Γιόκιτς - Τζόκοβιτς: Τα... καμάρια της Σερβίας στην κορυφή του κόσμου

Νίκολα Γιόκιτς, Νόβακ Τζόκοβιτς

i

© photo by Srdjan Stevanovic / Getty Images

Γιόκιτς - Τζόκοβιτς: Τα... καμάρια της Σερβίας στην κορυφή του κόσμου

Γιώργος Γαβριλάκης 08:08 - 13.06.2023 / Ανανεώθηκε: 08:08 - 13.06.2023

Ο πληθυσμός της Σερβίας ξεπερνά οριακά τα 7 εκατομμύρια και δύο εξ αυτών, ο Νίκολα Γιόκιτς και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, αυτή τη στιγμή είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στον πλανήτη των σπορ. Ο πρώτος στο μπάσκετ και ο δεύτερος στο τένις.

O ένας γεννήθηκε το 1987 στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας, που τότε ανήκε στη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Ο άλλος, είδε για πρώτη φορά το φως του πλανήτη το 1995 στο Σομπόρ, τέσσερα χρόνια μετά τον οριστικό κατακερματισμό της ενιαία χώρα της βαλκανικής με την απίστευτα ισχυρή παράδοση στα σπορ.  

Όταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατακτούσε το πρώτο του μεγάλο τουρνουά, το 2008 στο Αυστραλιανό Open, ο Νίκολα Γιόκιτς ήταν ένας υπέρβαρος 13χρονος. Η πορεία και των δύο όμως, προς την κορυφή των σπορ με τα οποία καταπιάστηκαν ήταν εξόχως εντυπωσιακή και μαζί με αυτούς η Σερβία, μία χώρα που οριακά ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια, έχει να καμαρώνει πως διαθέτει τον καλύτερο τενίστα και τον καλύτερο μπασκετμπολίστα του πλανήτη. 

Λίγες ώρες αφότου ο «Νόλε» κατέκτησε το 23ο τίτλο του σε Grand Slam και προσπέρασε σε κατακτήσεις τον Ράφα Ναδάλ, ο Joker των Ντένβερ Νάγκετς και ολόκληρου του ΝΒΑ, οδήγησε την ομάδα του στην πρώτη κατάκτηση δακτυλιδιού της ιστορίας της. Πρόκειται για μία μεγάλη υπόθεση σε προσωπικό επίπεδο -και στις δύο περιπτώσεις- αλλά το ίδιο ισχύει και για την κοινή τους πατρίδα. Οι Σέρβοι έχουν τεράστια παράδοση στα σπορ (και ειδικά στο μπάσκετ), αλλά οι δύο περιπτώσεις αθλητών είναι... μοναδικές. 

Μάλιστα, οι δυο τους έχουν αναπτύξει εσχάτως και μία φιλική σχέση. Ο Τζόκοβιτς έχει αποθεώσει δεκάδες φορές τον Γιόκιτς και μάλιστα έχει δηλώσει πως «αυτός είναι το καμάρι της Σερβίας». Ο σέντερ των Νάγκετς κολακεύτηκε, κοκκίνησαν τα μάγουλά του, συγκινήθηκε αλλά απάντησε πως «θέλω να γίνω σαν τον Νόλε». Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση πάντως, το έκανε με την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος. Η ομάδα του στους τελικούς του ΝΒΑ επικράτησε εύκολα στη σειρά με τους Μαϊάμι Χιτ, σε μία ξεχωριστή πορεία μιας ομάδας που δεν είχε πατήσει ποτέ την κορυφή στα 47 χρόνια παρουσία της στο κορυφαίο πρωτάθλημα, αλλά τα κατάφερε τώρα. Με τον 28χρονο να κάνει πάταγο, να σπάσει δεκάδες ρεκόρ και να καταλήγει ως ο πολυτιμότερος παίκτης των τελικών. 

Γιόκιτς: «Εκπληκτική σεζόν, κερδίσαμε το τρόπαιο για τον κόσμο του Ντένβερ» (vid)
NBA

07:04 - 13.06.2023

Γιόκιτς: «Εκπληκτική σεζόν, κερδίσαμε το τρόπαιο για τον κόσμο του Ντένβερ» (vid)

Οι Ντένβερ Νάγκετς έφτασαν στην κορυφή του ΝΒΑ και ο Νίκολα Γιόκιτς, που «σάρωσε» τους Χιτ και ηγήθηκε εντός παρκέ, κατακτώντας το βραβείο του MVP των τελικών, αφιέρωσε το τρόπαιο στους φίλους της ομάδας,

Πριν συναντηθεί με τους Μαϊάμι Χιτ, ο Τζόκοβιτς έκανε ό,τι περνάει από το χέρι του για να τον ετοιμάσει τον συμπατριώτη του για τους τελικούς. Προσφάτως, έχουν αποκτήσει μεταξύ τους μία... φιλική σχέση. Του εξήγησε μέσω μηνυμάτων που αντάλλαξαν πως πρέπει να ανταποκριθεί από πλευράς ψυχολογικής ετοιμότητας για τη μεγάλη στιγμή και μάλλον ο Γιόκιτς... έπιασε το νόημα!