τα 26 παιχνίδια μόνο τρεις φορές μέτρησε διψήφιο αριθμό πόντων (10 πόντους κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, 13 κόντρα στον Παναθηναϊκό, 10 κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο), ενώ μόλις μία φορά αγωνίστηκε για πάνω από 20 λεπτά σε αγώνα της Euroleague (21:19 για την ακρίβεια), στην ήττα της Μονακό από την Μακάμπι Τελ Αβίβ με 93-83, όπου μέτρησε 9 πόντους (2/4 τρίποντα, 1/3 τρίποντα, 2/2 βολές), 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 τάπα.

Όλοι περίμεναν όμως πως δίπλα στους Μάικ Τζέιμς, Ελί Οκόμπο και Τζόρνταν Λόιντ θα έφερνε κάποια από την «μαγεία» του στα playoffs της Euroleague, στο πιο σημαντικό σημείο της σεζόν. Όμως εκεί τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα, με τους αριθμούς να αποτυπώνουν του λόγου το αληθές.

Ο Ουόκερ δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο στα 5 παιχνίδια κόντρα στην Φενέρμπαχτσε. Για να είμαστε ακριβείς, τόσο στο Game 2, όσο και στο Game 5 ήταν εκτός 12άδας, ενώ στα 3 παιχνίδια που βρέθηκε στην 12άδα δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο, με απόφαση του Σάσα Ομπράντοβιτς.

Η λάμψη που κουβαλάει και το legacy από τα χρόνια στο ΝΒΑ δεν αμφισβητούνται. Άλλωστε δούλεψε πολύ σκληρά για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο και ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει. Όπως δεν μπορεί να παραγνωρίσει όμως και το γεγονός πως σε ένα τόσο απαιτητικό και physical περιβάλλον, όπωσς είναι η Euroleague, ο Ουόκερ δεν μπορούσε να γίνει παράγοντας στο παιχνίδι της Μονακό. Το απόλυτο μηδέν στα παιχνίδια με την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν η πιο ξεκάθαρη απάντηση.

Η επόμενη σεζόν αναμένεται να έχει πολλές αλλαγές στο Μονακό, καθώς ο στόχος του Final 4 δεν επετεύχθη και αυτό θεωρείται αποτυχία για την ομάδα του Πριγκιπάτου. Οι αλλαγές δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και τον ίδιο τον πρώην NBAer που αποκτήθηκε με σκοπό να κάνει τη διαφορά, όμως στο φινάλε της σεζόν έμεινε μεταξύ πάγκου και εξέδρας στο πιο κρίσιμο σημείο.