Ιβάνοβιτς - effect: Πώς ο Μαυροβούνιος κατάφερε να μεταμορφώσει την Μπασκόνια στη Euroleague φτάνοντας σε ρεκόρ πρωταθλητισμού

Ντούσκο Ιβάνοβιτς και Χοάν Πεναρόγια

Ιβάνοβιτς - effect: Πώς ο Μαυροβούνιος κατάφερε να μεταμορφώσει την Μπασκόνια στη Euroleague φτάνοντας σε ρεκόρ πρωταθλητισμού

Γιάννης Πάλλας 09:32 - 04.12.2023 / Ανανεώθηκε: 10:35 - 04.12.2023

Ο Χοάν Πεναρόγια αποχώρησε με ρεκόρ 1-4 από τον πάγκο της Μπασκόνια και ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έχει απολογισμό 5-1 δικαιώνοντας τη διοίκηση των Βάσκων για την επιλογή τους

Η επίδραση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στην αγωνιστική εικόνα της Μπασκόνια και ο τρόπος να κερδίζει τα παιχνίδια αποτελούν αναμφίβολα case study (μελέτη περίπτωσης) στην φετινή Euroleague!

Ο Μαυροβούνιος τεχνικός στην 4η επιστροφή του στη Βιτόρια, αποδεικνύει γιατί είναι ο καταλληλότερος για τον συγκεκριμένο σύλλογο.

Η Μπασκόνια ξεκίνησε τη σεζόν στην Euroleague με μεγάλες προσδοκίες, αλλά το «ναυάγιο» του Χοάν Πεναρόγια οδήγησε την διοίκηση να τον απομακρύνει μετά τα πρώτα 5 ματς, όπου ο απολογισμός των Βάσκων ήταν 1 νίκη 4 ήττες!

Λένε πως «αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις. Μην παραπονιέσαι».

Αυτό συνέβη με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο οποίος έπιασε κατευθείαν δουλειά και ενώ παρέλαβε από τον Πεναρόγια την ομάδα με απολογισμό 1-4, ο ίδιος «τρέχει» ένα ρεκόρ 5-1! Μάλιστα και η ήττα που έκανε από την Μονακό στη Βιτόρια ήρθε στα 2’’ πριν τη λήξη με το φόλοου του Τζαρόν Μπλόσομγκέϊμ.

Βέβαια, ο Μαυροβούνιος τεχνικός ήξερε πολύ καλά που πήγαινε, καθώς δεν χρειάζονταν χρόνο προσαρμογής, αφού ήξερε καλά την ομάδα και κάθε σπιθαμή του γηπέδου.

Η «εκτόξευση» του Χάουαρντ και η αναβάθμιση του Μονέκε

Από την πρώτη ημέρα που πέρασε το κατώφλι του γηπέδου στη Βιτόρια ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έδωσε τα «κλειδιά» στον Μάρκους Χάουαρντ. 

Ο Αμερικανός μέσα από τα λόγια του προπονητή έγινε ο ηγέτης όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά της ομάδας και εκείνος που έπαιρνε τις αποφάσεις σε κάθε παιχνίδι. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό μετά τα πρώτα 6 παιχνίδια με τον Ιβάνοβιτς στον πάγκο.

Ο Αμερικανός γκαρντ από τους 13.4 πόντους μέσο όρο που είχε με τον Χοάν Πεναρόγια έχει πλέον 21.3 πόντους μέσο όρο! Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της αλλαγής της εικόνας της Μπασκόνια σε σχέση με τις πρώτες πέντε αγωνιστικές της διοργάνωσης.

Ο Μάρκους Χάουαρντ αντιλαμβάνεται ότι είναι ο ηγέτης και όχι ένας από όλους τους άλλους και αυτό του τόνωσε την αυτοπεποίθηση και την αγωνιστική του αξία στο χρηματιστήριο του μπάσκετ. Η επιρροή του στις νίκες είναι εμφανής.

Ο δεύτερος λόγος που η ομάδα των Βάσκων έχει πλέον τον τρόπο να κερδίζει είναι η αναβάθμιση του Τσίμα Μονέκε, ο οποίος είχε 14 πόντους με τον Χοάν Πεναρόγια και ανέβασε την παραγωγικότητα του στους 16.1 πόντους μέσο όρο στα 6 ματς που καθοδηγείται από τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Από κει και πέρα, οι Σεντεκέρσκις, ΜακΙντάιρ και Μαρίνκοβιτς είναι τρεις παίκτες που έχουν πιο ενεργό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας και συνέβαλλαν στις νίκες της ομάδας.

Η βελτίωση στην άμυνα και η επιθετική παραγωγικότητα

Σε ότι αφορά την συνολική ομαδική εικόνα της Μπασκόνια στα πρώτα πέντε ματς επί των ημερών του Χοάν Πεναρόγια η άμυνα δέχονταν 87 πόντους, ενώ η επίθεση 79.8 πόντους.

Ήταν εμφανές ότι με αυτές τις επιδόσεις ήταν δύσκολο να αλλάξει η εικόνα της ομάδας.

Με την έλευση όμως του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στα έξι παιχνίδια με πολύ δυνατούς αντιπάλους (Παρτίζαν εντός, Ολυμπιακός εκτός, Μπαρτσελόνα εντός, Βιλερμπάν εκτός, Μονακό εντός και Βαλένθια εκτός) η Μπασκόνια έχει να επιδείξει ενεργητικό (85.6 πόντους επιθετικά) και παθητικό (78.3 πόντους αμυντικά).

Εν ολίγοις, αύξησε την επιθετική παραγωγικότητα κατά 5.8 πόντους μέσο όρο, ενώ βελτίωσε πολύ την αμυντική λειτουργία, καθώς από τους 87 πόντους που δέχονταν πλέον δέχεται 78.3 πόντους μέσο όρο!

Η αλλαγή στο παιχνίδι και την εικόνα της Μπασκόνια είναι εμφανής και αποτελεί κατάκτηση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο οποίος έχει επηρεάσει με τη φιλοσοφία του την ομάδα και της έχει εμφυσήσει το μαχητικό πνεύμα και τη σκληράδα που τον διακρίνει στην σπουδαία καριέρα του.

Μπασκόνια με Πεναρόγια (ρεκόρ 1-4)

Μπασκόνια-Ρεάλ Μαδρίτης 77-79

Άλμπα Βερολίνου-Μπασκόνια 86-91

Μπασκόνια-Μπάγερν Μονάχου 68-76

Μπασκόνια-Ζαλγκίρις Κάουνας 82-99

Παναθηναϊκός AKTOR-Μπασκόνια 95-81

Μπασκόνια με Ιβάνοβιτς (ρεκόρ 5-1)

Μπασκόνια-Παρτίζαν 84-83

Ολυμπιακός-Μπασκόνια 74-75

Μπασκόνια—Μπαρτσελόνα 94-71

Βιλερμπάν-Μπασκόνια 81-88

Μπασκόνια-Μονακό 75-77

Βαλένθια-Μπασκόνια 84-98.