Μπαρτζώκας: «Μπορώ να κόψω παίκτη λόγω της γκρίνιας»

Γιώργος Μπαρτζώκας

i

©Intime

Μπαρτζώκας: «Μπορώ να κόψω παίκτη λόγω της γκρίνιας»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε στο συνέδριο των προπονητών της Euroleague και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους λόγους που μπορεί να τον... φρενάρουν από το να μην δώσει συμβόλαιο σε κάποιον παίκτη.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρέθηκε στο σεμινάριο των προπονητών της Euroleague και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο της δουλειάς του.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού που έχει αναδειχθεί τρεις φορές στην καριέρα του ως κορυφαίος της σεζόν στην Euroleague, μίλησε τόσο για τη δουλειά του στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, όσο και για τις λεπτομέρειες του πως εργάζονται οι προπονητές σε αυτό το επίπεδο.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο προπονητής του Ολυμπιακού:

Για το πώς επιλέγεις και κόβεις κάποιον παίκτη:

Εξαρτάται από το πόσο καιρό είσαι στο κλαμπ. Στα 2-3 χρόνια έχεις παίκτες που ξέρουν τη φιλοσοφία και εμπιστεύεσαι. Πρέπει να έχεις κάποιον που που σκοράρει αλλά αγορά. Κόβω έναν παίκτη λόγω της γλώσσας του σώματος, γκρίνια και πώς αντιδρούν προς προπονητές ή πόσο γρήγορα γυρίζουν στην άμυνα. Η γλώσσα του σώματος είναι σημαντική. Μπορείς να πάρεις πληροφορίες από παντού. Όλοι ξέρουν τα πάντα πλέον. Μπορείς να μιλήσεις με συναδέλφους σου. Δεν επιλέγω παίκτη μόνο επειδή είναι καλός. Θέλω να κάνει αυτά που θέλω η ομάδα χρειάζεται κάτι από αυτά που δίνει ο παίκτης.

Οι Σέλτικς κέρδισαν χωρίς παίκτη με πλάτη. Είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείς. Το μπάσκετ μου με την ρυθμό την κίνηση, την ταχύτητα αποφάσεων και τον ανιδιοτελή χαρακτήρα, αυτό είναι το μπάσκετ που κερδίζει.

Για το αν πρέπει να μένει πιστός στην φιλοσοφία του ή πρέπει να προσαρμόζεται:

Μένω στην φιλοσοφία μου. Υπάρχουν προπονητές που προσαρμόζονται. Έχουμε αρχές και προσπαθούμε να μην τις αλλάξουμε. Το τέλειο μπάσκετ είναι αυτό που έδειξα με την κυκλοφορία. Πρέπει να κάνεις προσαρμογές στο ρόστερ ανάλογα με το ρόστερ αν πας μέσα στη σεζόν.

Για το πώς ενσωματώθηκε ο Ράιτ:

Πολύ εύκολο. Η υπογραφή του Ράιτ μας έφερε στο 16-0. Είναι έξυπνος και γρήγορος. Είδε πολλά βίντεο με το επιτελείο μου για να του εξηγήσουν πώς πρέπει να κινηθεί, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο.

Για το τι θα ήθελε να ξέρει όταν ξεκινούσε:

Χιλια πράγματα. Πρέπει να είσαι μαθητής στο μπάσκετ. Ξοδεύω ώρες να μιλάω με προπονητές για ιδέες. Είχε πάει βοηθός μου στους Σέλτικς και συζητούσαμε όλα όσα είδε. Όταν βλέπω κάποιον έξυπνο με κάτι νέο, πρέπει να τον ακούσω