Το γλέντι άρχισε στο Ντένβερ! Οι Νάγκετς ολοκλήρωσαν το έργο τους απέναντι στους Χιτ και στέφθηκαν πρωταθλητές (vids)
i

© photo by Matthew Stockman / Getty Images / Ideal Images

Το γλέντι άρχισε στο Ντένβερ! Οι Νάγκετς ολοκλήρωσαν το έργο τους απέναντι στους Χιτ και στέφθηκαν πρωταθλητές (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 06:04 - 13.06.2023 / Ανανεώθηκε: 07:09 - 13.06.2023

Πέντε παιχνίδια χρειάστηκαν οι Ντένβερ Νάγκετς για να πάρουν τέσσερις νίκες και κατ' επέκταση το πρωτάθλημα. Πανηγύρισαν στην έδρα τους, παρέα με τον κόσμο τους, μετά το 94-89 επί των Μαϊάμι Χιτ και με τον Νίκολα Γιόκιτς να έχει 28 πόντους και 16 ριμπάουντ.

Το περίμεναν σχεδόν μισό αιώνα και εν έτη 2023 τα κατάφεραν. Οι Ντένβερ Νάγκετς στην πρώτη τους παρουσία στους τελικούς του ΝΒΑ πανηγύρισαν το πρώτο τους πρωτάθλημα. Τα ξημερώματα της Τρίτης (13/6) ολοκληρώθηκε το έργο τους, αφού νίκησαν τους Μαϊάμι Χιτ για τέταρτη φορά σε πέντε παιχνίδια και στέφθηκαν πρωταθλητές. 

Τη χαρά τους αυτή την οφείλουν στον MVP Νίκολα Γιόκιτς. Αυτός τους έκανε ξανά ανταγωνιστικούς, τους έβαλε στη διαδικασία να ονειρεύονται τον τίτλο και τώρα έκανε πραγματικότητα τα όνειρά τους. Στο Game 5 ηγήθηκε, όπως έκανε ολόκληρη τη χρονιά. Είχε 28 πόντους, 16 ριμπάουντ και οδήγησε την κατάσταση μέχρι το τελικό, οριστικό και αμετάκλητο 94-89.

Το Μαϊάμι με τη σειρά του έκανε τεράστια προσπάθεια μέχρι να φθάσει στους τελικούς. Μπήκε ως η όγδοη και τελευταία ομάδα της Ανατολής σε μία... τρελή πορεία μέχρι την διεκδίκηση του τίτλου. Απέκλεισε τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ακολούθως τους Νικς και στους τελικούς της περιφέρειας τους Μπόστον Σέλτικς. Οι Νάγκετς όμως, αποδείχθηκαν ανυπέρβλητο εμπόδιο γι' αυτούς. 

Από το Νο 8 στους τελικούς είχαν φθάσει μέχρι τώρα μία ομάδα. Οι Νιου Γιορκ Νικς το 1999, όταν και η ηττήθηκαν τότε από τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Οι Μαϊάμι Χιτ επανέλαβαν τον άθλο, αλλά έπεσαν πάνω στους Ντένβερ Νάγκετς. 

Στο τελευταίο ματς της σειράς πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις, έχοντας ως σκοπό να μειώσουν σε 3-2 και να επιστρέψουν στο Μαϊάμι για να ισοφαρίσουν. Τίποτα από αυτά δεν θα γίνει, αφού παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Μπαμ Αντεμπάγιο, ο οποίος τελείωσε το ματς με 20 πόντους και 12 ριμπάουντ και παρά την αφύπνιση του Τζίμι Μπάτλερ στο δεύτερο ημίχρονο (ολοκλήρωσε το ματς με 21 πόντους) οι Φλόγες... έσβησαν. 

Ο Γιόκιτς δεν τους επέτρεψε να αναβαθμίσουν τις ελπίδες τους και αυτή τη φορά είχε για στήριγμά του τον Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ. Ο νεαρός φόργουορντ έκανε την καλύτερη εμφάνιση του στους τελικούς και με 16 πόντους και 13 ριμπάουντ ήταν ο άμεσος συνεργάτης του Σέρβου σέντερ και MVP της φετινής διαδικασίας. 

Έχασε το τρίτο διαδοχικό βραβείο του πολυτιμότερου παίκτης της κανονικής περιόδου φέτος (από τον Εμπίντ), αλλά απάντησε με την πιο λαμπερή και πιο ξεχωριστή διάκριση όλων. Και το πιο πολυπόθητο κόσμημα. Το δακτυλίδι του πρωταθλητή.