Η ελληνική αντίδραση στη Βαρκελώνη έσωσε τα προσχήματα για τον «άδειο» Παναθηναϊκό

Η ελληνική αντίδραση στη Βαρκελώνη έσωσε τα προσχήματα για τον «άδειο» Παναθηναϊκό

Ηλίας Λαλιώτης 23:21 - 03.11.2023 / Ανανεώθηκε: 23:35 - 03.11.2023

Ο Παναθηναϊκός χωρίς Σλούκα, Βιλντόζα, εμπνεύσεις, δημιουργία και δυνάμεις, άντεξε μόλις για ένα δεκάλεπτο στη Βαρκελώνη και στη συνέχεια παραδόθηκε στην καθολική ανωτερότητα της Μπαρτσελόνα, που κυριάρχησε στη ρακέτα και πήρε τη νίκη με 80-72.

Το έργο του Παναθηναϊκού για την 6η αγωνιστική της EuroLeague, ήταν εξαρχής δύσκολο, μέσα σε μια αήττητη έδρα. Από τη στιγμή που έλειπαν οι Σλούκας, Βιλντόζα, ενώ δεν έχει μπει ακόμα στο αεροπλάνο για την Αθήνα ο Ναν, η αποστολή για το Τριφύλλι γινόταν… επικίνδυνη. Και έτσι αποδείχθηκε.

Η Μπαρτσελόνα είχε κι αυτή τα προβλήματά της (Λαπροβίτολα, Γιοκουμπάιτις), αλλά είχε το βάθος και τη χημεία για να εκμεταλλευτεί τη δύναμή της στη ρακέτα και τα κορμιά, ενώ είχε διπλάσια ριμπάουντ στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, πριν κατεβάσει ρυθμούς στο τέταρτο δεκάλεπτο και μειωθεί η διαφορά (80-72). Για να γίνει αυτό, βέβαια, έβγαλαν ενέργεια στο παρκέ και εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία τους τα Ελληνόπουλα που πάτησαν στο γήπεδο (Μωραΐτης, Μαντζούκας, Σαμοντούροβ), αλλά και ο Όλεκ Μπαλτσερόφσκι, που αγωνίστηκε χωρίς άγχος. 

Πρώτος σκόρερ της Μπαρτσελόνα ήταν ο Τζαμπάρι Πάρκερ με 17 πόντους, ενώ από τον Παναθηναϊκό ο Τζέριαν Γκραντ είχε 15 πόντους και ο Μπαλτσερόφσκι 12.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΤΣ

Ο Εργκίν Αταμάν έχοντας να διαχειριστεί και σημαντικές απουσίες, θέλησε να δώσει ύψος στην πεντάδα του, όσο ήταν δυνατόν και επέλεξε τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ στο τρία, μαζί με τους Γκραντ, Γκάι, Μήτογλου και Λεσόρ. Μάλιστα, λίγο αργότερα πέρασε και τον Γκριγκόνις αντί του Γκάι στο 2. Η Μπαρτσελόνα επιχείρησε να χτυπήσει από μέση απόσταση στα πρώτα λεπτά, εκμεταλλευόμενη τα κενά που προκαλούσε η άμυνα με αλλαγές ξεφεύγοντας με +6 (15-9 στο 6’). O Παναθηναϊκός κρατήθηκε κοντά στο σκορ στο τέλος του δεκαλέπτου όμως (21-20) χάρη στην ευστοχία του (4/6 δίποντα, 3/6 τρίποντα), αλλά είχε ταυτόχρονα 5 λάθη για μόλις 3 ασίστ. Κορυφαίος του σε αυτό το διάστημα ήταν ο Τζέριαν Γκραντ με 10 πόντους χωρίς να χάσει σουτ.

Το δεύτερο δεκάλεπτο δεν ξεκίνησε το ίδιο καλά. Ναι, μεν, ο Λεσόρ ισοφάρισε προσωρινά (21-21), αλλά με το ριμπάουντ να γίνεται άλυτο πρόβλημα και την επίθεση να κολλάει απελπιστικά η Μπαρτσελόνα άρχισε να «χτίζει» διαφορά. Με απρόσμενο πρωταγωνιστή τον Οριόλ Πάουλι. Ο Ισπανός γκαρντ-φόργουορντ πέτυχε 10 πόντους, ενώ ο Πάρκερ πρόσθεσε άλλους 8 στη σειρά για να ξεφύγει με +11 για πρώτη φορά η Μπάρτσα (39-28). Ο Παναθηναϊκός πήρε λιγότερα ριμπάουντ στη ρακέτα του από αυτά που διεκδικήθηκαν στο πρώτο μέρος (6 από τα 16), ενώ πήρε το πρώτο του επιθετικό με τον Μήτογλου μετά από 18 λεπτά, από το οποίο ήρθε και το πρώτο του δίποντο στο δεύτερο μέρος. Κάπως έτσι οι «πράσινοι» βρέθηκαν στο -12 με το τέλος του ημιχρόνου (45-33).

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν δεν βγήκε αλλαγμένη από τα αποδυτήρια. Χωρίς τον ηγέτη της (Σλούκας) στο παρκέ, αλλά και έλλειψη ποσοτικών λύσεων στα γκαρντ, ο Παναθηναϊκός δεν είχε καμία οργάνωση και δημιουργία στην επίθεση, προσπάθησε μόνο σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός να δημιουργήσει ρήγματα (χωρίς την παραμικρή επιτυχία). Με την Μπαρτσελόνα να βρίσκει ανοιχτό γήπεδο και να κυριαρχεί στον τομέα των ριμπάουντ, έφτασε τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους και έβαλε ουσιαστικά τέλος στο παιχνίδι (71-47 στο 30’).

Η τέταρτη περίοδος ήταν διαδικαστική, με τον Εργκίν Αταμάν να δίνει περισσότερο χρόνο σε παίκτες που δεν είχαν τόσα πολλά λεπτά συμμετοχής το τελευταίο διάστημα. Οι «πράσινοι» έτρεξαν ένα σερί 14-0 και μείωσαν από το -28 (75-47), με τους Καταλανούς βέβαια να φτάνουν χωρίς κανένα πρόβλημα στη νίκη.

MVP

Τζαμπάρι Πάρκερ. Ο Αμερικανός φόργουορντ έκανε την καλύτερή του εμφάνιση από τη στιγμή που πέρασε τον Ατλαντικό και ήρθε στην EuroLeague από το NBA. Με δικούς του 8 σερί πόντους στη δεύτερη περίοδο η Μπαρτσελόνα πήρε διψήφια διαφορά, την οποία έχασε μόνο στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Η κυριαρχία της Μπαρτσελόνα στην ρακέτα του Παναθηναϊκού. Μέχρι το 31' που η διαφορά είχε φτάσει στους 28 πόντους (75-47) είχε υπερδιπλάσια ριμπάουντ συνολικά και περισσότερα επιθετικά από τα αμυντικά που είχαν μαζέψει οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν. 

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στο Βερολίνο για την αναμέτρηση με την Άλμπα την άλλη Παρασκευή (10/11, 21:00), ενώ η Μπαρτσελόνα υποδέχεται την ίδια μέρα (10/11, 21:30) τον Ερυθρό Αστέρα.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Σρέτεν Ράντοβιτς, Όλεγκς Λάτισεβς και Τζοσέφ Μπισάνγκ

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-20, 45-33, 71-47, 80-72

Μην χάσετε μετά το τέλος του αγώνα το Sportal Euroleague Show, με όλο το ρεπορτάζ από την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα

Κάντε Εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!

Δείτε live τα στατιστικά της αναμέτρησης μέσα από την βάση δεδομένων του Sportal 

ΤΕΛΟΣ αγώνα με τον Παναθηναϊκό να γνωρίζει την ήττα με 80-72

  • 78-70 στο 39' με καλάθι του Σαμοντούροφ!
  • 75-61 στο 37' με τον Παναθηναϊκό να τρέχει ένα σερί14-0
  • 75-59 στο 26' με τον Μωραΐτη και τον Μπαλτσερόφσκι να συνεργάζονται σε σερί φάσεις 
  • 75-51 στο 32' με τον Αταμάν να ανοίγει το ροτέισιον και να βάζει μέσα όσους είχαν λίγο χρόνο στο υπόλοιπο ματς

ΤΕΛΟΣ τρίτης περιόδου με το σκορ στο 71-47

  • 68-45 στο 29' με την διαφορά να ανοίγει ακόμη περισσότερο! 
  • 61-41 στο 26' με την διαφορά για πρώτη φορά στο +20
  • 50-35 στο 22' με την Μπαρτσελόνα να βρίσκει σκορ και να έχει τον απόλυτο έλεγχο της αναμέτρησης

ΤΕΛΟΣ ημιχρόνου με το σκορ στο 45-33

  • 45-33 στο 19' με τον Λεσόρ να μειώνει 
  • 39-28 στο 17' με τη διαφορά για πρώτη φορά πάνω από τους 10
  • 31-22 στο 14' με τον Παουλί να έχει 8 πόντους και να κάνει ζημιά 
  • 21-21 στο 11' για πρώτη φορά μετά από το ξεκίνημα του αγώνα 

ΤΕΛΟΣ δεκαλέπτου με τη Μπαρτσελόνα μπροστά με 21-20

  • 19-17 στο 9' με τον Παναθηναϊκό να αντιστέκεται 
  • 15-11 στο 5' με ένα ξέσπασμα του Γκραντ 
  • 13-7 στο 4' για την Μπαρτσελόνα που έχει τον έλεγχο στα πρώτα λεπτά 
  • Και το παιχνίδι ξεκινά
  • Το παιχνίδι έχει και μια ξεχωριστή σημασία, με τον Ουίλι Ερνανγκόμεθ να αντιμετωπίζει τον αδερφό του, Χουάντσο για πρώτη φορά σε επίπεδο Euroleague.
  • Ο Παναθηναϊκός έχει στο πλευρό του περίπου 300 φίλους του, με 120 εξ αυτών να ακολουθούν την αποστολή στη Βαρκελώνη
Αποθέωση κατά την αναχώρηση του Παναθηναϊκού για το «Παλάου Μπλαουγράνα» - Με 300 φιλάθλους στο πλευρό του (vid)
EUROLEAGUE

20:48 - 03.11.2023

Αποθέωση κατά την αναχώρηση του Παναθηναϊκού για το «Παλάου Μπλαουγράνα» - Με 300 φιλάθλους στο πλευρό του (vid)

Δυναμική στήριξη από τους οπαδούς του θα έχει ο Παναθηναϊκός κόντρα στην Μπαρτσελόνα για την 6η αγωνιστική της EuroLeague, με αρκετούς εξ αυτών να βρίσκονται στο ξενοδοχείο και να αποθεώνουν την αποστολή κατά την αναχώρησή της.

  • Ο Παναθηναϊκός είναι στο 2-3, την ώρα που η Μπαρτσελόνα είναι στο 4-1
  • Από την άλλη η Μπαρτσελόνα δεν έχει ετοιμοπόλεμο τον Νίκολας Λαπροβίτολα. 
  • Ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει στην διάθεσή του τους Λούκα Βιλντόζα, Κώστα Σλούκα, αλλά και Ιωάννη Παπαπέτρου
  • Καλησπέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη Μπαρτσελόνα