Ο Δημήτρης Φλιώνης στο Sportal: «Έχω σκεφτεί τον εαυτό μου να κατακτά τίτλο με την ΑΕΚ»

Ο Δημήτρης Φλιώνης στο Sportal

Ο Δημήτρης Φλιώνης στο Sportal: «Έχω σκεφτεί τον εαυτό μου να κατακτά τίτλο με την ΑΕΚ»

Χρήστος Τσάλτας 13:46 - 07.10.2023

Ο αρχηγός της ΑΕΚ, Δημήτρης Φλιώνης, μιλάει στο Sportal για την ιστορική σεζόν που αναμένεται να διανύσει η Ένωση, την πίεση που ασκεί ο Ζοάν Πλάθα για να βελτιώσει άπαντες, ενώ απαντάει στο αν έχει φανταστεί τον εαυτό του να κατακτά τίτλο με τους κιτρινόμαυρους.

Σε μια ιστορική, για την ΑΕΚ, σεζόν, όπως είναι αυτή που διανύουμε, ο Δημήτρης Φλιώνης έχει τον ρόλο του αρχηγού εντός των τειχών. Ο Έλληνας γκαρντ στην τρίτη του σεζόν στην ομάδα έχει διανύσει όλα τα βήματα. Από την πρώτη αναγνωριστική παρουσία του στην ομάδα, στο step up της δεύτερης σεζόν και τώρα στην καθιέρωση ως ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες του γκρουπ.

Για τον ίδιο η αποστολή αυτή μόνο αμελητέα δεν είναι. Άλλωστε μέσα από την παρουσία του στην ΑΕΚ κατάφερε να εξελιχθεί πολύ σαν παίκτης και τώρα έχοντας τον Ζοάν Πλάθα ως προπονητή και συμπαίκτες με μεγάλη εμπειρία, είναι αποφασισμένος να κάνει το επόμενο βήμα αγωιστικά. Ένα βήμα που συνάδει και με την επιτυχία της ομάδας.

Ο διεθνής άσος μίλησε στο Sportal για το οικοδόμημα της νέας ΑΕΚ και αυτό που θέλει να πετύχει τη φετινή σεζόν, στάθηκε στη δική του παρουσία στα ενδότερα της ομάδας, ενώ εξήγησε πόσο βοηθάει, τόσο τον ίδιο, όσο και όλη την ομάδα, η παρουσία του κόουτς Πλάθα στην άκρη του πάγκου.

-Είναι η τρίτη σου σεζόν στην ΑΕΚ. Νιώθεις πως είναι η πιο ιδιαίτερη από τις προηγούμενες, υπό την έννοια πως τώρα ξεκινάς από διαφορετική βάση;

«Δεν θα έλεγα ότι είναι η πιο ιδιαίτερη γιατί η πρώτη είναι πάντα η πρώτη και μαθαίνεις την ομάδα, στη δέυτερη είχα ένα μεγάλο τραυματισμό και δεν ήμουν εξ αρχής στην ομάδα. Και τώρα η τρίτη φέρνει μεγαλύτερη ευθύνη, μεγαλύτερες απαιτήσεις. Όλα είναι διαφορετικά, αλλά μου αρέσει σαν ιδέα. Δεν είναι πως με έχει προβλήματίσει αυτό».

-Στο κομμάτι ευθύνης πόσο σου αρέσει να καθορίζεις εσύ το ρυθμό και να βλέπεις τον προπονητή να περιμένει πράγματα από εσένα; Ειδικά φέτος που η ΑΕΚ έχει έναν προπονητή υψηλού επιπέδου.

«Εκείνη την ώρα παίζεις για να κερδίσεις, για να ανταγωνιστείς τους καλύτερους. Θέλεις να αποδείξεις πράγματα στο παρκέ. Είναι μια ορμή που έχεις εκείνη την ώρα και μια συνήθεια. Δεν πρέπει να κάνεις πιο περίπλοκα τα πράγματα απ' ότι είναι. Σε πιστεύει η ομάδα και ο προπονητής σου, εμπιστεύεσαι τους συμπαίκτες σου, τον εαυτό σου, όπως σε εμπιστεύονται και αυτοί. Εγώ τους εμπιστεύομαι πολύ. Εκεί είναι το βασικό, να νιώθεις άνετα μέσα στο γήπεδο. Όσο μεγαλώνω περνάω αυτό και το νιώθω. Όσο πιο άνετα νιώθεις από μπορείς να κινείσαι κια να σκέφτεσαι, ό,τι κι αν κάνει ο αντίπαλος, τόσο πιο σωστές θα είναι οι αποφάσεις και θα ζήσεις με το αποτέλεσμα. Το σουτ μπορεί να μην μπει αλλά θα πρέπει να έχεις το χαρακτήρα να το αποδεχτείς, να ζήσεις με το αποτέλεσμα και να αντιδράσεις την επόμενη μέρα».

-Την περσινή σεζόν υπήρχαν στιγμές που έκανες γρήγορα 2 φάουλ και πήγαινες στον πάγκο, ενώ εσύ ήθελες να παίξεις λίγο παραπάνω. Φέτος, έχοντας παραπάνω εμπειρία, πώς σκέφτεσαι να διαχειρίζεσαι τον τομέα των φάουλ για να είσαι ακόμα πιο αποτελεσματικός στο παρκέ;

«Νιώθω ότι φέτος μέχρι στιγμής δεν είχα αυτό το πρόβλημα. Είχε να κάνει με ενθουσιαμό τον οποίο πλέον μετριάζω. Δεν μπορείς να ελέγχεις όλα τα πράγματα που δεν περνάνε από το χέρι σου. Αυτό έχει να κάνει με το μαρκάρισμα του καλύτερου παίκτη του αντιπάλου, που θα έχει και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, άρα θα πρέπει να του χαλάσεις το παιχνίδι. Μπορεί σε 10 λεπτά να του κάνεις 3 φάουλ αλλά μπορείς να μαρκάριες 30 λεπτά έναν παίκτη και να μην έχει πάρει ούτε τις μισές αποφάσεις. Είναι κάτι που πρέπει να διαχειριστώ εγώ και φέτος δεν έχω αυτή την υπερβολή στο παιχνίδι μου, που χωρίς λόγο να βάλω τα χέρια μου».

-Από αυτά που έχεις δουλέψεις στην προετοιμασία, την δουλειά που έχει γίνει στην ομάδα, τι διαφορετικό θέλεις να δείξεις εσύ;

«Θα είναι αρκετά διαφορετικό το παιχνίδι μας σε σχέση με πέρυσι. Χωρίς να θέλω να δείξω κάτι θα βγει κάτι διαφορετικό. Όταν όλα εναρμονιστούν όσον αφορά τη χημεία και τη φυσική κατάσταση, θα δούμε κάτι διαφορετικό σαν μπάσκετ. Είναι ο τρόπος που θα κινούμαστε και θα βγουν άλλα χαρακτηριστικά από το δικό μου παιχνίδι, αλλά και από τους συμπαίκτες μου».

-Ο κόουτς Πλάθα πόσο σε πιέζει και πόσο σου αρέσει αυτή η πίεση;

«Είναι κάτι που μου αρέσει πολύ και εμένα προσωπικά με πιέζει στις αδυναμίες μου, να δουλέψω και να προσπαθήσω να παίρνω το ρίσκο. Νιώθω ότι στο τέλος της χρονιάς θα έχω βελτιωθεί πολύ και είναι κάτι το οποίο μου αρέσει, το έχω ανάγκη. Για να βγεις από την comfort zone σου, πρέπει να πιεστείς. Αυτός είναι ο στόχος».

-Η σεζόν είναι ιστορική για την ΑΕΚ, έγιναν πολλές και σημαντικές κινήσεις. Εσύ στα λόγια σου είσαι πάντα μετρημένος, όμως έχεις φανταστεί τον εαυτό σου να κερδίζει έναν τίτλο με την ομάδα;

«Είναι κάτι το οποίο θέλω να συμβεί. Είναι το στάτους της ομάδας ώστε να φτάνει σε κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα ό,τι κι αν θέλεις να πετύχεις τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο, είναι τόσα πολλά τα βήματα και μεγάλος ο χρόνος, που δεν ξέρεις τι μπορείς να περιμένεις. Είναι αστείο να μιλάς από τον Σεπτέμβριο. Ακόμα και η Dream Team πριν από τον τελικό θα μπορούσε να χάσει τη μισή της ομάδα. Σίγουρα είναι κάτι το οποίο θέλω να πετύχω στην ομάδα. Είναι πολλά πράγματα που θέλουμε».

-Ως σκακιστής που είσαι, ποια θεωρείς ότι θα είναι η κίνηση-ματ της φετινής ΑΕΚ για να φτάσει στην επιτυχία;

«Όλη η προσπάθεια που γίνεται, από τον προπονητή μέχρι τον τελευταίο παίκτη, το πιο σημαντικό είναι πως επιλέχθηκαν χαρακτήρες που είναι πολύ σημαντικό. Από τον προπονητή μέχρι τον τελευταίο στην ομάδα. Υπάρχει η διάθεση να γίνει η ομάδα μια οικογένεια. Αυτό εκλαμβάνω. Το σημαντικό μέσα στη χρονιά είναι να αντιδράς στις κακές στιγμές. Το πώς θα αντιδράμε με την πλάτη στον τοίχο, μετά από κακά αποτελέσματα, πόσο θα συσπειρωνόμαστε».