Ματ Τόμας με σουτ... φαρμάκι (vids)
i

Ματ Τόμας / © photo by G Fiume / Getty Images / Ideal Images

Ματ Τόμας με σουτ... φαρμάκι (vids)

Πάρης Τσελεπίδης • 11:52 - 28.01.2023 / Ανανεώθηκε: 11:28 - 23.06.2023

Ο Παναθηναϊκός επιλέγει τον 28χρονο Αμερικανό σούτινγκ γκαρντ για να ενισχύσει την περιφέρεια, αλλά και τις επιλογές του στο σκοράρισμα. Ο Τόμας αφήνει το ΝΒΑ και είναι έτοιμος να επιστρέψει στην Ευρώπη...

Η πρώτη σκέψη του Παναθηναϊκού ήταν ο Σαμπάζ Νέιπιερ. Από τη στιγμή που δεν προέκυψε η συμφωνία και ο παίκτης επέλεξε την Αρμάνι Μιλάνο, ο κόουτς Ντέγιαν Ράντονιτς είχε ενημερώσει πως... «συνεχίζουμε να ψάξουμε». Και τώρα κατέληξε: Ο Ματ Τόμας είναι ο (νέος) εκλεκτός! 

Πρόκειται για τον 28χρονος Αμερικανό σούτινγκ γκαρντ με το φαρμακερό μακρινό σουτ. Ο Τόμας ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από την Ομπραντόιρο (το 2017), την επόμενη χρονιά κατέκτησε το Eurocup με τη Βαλένθια και από το 2019 μέχρι και πέρσι έπαιζε στο ΝΒΑ. 

Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός ήθελε άμεσα παίκτη, έτσι ώστε να εμφανιστεί ενισχυμένος στη συνέχεια των διοργανώσεων, δηλαδή στην Euroleague, αλλά και στο Final 8 του Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης  (16-19/2), κινητοποίησε τους μηχανισμούς, ξεπεράστηκε η περίπτωση Νέιπιερ και λίγες ώρες μετά τη νίκη της ομάδας στην Euroleague κόντρα στη Ζαλγκίρις, εμφανίστηκε το όνομα του Ματ Τόμας. 

Κίνδυνος να χάσει ο Πονίτκα τη διαβολοβδομάδα
EUROLEAGUE

16:25 - 27.01.2023

Κίνδυνος να χάσει ο Πονίτκα τη διαβολοβδομάδα

Η τύχη γύρισε την πλάτη στον Ματέουσζ Πονίτκα με τον διεθνή Πολωνό φόργουορντ του Παναθηναϊκού να κληρονόμησε βαρύ διάστρεμμα στο φινάλε της επιβλητικής νίκης επί της Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΟΑΚΑ για την Euroleague.

Ο Αμερικανός φέτος δεν έχει παιχνίδια στα πόδια του, καθώς παρέμενε από το καλοκαίρι ελεύθερος. Ήθελε να συνεχίσει στο ΝΒΑ, αλλά δεν προέκυψε κάποια προσφορά. Δεν ασχολήθηκε με τη G-League και απλώς κρατούσε στάση αναμονής. Σουτέρ του επιπέδου του (τα τελευταία χρόνια) βρίσκουν συμβόλαια στον «μαγικό πλανήτη» με σχετική άνεση, αλλά ο Τόμας παρέμενε στο... ταμείο ανεργίας. Τώρα ετοιμάζεται για δράση και ο Παναθηναϊκός θέλει να του δώσει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει. Όπως άλλωστε είχε κάνει στην τελευταία του παρουσία στην Ευρώπη, τη σεζόν 2018-19, όταν με τη Βαλένθια είχε κάνει κατακτήσει το Eurocup προσφέροντας στις «Νυχτερίδες» 12,7 πόντους στη διοργάνωση, με 47,7% ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα. 

Μάλιστα, στη σειρά των τελικών με την Άλμπα Βερολίνου, ο Τόμας είχε 13,3 πόντους και συνολικά 10/16 σουτ στα τρία ματς. Δηλαδή ποσοστό ευστοχίας 62,5%

Η πορεία του και οι εμφανίσεις του στην Ισπανία του έδωσαν τη δυνατότητα να επιστρέψει στην πατρίδα του και να παίξει στο κορυφαίο πρωτάθλημα. Το 2019 οι Τορόντο Ράπτορς -κι αφού είχαν μόλις κατακτήσει το πρωτάθλημα- του έδωσαν την ευκαιρία. Και ήταν πολύ αποτελεσματικός στον μειωμένο χρόνο συμμετοχής που του δόθηκε. Είχε 4,9 πόντους σε 10,7 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα και τα τρίποντά του έβρισκαν στόχο με μεγάλη συχνότητα. Στα 41 παιχνίδια που έπαιξε σούταρε με 47,5%. Έμεινε στο Τορόντο και την επόμενη χρονιά, αλλά δεν αναπτύχθηκε ο ρόλος του. Τουναντίον! 

Το 2020-21 αγωνίστηκε με τους Γιούτα Τζαζ, ενώ την τελευταία φορά που πάτησε παρκέ σε επίσημο αγώνα το έκανε με τους Σικάγο Μπουλς της περσινής σεζόν. Οι Ταύροι τον ενεργοποίησαν στα μισά παιχνίδια της κανονικής διάρκεια και σε 11,5 λεπτά συμμετοχής είχε 4 πόντους. Συνολικά στα 126 ματς που έχει αγωνιστεί στο ΝΒΑ έχει 4,1 πόντους και 40,4% στα μακρινά σουτ.

Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη έναν σκόρερ και έναν κλασικό σουτέρ, χαρακτηριστικά που διαθέτει ο Ματ Τόμας. Οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και η οριστική συμφωνία αναμένεται σύντομα. 

Tags: