O Βούκτσεβιτς δεν βρίσκεται μακριά από το να πείσει τους Ουίζαρντς, αλλά υπάρχουν κι άλλες επιλογές (vids)
i

© photo by Jamie Squire / Getty Images / Ideal Images

O Βούκτσεβιτς δεν βρίσκεται μακριά από το να πείσει τους Ουίζαρντς, αλλά υπάρχουν κι άλλες επιλογές (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 11:35 - 16.07.2023 / Ανανεώθηκε: 12:25 - 16.07.2023

Η παρουσία του Τρίσταν Βούκτσεβιτς στο Summer League είναι αξιόλογη. Στην τελευταίο ματς των Ουίζαρντς είχε 15 πόντους, 8 ριμπάουντ και η ομάδα της Ουάσινγκτον σκέφτεται πως ίσως και να είναι έτοιμος (στα 20 του) για μία πρώτη σεζόν στο ΝΒΑ. Αν όχι, τότε υπάρχουν ομάδες της Ευρώπης που τον περιμένουν. Όχι η Παρτίζαν, αλλά ίσως το... Περιστέρι!

Τα φυσικά του προσόντα ανήκουν στον κόσμο του ΝΒΑ, όπως και αρκετά από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Οι Ουάσινγκτον Ουίζαρντς του έδωσαν μία θέση στο πρόσφατο Draft (και συγκεκριμένα στο Νο 42), αλλά το θέμα είναι αν θα του προσφέρουν και μία θέση στο τελικό τους ρόστερ. 

Ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς αν και στην Ευρώπη,  πέρσι με τη Παρτίζαν δεν μπόρεσε να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στο Summer League του Λας Βέγκας έχει... ξεχωρίσει. Το μακρινό του σουτ, που μπορεί να γίνει συνεπές (δεν είναι ακόμα), τα 213 εκατοστά του και η ηλικία του (20 ετών), έχουν συγκινήσει τους Ουίζαρντς που δεν αποκλείεται τελικά να τον κρατήσουν από φέτος. 

Επειδή, οι Μάγοι της πρωτεύσας των ΗΠΑ δεν έχουν άμεσους στόχους, ούτε διεκδικήσεις από πλευράς ομαδικών στόχων, η έντονη παρουσία του στο καλοκαιρινό τουρνουά έχει αρχίσει να ιντριγκάρει τον οργανισμό. Η σκέψη είναι να τον ενσωματώσουν άμεσα ή να τον στείλουν για μία χρονιά πίσω στην Ευρώπη και να τα... ξαναπούν μαζί τους του χρόνου.

 Όπως κάνουν οι ομάδες του ΝΒΑ με πολλούς ευρωπαίους που θεωρούν πως είναι ταλαντούχοι, αλλά ανέτοιμοι. Όπως έκαναν για παράδειγμα οι Σίξερς για δύο χρόνια με τον Φιλίπ Πετρούσεφ, ο οποίος αγωνίστηκε υποτονικά με την Αναντολού Εφές (αρχικά) και πέρσι ήταν εξαιρετικός με τον Ερυθρό Αστέρα με αποτέλεσμα τη νέα σεζόν να έχει θέση (όπως αναμένεται) στο ρόστερ της ομάδας από τη Φιλαδέλφεια.  

Η περίπτωση του Βούκτσεβιτς μοιάζει με αυτή του Πετρούσεφ, αλλά στην Ουάσινγκτον -αυτή τη στιγμή- έχουν έναν σέντερ, τον Ντάνιελ Γκάφορντ και άλλον έναν ψηλό, τον Μάικ Μουσκάλα, ο οποίος όμως είναι αποκλειστικά και μόνο σουτέρ. Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις έφυγε για τη Βοστώνη, δεν έχουν γεμίσει το ρόστερ τους και συνεχίζουν να ελέγχουν τον Βούκτσεβιτς προσπαθώντας να καταλήξουν σε μία απόφαση. 

Παρεμπιπτόντως, ο 20χρονος φόργουορντ/σέντερ έχει τρεις υπηκοότητες. Είναι γιος του... ελληνοποιημένου Σέρβου, Ντούσαν, πρώην γκαρντ των Ευρωπαϊκών γηπέδων -μεταξύ άλλων και του Ολυμπιακού- και νυν ασίσταντ κόουτς του Βασίλη Σπανούλης στο Περιστέρι. Το τέκνο του γεννήθηκε στην Ιταλία, τον καιρό που ο πατέρας έπαιζε στη Σιένα και η μητέρα του είναι Σουηδέζα. Τώρα κατοικεί στην Ουάσινγκτον και προσπαθεί να κυνηγήσει το όνειρό του. Αν συνεχίσει λίγο ακόμα στον ίδιο ρυθμό στο Summer League τότε έχει πολλές πιθανότητες. 

Τα ξημερώματα της Κυριακής (16/7) οι Ουίζαρντς έπαιξαν κόντρα στους Σικάγο Μπουλς και έχασαν (90-85). Ο Βούκτσεβιτς πάντως, είχε 15 πόντους με 2/5 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 5/6 ελεύθερες βολές, ενώ πήρε 8 ριμπάουντ, είχε 1 ασίστ και αγωνίστηκε σχεδόν 26 λεπτά.

Αν τελικά αποτύχει φέτος να πάρει θέση στο ΝΒΑ, αναμένεται να το κάνει στο μέλλον, ενώ η πιθανή επιστροφή του στην Ευρώπη θα απασχολήσει αρκετούς. Και αυτούς που θα δελεαστούν με το ελληνικό του διαβατήριο, αλλά και όσους θέλουν να επενδύσουν σε αυτόν με την Παρτίζαν να έχει τα δικαιώματά του, αλλά χωρίς να είναι δεδομένο ότι τον υπολογίζει. 
 

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και η εμπλοκή του Περιστερίου, που σε περίπτωση που ο Βούκτσεβιτς εγκαταλείψει (προς το παρόν) το ΝΒΑ, τότε η παρουσία του πατέρα του στην ομάδα της Δυτικής όχθης θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για την απόκτησή του. Άλλωστε, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν τον υπολογίζει στην Παρτίζαν και μάλιστα στις αρχές του καλοκαιριού όταν ο νεαρός έφυγε για τις ΗΠΑ με σκοπό να περάσει δοκιμαστικά τεστ εν όψει του Draft είχε εκνευριστεί μαζί του, καθώς η ομάδα είχε αγωνιστικές υποχρεώσεις.