Γιάνκοβιτς στο Sportal: «Πέρασα δοκιμασίες που με βελτίωσαν, είμαι στην καλύτερη φάση της καριέρας μου»
i

© Sportal

Γιάνκοβιτς στο Sportal: «Πέρασα δοκιμασίες που με βελτίωσαν, είμαι στην καλύτερη φάση της καριέρας μου»

Χρήστος Τσάλτας 16:10 - 17.05.2023 / Ανανεώθηκε: 17:54 - 17.05.2023

Ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς μιλάει στο Sportal για την έντονη σεζόν που βίωσε, εξηγεί ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά εντός και εκτός παρκέ για τον ίδιο και ξεκαθαρίζει πως τώρα βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του.

Η σεζόν φτάνει στο τέλος της σιγά σιγά, όμως ήδη αρκετές ομάδες ανά την Ευρώπη έχουν μπει σε διαδικασία off-season, έχοντας ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Μία εξ αυτών είναι και η ΑΕΚ, που έπειτα από μια πολύ έντονη και ταραχώδη σεζόν είδε την σεζόν να ρίχνει τίτλους τέλους λίγο πριν μπει ο Μάιος.

Ανάμεσα στους παίκτες που άφησαν το σημάδι τους στο διάστημα που αγωνίστηκαν με την κιτρινόμαυρη φανέλα ήταν και ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς. Για τον Έλληνα φόργουορντ η σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν ιδιαίτερη από κάθε άποψη και χωρίζεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο ήταν από το ξεκίνημα, το καλοκαίρι του 2022, έως τον Ιανουάριο του 2023, όπου ήταν free agent και αναζητούσε ομάδα. Το δεύτερο μέρος ήταν από τον Ιανουάριο του 2023 έως το φινάλε της σεζόν, όπου στην δεύτερη παρουσία του στην ΑΕΚ έκανε τη διαφορά σε άμυνα και επίθεση με την εμπειρία και την ποιότητά του.

Κι αν οι περισσότεροι βρίσκονται σε διαδικασία διακοπών, εκείνος περνάει χρόνο στο γυμναστήριο, δουλεύοντας για την σεζόν 2023-24. Κάτι που ξεκαθάρισε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sportal. Σε αυτή έκανε τον απολογισμό της παρουσίας του στην ΑΕΚ, αναφέρθηκε σε όσα τον έκαναν να απολαύσει και πάλι το μπάσκετ, ενώ θέτει τους στόχους του για το μέλλον.

Καντζούρης στο Sportal: «Ήταν τιμή να είσαι μέλος της ΑΕΚ - Κάναμε βήματα μπροστά»
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

13:15 - 11.05.2023

Καντζούρης στο Sportal: «Ήταν τιμή να είσαι μέλος της ΑΕΚ - Κάναμε βήματα μπροστά»

Ο Ηλίας Καντζούρης μιλάει στην κάμερα του Sportal και κάνει τον απολογισμό για την σεζόν που πέρασε στον πάγκο της ΑΕΚ, ξεζωρίζει τις καλύτερςς και τις χειρότερες στιγμές και ξεκαθαρίζει τα πράγματα γύρω από το μέλλον του στην ομάδα.

Παράλληλα, επισημαίνει πόσο μεγάλη ήταν η επιρροή του γιου του, Μάξιμου, ώστε να δει με θετικό τρόπο τα πράγματα, ενώ παραδέχτηκε πως πλέον βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του, έχοντας την ικανότητα να επηρεάζει το παιχνίδι με πολλούς τρόπους.

Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς @ Intime

-Η σεζόν τελείωσε για την ΑΕΚ. Πόσο έντονο ήταν το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και το φινάλε της σεζόν για σένα;

«Ήταν έντονο και πολύ κοντό. Δεν είχε μεγάλη διάρκεια. Παίζαμε ανά 2 μέρες αγώνες και αυτό ήταν κάτι που μου έλειψε. Ήταν κάτι που ήθελα πολύ, οι παίκτες θέλουμε να παίζουμε και είναι από τα βασικά πράγματα που ήθελα την σεζόν που ολοκληρώθηκε».

-Σε αυτό το διάστημα ένιωθες πως είχες πράγματα να δείξεις ή και να αποδείξεις με το παιχνίδι σου;

«Δεν θα το κρύψω, είχα να αποδείξω πράγματα στον εαυτό μου. Έτσι είμαι σαν άνθρωπος και θέλω να αποδεικνύω τι μπορώ να κάνω κάθε φορά. Επιθυμία μου είναι να ανταγωνίζομαι τον κακό μου εαυτό. Πόσω μάλλον τώρα που νιώθω πεινασμένος και έτοιμος για το οτιδήποτε. Η ψυχολογική, σωματική και εγκεφαλική μου κατάσταση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα αυτή τη στιγμή».

-Αυτό σου δίνει κίνητρο για την επόμενη αγωνιστική περίοδο;

«Δεν το συζητώ. Έχει τελείωσει η σεζόν εδώ και 10 μέρες και ήδη ετοιμάζομαι για την επόμενη και να είμαι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος και πιο δυνατός σε όλα τα επίπεδα. Έχω μπει σε διαδικασία να δουλέψω. Παρ' ότι κάποιοι θεωρούν πως είναι νωρίς, εγώ έχω χρόνο για μένα και να ετοιμαστώ όσο καλύτερα μπορώ».

-Η πορεία σου στην ΑΕΚ την σεζόν που ολοκληρώθηκε σε έκανε να αγαπήσεις και πάλι το μπάσκετ και να βρεις κίνητρο;

«Θα είμαι πολύ ειλικρινής. Από την αρχή της σεζόν και στην προετοιμασία που πήγα στην Αρμάνι Μιλάνο με την προπόνηση που έκανα γινόταν μπήκα σε μια διαδικασία να ευχαριστηθώ το μπάσκετ και να νιώθω μεγάλη επιθυμία και ενθουσιασμό. Όλα αυτά δημιουργήθηκαν από την αρχή της χρονιάς και πόσω μάλλον όταν δεν βρήκα ομάδα, η επιθυμία για μπάσκετ ήταν ακόμα πιο μεγάλη».

-Τι ήταν αυτό που απόλαυσες περισσότερο;

«Απόλαυσα πάρα πολύ τον τρόπο που έβρισκα σε κάθε αγώνα ώστε να είμαι χρήσιμος στην ομάδα κάνοντας διαφορετικά πράγματα. Υπήρχαν παιχνίδια που σκόραρα περισσότερο, που πάσαρα, που έπαιρνα ριμπάουντ, που έπαιζα άμυνα, υπήρχαν και παιχνίδια που τα έκανα όλα αυτά. Ένιωσα απόλαυση και αρμονία στο παιχνίδι μου».

-Στο πέρασμά σου από την ΑΕΚ ήσουν από τους πιο σημαντικούς παίκτες της ομάδας. Πλέον το συμβόλαιό σου εκπνέει. Ποιες είναι οι σκέψεις σου για την επόμενη σεζόν; Θα έβλεπες τον εαυτό σου στην ΑΕΚ και την επόμενη αγωνιστική περίοδο;

«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής αυτό που έχω στο κεφάλι μου είναι να προετοιμαστώ όσο καλύτερα γίνεται και ό,τι έρθει κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, στην οποία προτεραιότητα είναι να δουλέψω στον εαυτό μου, θα είναι σημαντικό για μένα και θα εξετάσω ό,τι αντιστοιχεί. Δεν ξέρω ακόμα τι θα γίνει. Για όλες τις ομάδες είναι γενικά νωρίς. Θέλω να νιώσω ότι είμαι κάπου που με εκτιμάνε γι αυτό που παίζω και όσα κάνω μέσα στην ομάδα».

Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς @ Intime

-Αυτό το ένιωσες στην ΑΕΚ;

«Σε αυτό το διάστημα που ήμουν στην ομάδα το ένιωσα και θα μπορούσα και ακόμα παραπάνω, ώστε να βοηθήσω σε κάποια παιχνίδια παραπάνω απ' όσα έδωσα. Όχι μόνο στο παικτικό κομμάτι αλλά σε γενικότερο πλαίσιο».

-Για να επιστρέψουμε στα της σεζόν που τελείωσε, το γεγονός πως τελείωσε αρκετά πρόωρα και με τον τρόπο που τελείωσε, τι γεύση αφήνει;

«Φυσικά αφήνει πικρή γεύση. Η ομάδα μπορούσε να πάει και ένα βήμα παρακάτω. Κάποια πράγματα που δεν μπορείς να τα ελέγξεις 100% μπορούν να γίνουν και οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κρίνουν την έκβαση της σεζόν. Παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Η λεπτομέρεια στο να είσαι πετυχημένος μπορεί να κριθεί στην ψυχολογία ενός παίκτη και αν αυτός είναι όπως πρέπει. Η αναμπουμπούλα που έγινε το τελευταίο διάστημα με το θέμα του Ακίλ Μίτσελ δεν βοήθησε στη γενική εικόνα της ομάδας και δημιούργησε συνθήκη αβεβαιότητας. Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν και η εικόνα δεν ήταν καθαρή».

-Βλέποντας από μέσα την κατάσταση στο θέμα αυτό τι διαπίστωσες;

«Εγώ αυτό που έβλεπα ήταν πως ο Ακίλ, σαν παίκτης και άτομο, ήθελε να εξαργυρώσει τη χρονιά που έκανε. Θεώρησε πως έφτασε στη στιγμή που ήθελε να αποχωρήσει. Γι αυτό όμως υπάρχουν συμβόλαια και πρέπει να τηρούνται».

-Μέσα στη σεζόν έπαιξες αρκετές φορές με προβλήματα τραυματισμός, ή και πυρετό. Το γεγονός πως δεν άφηνες τις ατυχίες να σε ρίξουν ήταν σε συνάρτηση με το πόσο απολάμβανες το μπάσκετ;

«Δεν με ένοιαζε. Από μια φάση και μετά δεν με ενδιέφερε. Αυτό που με ένοιαζε ήταν να παίζω. Ήθελα να παίζω. Υπήρχε ένα διάστημα όταν είχαμε συμφωνήσει με την ΑΕΚ που έπρεπε να κάνω υπομονή 20 μέρες για να παίξω. Οπότε εγώ δεν ήθελα να χάσω τίποτα και κανένα παιχνίδι».

-Όλη η διαδικασία που πέρασες τη φετινή σεζόν σε έκανε πιο σοφότερο σαν παίκτη και σαν άνθρωπο;

«Εγώ φέτος πέρασα κάποιες δοκιμασίες και όταν τις ζεις βελτιώνεσαι και δυναμώσεις και έτσι γίνεσαι πιο σοφός. Όλα αυτά που πέρασα για να παίξω, αλλά και να παίξω καλά, είναι όλα εμπειρίες και πράγματα που σε βοηθάνε να βελτιωθείς σε όλα τα επίπεδα».

-Με την σεζόν να έχει τελειώσει, σε τι επίπεδο νιώθεις πως βρίσκεσαι σε αυτή τη φάση της καριέρας σου;

Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς @ Intime

«Θεωρώ ότι είμαι στα καλύτερά μου. Προσωπικά, εγκεφαλικά, παικτικά, σωματικά. Ό,τι είναι να μου φέρει το μέλλον και ό,τι αποφασίσω θα είναι για το καλό το δικό μου. Θέλω να συνεχίσω αυτή την καινούργια πορεία που χάραξα, αυτόν τον καινούργιο εαυτό που έχω και να τον αξιοποιήσω όπως θέλω. Δεν έχω κάτι να φοβάμαι και να σκεφτώ. Θέλω να ετοιμαστώ όσο καλύτερα γίνεται για να παίζω καλά. Στόχος μου είναι να είμαι η καλύτερη βερσιόν του εαυτού μου. Αυτό θέλω να είναι το μέλλον μου. Αν μπορώ να προγραμματίσω όλα αυτά θα είναι πολύ καλά. Αυτός είναι ο στόχος μου. Το πού θα με βρει η νέα σεζόν, αν θα είμαι στην ΑΕΚ ή όχι, δεν είναι στο χέρι μου. Απ' ότι αποδείχθηκε μια σεζόν μπορεί να κρατήσει πολύ ή και όχι. Ξέρω την αξία μου. Αυτό που μπορώ να ελέγξω είναι αυτό που θέλω εγώ. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στα καλύτερά μου και είμαι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο».

-Στο παρελθόν έκανες δεύτερες σκέψεις για την καριέρα σου; Δεδομένου πως τώρα είσαι σε μια άκρως παραγωγική φάση...

«Δεύτερες σκέψεις στην καριέρα μου έκανα πριν ξεκινήσω να μπω στη διαδικασία βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα. Ίσως να πέρασε από το μυαλό μου και η απόσυρση. Τώρα είμαι στα καλύτερά μου και θα συνεχίσω να βελτιώνομαι και να κρατάω σε ένα καλό επίπεδο όσα κάνω. Η απόσυρση είναι κάτι που δεν το... ακούω καν».

-Η παρουσία του γιου σου, Μάξιμου, πόσο έχει βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση;

«Με έχει ωριμάσει αρκετά. Το να κάνεις ένα παιδί και να έχεις ευθύνες είναι πάντα σημαντικό. Θέλω να παράγω, να νιώθω ότι είμαι εκεί για την οικογένειά μου και να με βλέπουν κι εκείνοι και να είναι περήφανοι για μένα».

-Τι είναι αυτό που θες να αφήσεις πίσω σου;

«Αυτό που θα ήθελα είναι να μην σκέφτομαι το παρελθόν και το μέλλον. Θέλω να σκέφτομαι μόνο το παρόν και το τώρα. Θέλω να σκέφτομαι το τι κάνω αυτή τη στιγμή και πώς θα είμαι αυτός που πρέπει τώρα».