Νίκολα Γιόκιτς: Από που προέρχεται το παρατσούκλι Joker (vid)
i

© photo by Dustin Bradford / Getty Images / Ideal Images

Νίκολα Γιόκιτς: Από που προέρχεται το παρατσούκλι Joker (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 09:19 - 13.06.2023 / Ανανεώθηκε: 09:20 - 13.06.2023

Τα πρώτα χρόνια οι Αμερικάνοι τον φώναζαν Τζόκιτς, προφέροντας λάθος το όνομά του και το Τζόκιτς έγινε «Joker», με τον πρώην συμπαίκτη του Μάικ Μίλερ να είναι ο... νονός. Ο Νίκολα Γιόκιτς δεν είναι κακός, δεν γελάει σατανικά, ούτε είναι σαδιστής όπως ο χαρακτήρας της DC, αλλά πλέον είναι ο πιο γνωστός Joker του πλανήτη.

Ο πιο γνωστός Joker πλέον, δεν είναι αυτός της τράπουλας, ούτε όσοι υποδύθηκαν τον φανταστικό... υπερκακό στο σινεμά. Από τον πρωτοπόρο Τσέζαρ Ρομέρο, τον Τζακ Νίκολσον (φυσικά), τον Μαρκ Χαμίλ, τον συγχωρεμένο Χιθ Λέτζερ, τον Τζάρετ Λέτο, μέχρι τον Χοακίν Φοίνιξ, ο οποίος υποδυόμενος τον «Κλόουν πρίγκιπα του εγκλήματος» πήρε το όσκαρ το 2020, πολλοί έχουν κάνει αίσθηση ως Joker στη μεγάλη οθόνη. 

Μετέφεραν εντυπωσιακά στο ευρύ κοινό έναν χαρακτήρα, που σχεδίασαν το 1940 οι Μπιλ Γίνγκερ, Μπομπ Κέιν και Τζέρι Ρόμπινσον και αρχικά κυκλοφόρησε ως κόμικ από την DC και πλέον κυκλοφορεί ελεύθερος στο Ντένβερ

Ο Νίκολα Γιόκιτς είναι επικίνδυνος με τον τρόπο του, για τους αντιπάλους του. Δεν είναι ούτε ψυχοπαθής, ούτε σαδιστής και δεν γελάει με εκνευριστικό και ταυτόχρονα τρομακτικό τρόπο. Δεν θέλει να σκοτώσει τον Μπάτμαν, ούτε συνεργάζεται με άλλους κακούς της Gotham City για να κυριεύσει την πόλη. 

Με τη μπάλα στα χέρια κάνει τα δικά του κόλπα που είναι τόσο αποτελεσματικά και τόσο κυρίαρχα που οι Νάγκετς μαζί του κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους. Και ο Γιόκιτς ήταν ο MVP. Πως όμως, συνδύασε τη πορεία του στον «μαγικό πλανήτη» με το ψευδώνυμο «Joker», ποιος τον βάπτισε έτσι και γιατί; 

Οταν το 2015 ο Νίκολα Γιόκιτς εμφανίστηκε στις ΗΠΑ για πρώτη φορά της ζωής του, κανείς δεν του έδωσε σημασία. Άλλωστε, δεν ταξίδεψε εκεί με λάμψη αστέρα, διότι κατ' αρχάς ήταν το Νο 41 στο Draft του 2014, οι ικανότητές του είχαν εκτιμηθεί από τους... ειδικούς, αλλά ο πλανήτης δεν περιστρεφόταν γύρω του. 

Οι πρώτοι που τον είδαν να αγωνίζεται από κοντά και κατάλαβαν πως πρόκειται για ξεχωριστή περίπτωση ήταν οι συμπαίκτες του στους Νάγκετς. Μάλιστα, ο βετεράνος (τότε) φόργουορντ της ομάδας, Μάικ Μίλερ αποφάσισε να τον «βαφτίσει» Joker. Μέχρι τότε του είχαν... προσκολλήσει διάφορα nicknames με πιο γνωστό αυτό του Big Honey. Έτσι τον φώναζε ο συμπαίκτης του Ουίλ Μπάρτον, κυρίως λόγω του ύψους του και του... γλυκού του χαρακτήρα. Επίσης, όλοι στην Αμερική πρόφεραν το όνομά του ως Τζόκιτς

Προσάρμοσαν στις δικές του γλωσσικές συνήθειες το Jokic, που βέβαια στα σέρβικα προφέρεται ως Γιόκιτς. Σιγά σιγά έμαθαν να το λένε σωστά όλοι, αλλά δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιούν συχνά το επίθετό του. Διότι, τον φωνάζουν Joker (Τζόκερ) είναι πιο εύκολο γι' αυτούς και πολύ ταιριαστό για το απρόβλεπτο παιχνίδι του 28χρονου σέντερ, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον θρόνο του ΝΒΑ.