Το διέλυσε όλα ο Ντέιμιαν Λίλαρντ! Έβαλε 71 πόντους και 13 τρίποντα σε ένα προσωπικό show με παρατηρητές τους Ρόκετς

Ντέιμιαν Λίλαρντ

i

© photo by Soobum Im / Getty Images / Ideal Images

Το διέλυσε όλα ο Ντέιμιαν Λίλαρντ! Έβαλε 71 πόντους και 13 τρίποντα σε ένα προσωπικό show με παρατηρητές τους Ρόκετς

Γιώργος Γαβριλάκης 07:09 - 27.02.2023 / Ανανεώθηκε: 08:09 - 27.02.2023

Ο Ντέιμιαν Λίλαρντ των Μπλέιζερς έβαλε 41 πόντους στο ημίχρονο και 71 στο σύνολο, έκανε ρεκόρ καριέρα σε πόντους και εύστοχα τρίποντα και μπήκε στην ίδια λίστα με τον Κόμπι Μπράιαντ και τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν.

Όλοι ξέρουν ότι ο Ντέιμιαν Λίλαρντ είναι τρομακτικός σουτέρ και σπουδαίος σκόρερ. Κανείς και ποτέ δεν αμφέβαλε γι’ αυτό. Τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας (27/2) όμως, ο σούπερ σταρ των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς έκανε τα πάντα να θυμίζουν ιστορία επιστημονικές φαντασίας. Έβαλε 71 πόντους με 13 τρίποντα, δύο αριθμοί που αποτελούν προσωπικά ρεκόρ και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη επί των Χιούστον Ρόκετς με 131-114. 

Οι αντίπαλοι κοιτούσαν σαστισμένοι. Ήταν η πέμπτη φορά στην δωδεκαετή καριέρα του που έβαλε πάνω από 60 πόντους και μόνο οι θρυλικοί και αείμνηστοι Κόμπι Μπράιαντ και Ουίλτ Τσάμπερλεϊν έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο περισσότερες φορές. Ο Λίλαρντ πέρασε και τους 70 αυτή τη φορά κατά ένα πόντο και δεν μπόρεσε να σπάσει το ρεκόρ της σεζόν. Απλώς ισοφάρισε τους 71 πόντους που έβαλε ο Ντόνοβαν Μίτσελ των Καβαλίερς, τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου του 2023 απέναντι στους Σικάγο Μπουλς.

Αυτή ήταν η όγδοη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, αλλά «απομένουν περίπου 20 παιχνίδια για το τέλος της κανονικής διάρκειας και χρειαζόμαστε όσο περισσότερες νίκες γίνεται για να μπούμε στα πλέι οφ», όπως είπε ο μέγας πρωταγωνιστής μετά το τέλος του αγώνα λες και δεν έτρεχε τίποτα. «Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο, να είμαι σε εγρήγορση. Απλώς προσπαθώ να πάρουμε μερικές νίκες», κατέληξε με ψυχραιμία, όμοια με αυτή που επιδεικνύουν εκτελεστές εντός ή εκτός εισαγωγικών.

Όταν ο Λίλαρντ πήγε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου είχε σκοράρει ήδη 8 τρίποντα και 41 πόντους. Εκείνη τη στιγμή έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ με τουλάχιστον 40 πόντους και 8 τρίποντα στο ημίχρονο. Ο πρώτος ήταν ο Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος το είχε καταφέρει το 2003. Στο τέλος της τρίτης περιόδου είχε βάλει 50 πόντους και τα τρίποντα δεν ήταν ο μόνος τρόπος που ευστοχούσε. Έκανε και καρφώματα αν και δεν το συνηθίζει πλέον στα 33 του. Ήταν όμως, η βραδιά του οπότε έκανε ό,τι ήθελε! 

Παρά τα ρεκόρ, απέτυχε να βάλει 15 τρίποντα και να σπάσει το ρεκόρ του Κλέι Τόμπσον των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, που κατέχει από τις 7 Ιανουαρίου του 2022. Ο Λίλαρντ σταμάτησε στα 13, που αποτελούν προσωπικό ρεκόρ και τίποτα παραπάνω…

Πίσω από τον Λίλαρντ κανένας Μπλέιζερς δεν πρόλαβε να σκοράρει με αξιόλογη συχνότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δεύτερος σκόρερ του Πόρτλαντ είχε μόλις 13 πόντους και ήταν ο Τζέραμι Γκραντ. Ένας ακόμα (Νασίρ Λίτλ) είχε διψήφιο (11), ενώ για τους Ρόκετς επτά παίκτες είχαν πάνω από 10 πόντους, αλλά κανένας περισσότερους από τους 17 των Αλπερέν Σενγκούν και ΤζέιΣιν Τέιτ.