Ο Αταμάν το έχει ξανακάνει: Η Εφές του 2017/18 ήταν ένας Παναθηναϊκός του 2022/23

O Εργκίν Αταμάν

Ο Αταμάν το έχει ξανακάνει: Η Εφές του 2017/18 ήταν ένας Παναθηναϊκός του 2022/23

Ηλίας Λαλιώτης 11:25 - 21.06.2023 / Ανανεώθηκε: 11:25 - 21.06.2023

H εποχή «Εργκίν Αταμάν» ξεκίνησε στον Παναθηναϊκό και το Sportal αναλύει τις ομοιότητες με το πρότζεκτ που ανέλαβε ο Τούρκος προπονητής στην Αναντολού Εφές, φτιάχνοντας μέσα σε ένα καλοκαίρι την καλύτερη ομάδα της προηγούμενης 5ετίας.

Προπονητής του Παναθηναϊκού για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ο Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος κόουτς αφίχθη το πρωί της Τρίτης (20/6) στην Αθήνα, με το Sportal να τον υποδέχεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και να αποσπά την πρώτη του δήλωση επί ελληνικού εδάφους.

Στη συνέχεια ο 57χρονος τεχνικός βρέθηκε στο ΟΑΚΑ, όπου φωτογραφήθηκε με τη μπλούζα του «Εξάστερου» και εν συνεχεία ανακοινώθηκε από την «πράσινη» ΚΑΕ με κάθε επισημότητα.

Ο Εργκίν Αταμάν για μια ακόμα φορά στις δηλώσεις που έκανε μπροστά στην κάμερα των «πράσινων» αναφέρθηκε στους υψηλούς στόχους που έχει ο Παναθηναϊκός και φανέρωσε πως ήδη σκέφτεται τη στιγμή που θα σηκώσει την πρώτη του σημαντική κούπα μπροστά στον κόσμο της ομάδας.

Η νέα εποχή στο Τριφύλλι είναι γεγονός και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ο άνθρωπος που την κάνει πραγματικότητα. Ο μεγαλομέτοχος την «πράσινη» ΚΑΕ έχει βάλει είχε εξαρχής στοχεύσει σε top προπονητή, που θα έχει φάει με το... κουτάλι τον πρωταθλητισμό. Ο Λάσο, ο Γιασικεβίτσιους, ο Πασκουάλ και φυσικά ο Αταμάν είναι τέτοιες περιπτώσεις, με τον καθένα να έχει τη δική του φιλοσοφία.

Αυτό, ωστόσο, που μέτρησε για τον Τούρκο τεχνικό και ουσιαστικά τον έχρισε αμέσως νούμερο ένα όνομα στη λίστα με το που έγινε διαθέσιμος ήταν και το πρόσφατο και εξαιρετικά πετυχημένο rebuilding που έκανε στην Αναντολού Εφές. Και το οποίο είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός.

Αταμάν: «Πολλοί με ρώτησαν γιατί αποφάσισα να επιλέξω τον Παναθηναϊκό...» (vid)
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

19:41 - 20.06.2023

Αταμάν: «Πολλοί με ρώτησαν γιατί αποφάσισα να επιλέξω τον Παναθηναϊκό...» (vid)

H ΚΑΕ Παναθηναϊκός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την άφιξη του Εργκίν Αταμάν στο ΟΑΚΑ και τις πρώτες δηλώσεις του Τούρκου προπονητή για την ατμόσφαιρα που περιμένει στο γήπεδο.

Όλοι γνωρίζουν την δις Πρωταθλήτρια Ευρώπης και θαύμαζαν τα προηγούμενα χρόνια το πανάκριβο ρόστερ της, αλλά ίσως πολλοί να ξεχνούν πώς έφτασε σε αυτό το σημείο. Ο Εργκίν Αταμάν είχε βρεθεί στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης τον Νοέμβριο του 2017, αντικαθιστώντας τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς μετά από μια ήττα στην Ευρωλίγκα από τη Μπασκόνια. Πρώτο παιχνίδι του ήταν μια ήττα 86-68 στη Ρωσία από τη Χίμκι. Η τουρκική ομάδα τερμάτισε στην τελευταία θέση με μόλις 7 νίκες (οι 4 με αυτόν στον πάγκο), τη στιγμή που η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κυριαρχούσε στη χώρα.

Το καλοκαίρι πήρε το ελεύθερο και ένα ικανοποιητικό μπάτζετ 11 εκατομμυρίων ευρώ (όχι στα επίπεδα που έφτασε τα επόμενα χρόνια) για να προχωρήσει σε ολική αναδόμηση του ρόστερ. Κράτησε μόλις τρεις παίκτες από το βασικό rotation (Ντάνστον, Σιμόν και Μπαλμπάι) και απέκτησε τους Μίτσιτς, Λάρκιν, Μπομπουά, Μοερμάν, Μότουμ, Άντερσον, Σανλί, Πλάις, Τουντσέρ και Μπιρσέν.

Η επόμενη χρονιά βρήκε την Αναντολού Εφές ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Τερμάτισε, μάλιστα, στη 4η θέση στη regular season και πήρε πλεονέκτημα έδρας. Αντιμετώπισε την ισχυρή Μπαρτσελόνα, με τη σειρά να πηγαίνει σε 5ο ματς (από ένα break κάθε ομάδα) και την ομάδα της Κωνσταντινούπολης να επικρατεί και να επιστρέφει σε Final 4. Στον ημιτελικό καθάρισε εύκολα τη Φενέρ του Ομπράντοβιτς, αλλά στον τελικό λύγισε στο τέλος από την ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη.

Τα βήματα που έπρεπε όμως είχαν ήδη γίνει... Ακολούθησε μια χρονιά που η τουρκική ομάδα έπαιζε εντυπωσιακό μπάσκετ και ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί κατά γενική ομολογία, ωστόσο ο Covid, της χάλασε τα σχεδία και η σεζόν ακυρώθηκε. Η απόλυτη δικαίωση ήρθε τα δύο επόμενα χρόνια με back to back κατάκτηση της Euroleague. Παίκτες όπως οι Μίτσιτς και Λάρκιν έγιναν φόβος και τρόμος κάθε αντίπαλης ομάδας κι έφτασαν να αμείβονται με αστρονομικά ποσά, αλλά ο Εργκίν Αταμάν ήταν αυτός που τους πήρε και τους διαχειρίστηκε ιδανικά για να βρεθούν στο κορυφαίο επίπεδο.

Κάτι ανάλογο θα επιχειρήσει να κάνει πλέον ο 57χρονος προπονητής και στον Παναθηναϊκό, ο οποίος προέρχεται από τις χειρότερες χρονιές της ιστορίας του στην EuroLeague και βλέπει τον Ολυμπιακό να έχει κατακτήσει τα δύο τελευταία πρωταθλήματα.