MVP: Απ' τα Βαλκάνια στο... Καμερούν! Ο Τζοέλ Εμπίντ είναι έτοιμος να διαδεχτεί τον Αντετοκούνμπο και τον Γιόκιτς (vids)
i

© sportal.gr

MVP: Απ' τα Βαλκάνια στο... Καμερούν! Ο Τζοέλ Εμπίντ είναι έτοιμος να διαδεχτεί τον Αντετοκούνμπο και τον Γιόκιτς (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 11:29 - 15.04.2023 / Ανανεώθηκε: 11:31 - 15.04.2023

Μετά από δύο κατακτήσεις του Αντετοκούνμπο και ισάριθμες του Γιόκιτς, ο Τζοέλ Εμπίντ των Σίξερς δείχνει έτοιμος να κατακτήσει το βραβείο του πολιτιμότερου παίκτη στο ΝΒΑ. Και όταν το κάνει θα γίνει ο πρώτος Καμερουνέζος στην ιστορία, δεύτερος Aφρικανός και πέμπτος μη Αμερικανός.

Ο δικός τους αγώνας δρόμου δεν έμοιαζε με αυτόν του λαγού και της χελώνας. Είχε τα δικά του χαρακτηριστικά, αλλά (και αυτός) απέκτησε τον δικό του μύθο. Ξεκίνησαν και οι τρεις τους μία κούρσα από την ίδια θέση εκκίνησης, με διαφορετική ταχύτητα ο καθένας, αλλά με ισάξιες ικανότητες. Όχι κοινές, ούτε καν πανομοιότυπες, αλλά σίγουρα του ίδιου επιπέδου. Άλλωστε ο καθένας έχει τα δικά του προσόντα και οι αγωνιστικές τους δημιουργίες δεν τέμνονται απαραίτητα. 

Ο Τζοέλ Εμπίντ παίζει κυρίως με τη δύναμη και την άψογη τεχνική του, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με την ενέργεια και τα φυσικά του χαρίσματα και ο Νίκολα Γιόκιτς με το μυαλό του και με τη σοφία που προσφέρει η πηγαία γνώση του μπάσκετ. 

Προφανώς και έχουν και κοινά σημεία αναφοράς. Και οι τρεις για παράδειγμα, μπορούν να παίξουν το ίδιο αποτελεσματικά και με πλάτη και με πρόσωπο στο καλάθι. Ο Εμπίντ είναι κυρίαρχος και στις δύο συνθήκες, ο Γιόκιτς δεν πάει πίσω, ενώ ο Γιάννης -αν και προτιμά τους αιφνιδιασμούς- ξέρει πλέον τον σωστό τρόπο για να απειλήσει κάτω από όλες τις συνθήκες. 

Αντετοκούνμπο: «Είμαι ο MVP εδώ και πέντε χρόνια, δεν θα παρακαλάω κιόλας για το βραβείο»
NBA

19:49 - 11.04.2023

Αντετοκούνμπο: «Είμαι ο MVP εδώ και πέντε χρόνια, δεν θα παρακαλάω κιόλας για το βραβείο»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε για τη... μανία της συζήτησης για το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη που διεκδικεί και όπως είπε στο Bleacher Report «θεωρώ πως είμαι ο MVP των τελευταίων πέντε σεζόν. Αν θα ήθελα το τρίτο; Ναι θα το ήθελα, αλλά δεν θα παρακαλάω...».

Ο Εμπίντ πλέον, πασάρει άψογα, ο Γιάννης πάντα το έκανε, ενώ ο Γιόκιτς είναι δύο επίπεδα πάνω σε αυτόν τον τομέα. Θυμίζει περισσότερο τους κορυφαίους πασέρ της ιστορίας, παρά απλώς τους καλούς πασέρ. Άλλωστε παραλίγο να γίνει ο πρώτος σέντερ από καταβολής ΝΒΑ που θα τελείωνε την κανονική περίοδο με triple double μέσους όρους. Αν και για μήνες ήταν σε αυτή τη ζώνη τελικά... έπεσε στις 9,8 ασίστ μέσο όρο και απέτυχε να πραγματοποιήσει το μοναδικό ρεκόρ. 

Πλέον, μιας και είναι ο back-to-back κάτοχος του βραβείου MVP του απέμειναν μερικές ελπίδες να πάρει τρίτο διαδοχικό και να γίνει ο τέταρτος στην ιστορία που τα καταφέρνει. Ο πρώτος δηλαδή, μετά τους Μπιλ Ράσελ (1960-63), Ουίλτ Τσάμπερλεϊν (1965-196) και Λαρι Μπερντ (198-1986). 

Νίκολα Γιόκιτς

  • 24,5 πόντοι
  • 11,8 ριμπάουντ
  • 9,8 ασίστ
  • 63,2% στα σουτ
  • 1,3 κλεψίματα
  • αγώνες: 69
  • ρεκόρ Νάγκετς: 53-29

Μόνο που φαίνεται πως δεν είναι αρκετές (οι ελπίδες) για να ολοκληρώσει τον άθλο. Και ο Σέρβος, αλλά και οι Greek Freak έκαναν καταπληκτικές σεζόν και οδήγησαν τις ομάδες τους στην κορυφή των περιφερειών. Οι Μπακς στην Ανατολή και οι Νάγκετς στη Δύση. 

Η παρουσία του Καμερουνέζου σέντερ των Σίξερς όμως, αυτή τη φορά δεν μπορεί να περάσει σε δεύτερο πλάνο. Πέρσι δυσανασχέτησε που προτιμήθηκε ο Γιόκιτς έναντι αυτού και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του. Το πήρε προσωπικά και φέτος επέστρεψε ακόμα πιο δυνατός. Αγωνίστηκε σε 66 παιχνίδια, οι Σίξερς έπαιξαν εξαιρετικό μπάσκετ για μεγάλα διαστήματα και κατέληξαν με το τρίτο καλύτερο ρεκόρ της Ανατολής, πίσω από Μπακς και Σέλτικς. Ήταν ο κορυφαίος σκόρερ του πρωταθλήματος -όπως και πέρσι- και έγινε ο πρώτος σέντερ μετά το 1975 και τον Μπομπ ΜακΑντου που κατακτά διαδοχικές χρονιές την κορυφή στην πιο… επιθετική στατιστική κατηγορία. 

Τζοέλ Εμπίντ: «Είναι ψεύτης όποιος λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει το βραβείο του MVP» (vid)
NBA

07:05 - 13.04.2023

Τζοέλ Εμπίντ: «Είναι ψεύτης όποιος λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει το βραβείο του MVP» (vid)

Η Ρέιτσελ Νίκολς λίγο πριν την έναρξη των play offs κάλεσε στην εκπομπή της «Showtime» τον πρώτο σκόρερ της σεζόν, τον Τζοέλ Εμπίντ των Σίξερς, ο οποίος όμως σκέφτεται το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη και δεν μπορεί να… ακούει ότι κάποιοι παίκτες δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό.

Λίγο πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας της σεζόν συνάντησε τους Μπόστον Σέλτικς και πρόσφερε μία παράσταση 52 πόντων που δεν θα ξεχαστεί εύκολα, ενώ μπορεί να τον τρόλαραν που δεν πήγε στο Ντένβερ για να παίξει κόντρα στους Νάγκετς του Γιόκιτς, αλλά την προηγούμενη φορά που είχαν συναντηθεί, οι Σίξερς είχαν νικήσει και ο Εμπίντ είχε 47 πόντους και 18 ριμπάουντ. Την ίδια στιγμή ο προσωπικός του αντίπαλος είχε 24 πόντους, 8 ριμπάουντ και 9 ασίστ. 

Τζοέλ Εμπίντ

  • 33,1 πόντοι
  • 10,2 ριμπάουντ
  • 4,2 ασίστ
  • 54,8 % στα σουτ
  • 1,7 μπλοκ
  • αγώνες: 66
  • ρεκόρ Σίξερς: 54-28

Όσον αφορά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, δηλαδή στον MVP του 2019 -χρονιά που κατέκτησε και το πρωτάθλημα- και του 2020 τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ήταν ο καλύτερος παίκτης της καλύτερης ομάδας. Έκανε την καλύτερη επιθετική του σεζόν και στην πραγματικότητα, σε σχέση με τον Γιόκιτς, βρέθηκε πιο… κοντά στον Εμπίντ. 

Οι πληροφορίες που προκύπτουν από την ψηφοφορία που είναι σε εξέλιξη, αναφέρουν ότι ο Greek Freak έχει περισσότερες πρώτες επιλογές από τον σέντερ των Νάγκετς. Το «πρόβλημά» του είναι πως έπαιξε σε 63 παιχνίδια στην κανονική διάρκεια. Κι αν σκεφτούμε πως από τη νέα σεζόν αποφασίστηκε, ως βασική προϋπόθεση, ο πολυτιμότερος παίκτης να έχει μίνιμουμ 65 συμμετοχές στην κανονική διάρκεια, (προφανώς) είναι απίθανο φέτος να δώσουν τον τίτλο σε κάποιον που δεν πληροί τις μελλοντικές προδιαγραφές. 

Ο Ρέντικ «ψηφίζει» Γιάννη για MVP, αλλά πιστεύει πως θα το πάρει ο Εμπίντ
NBA

16:15 - 11.04.2023

Ο Ρέντικ «ψηφίζει» Γιάννη για MVP, αλλά πιστεύει πως θα το πάρει ο Εμπίντ

Ψήφο εμπιστοσύνης στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για την κατάκτηση του βραβείου MVP παρέχει ο Τζέι Τζέι Ρέντικ, όμως ταυτόχρονα εκφράζει τις αμφιβολίες του για εάν τελικά ο Greek Freak καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του πρωταθλήματος.

Κάπως έτσι ο Εμπίντ έχει ξεσκονίσει την τροπαιοθήκη του και απλώς… περιμένει! Θα χρειαστεί να το ξεπεράσει όμως, καθώς η απονομή γίνεται συνήθως στις αρχές του Ιουνίου, λίγο πριν τους τελικούς και ναι μεν έχει δείξει την μανία για την ατομική διάκριση, αλλά σκοπεύει μην έχει τελειώσει η σεζόν του πριν τη σειρά διεκδίκησης του δαχτυλιδιού.

Γιάννης Αντετοκούνμπο

  • 31,1 πόντοι
  • 11,8 ριμπάουντ
  • 5,7 ασίστ
  • 53,3 % στα σουτ
  • αγώνες: 63
  • ρεκόρ Μπακς: 58-24

Από Ελλάδα... Σερβία και τώρα Καμερούν

Το 2019 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε ο πρώτος Έλληνας MVP στο ΝΒΑ. Ακούγεται απίστευτο κι όμως είναι αληθινό. Και όποιοι… Θωμάδες εμφανίστηκαν -μέρες που' ναι- πίστεψαν στο μεγαλείο όταν τον είδαν την ίδια χρονιά να παίρνει το πρωτάθλημα με τους Μπακς και την επόμενη να βραβεύεται και πάλι ως πολυτιμότερος. 

Ταυτόχρονα έγινε ο δεύτερος ευρωπαίος που τα κατάφερε μετά τον μεγάλο Γερμανό, Ντιρκ Νοβίτζκι (2007). Ο Νίκολα Γιόκιτς ακολούθησε. Το 2021 έγινε ο πρώτος Σέρβος και ο τρίτος ευρωπαίος. Ομοίως με τον Γιάννη επανέλαβε την επιτυχία του και την επόμενη χρονιά. 

Είναι πολύ εντυπωσιακό πως τα τελευταία χρόνια τα… αγαλματάκια έχουν πάει σε δύο παίκτες από τα Βαλκάνια. Κι αυτό δεν είναι παίξει γέλασε.

Ο Τζοέλ Εμπίντ βέβαια, είναι έτοιμος να τιμήσει το Καμερούν για πρώτη και την αφρικανική ήπειρο για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν το 1994 όταν ο Χακίμ Ολάζουον των Χιούστον Ρόκετς έγραψε ιστορία.