Ο Μάικ Τζέιμς θύμισε γιατί έφυγε από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2018 (vids)

Μάικ Τζέιμς

i

© 2023 EuroLeague Basketball

Ο Μάικ Τζέιμς θύμισε γιατί έφυγε από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2018 (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 12:40 - 18.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:54 - 18.10.2023

Με τη Μονακό προσπαθεί να εκπληρώσει τον μεγάλο του στόχο, που έχει να κάνει με την κατάκτηση της EuroLeague. Ο Μάικ Τζέιμς τις τελευταίες ώρες βρίσκεται στο Βελιγράδι εν όψει του ματς κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, ψάχνει την πρώτη φετινή νίκη της ομάδας του, ενώ παράλληλα σε συνέντευξη που έδωσε στην Mozzart έκανε μία ανασκόπηση της ευρωπαϊκής του πορείας και έβαλε στο... κάδρο τον Παναθηναϊκό.

Μόνο τρεις παίκτες στην ιστορία της EuroLeague έχουν βάλει περισσότερους πόντους από αυτόν. Ο ένας είναι ο πρώτος σκόρερ όλων, Βασίλης Σπανούλης, ο άλλος είναι ο Νάντο Ντε Κολό που συνεχίζει με τη Βιλερμπάν και που σύντομα αναμένεται να καθίσει στον θρόνο και ο τρίτος της παρέας είναι ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο

Αμέσως μετά, έρχεται ο Μάικ Τζέιμς, ένας από τους Αμερικανούς που ήρθαν στην Ευρώπη και την στιγμάτισαν με το παιχνίδι τους. Φέτος, έχει ήδη ξεκινήσει την τρίτη του χρονιά στο Μονακό με την ομάδα του Πριγκιπάτου και ο πόθος είναι ένας και δεν είναι καθόλου κρυφός: Θέλει να κατακτήσει την EuroLeague, αλλά προς το παρόν ψάχνει την πρώτη νίκη της ομάδας του και αυτήν έχει σκοπό να την κατακτήσει στο Βελιγράδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, τον οποίο θα συναντήσει στην Stark Arena το βράδυ της Τετάρτης (18/10)

Από τη Σερβία λοιπόν, ο 33χρονος γκαρντ μίλησε στην τοπική Mozzart Sport για το παιχνίδι που... έρχεται, αλλά και για την συνολική εμπειρία του επί ευρωπαϊκού εδάφους. Θυμήθηκε τις πρώτες του στιγμές στην ήπειρο και κυρίως τις πρώτες του εμπειρίες με την Μπασκόνια στην EuroLeague. Δεν ξέχασε φυσικά και την πορεία του με τον Παναθηναϊκό, όπου και εξήγησε ή θύμισε σε όσους είχαν ξεχάσει, τον λόγο που έφυγε μετά την δεύτερη θητεία του με την πράσινη φανέλα. 

Από την Ισπανία και την χώρα των Βάσκων, αποχώρησε το καλοκαίρι τoυ 2016, έπειτα από δύο σεζόν εκεί, γιατί «απλά ήρθε η ώρα να κάνω ένα βήμα μπροστά. Άλλωστε τότε είχαν αποχωρήσει σχεδόν όλοι οι παίκτες». Και έτσι βρέθηκε στο ΟΑΚΑ για τον Παναθηναϊκό (2016-17), έπειτα επέτρεψε στις ΗΠΑ για χάρη του ΝΒΑ. Αγωνίστηκε με τους Φοίνιξ Σανς και για λίγα ματς (τέσσερα στον αριθμό) Νιου Ορλίνς Πέλικανς, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα και πάλι για τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα, εξήγησε πως «δεν είχα σκοπό να φύγω και η ομάδα με ήθελε πολύ. Δεν υπήρχαν όμως, τότε τα οικονομικά δεδομένα για να συνεχιστεί η συνεργασία μας και έφυγα. Όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος του... κορμού εκείνης της ομάδας του Παναθηναϊκού»

Γενικά, αυτά έχει η ζωή ενός αθλητή και ο ίδιος προτιμά να κοιτάει μπροστά, το άμεσο μέλλον και τους επόμενους στόχους. «Δεν μπορείς επηρεάζεις κάποια πράγματα κατά τη διάρκεια της καριέρας σου», είπε με μεγάλη δόση ρεαλισμού στα λόγια του. 

Πάντως, η μεταγραφολογία είναι ένας τομέας που επικεντρώνεται πάνω του και αυτό έχει συμβεί αρκετά καλοκαίρια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς άλλωστε και τα σενάρια που δημιουργήθηκαν και τον αφορούσαν το θέρος που μας πέρασε. Τελικά, έμεινε στο Πριγκιπάτο και θα προσπαθήσει και πάλι με την Μονακό να πετύχει τον μεγάλο του στόχο. Την κατάκτηση της EuroLeague. Πέρσι, βοήθησε την ομάδα να βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Final Four και θέλει να «χτίσει» πάνω σε αυτή την κατάσταση. 

Στο Μονακό λοιπόν, υπάρχουν καλές συνθήκες γι' αυτόν, άσχετα αν η ομάδα έχει ξεκινήσει φέτος με δύο ήττες στις δύο πρώτες αγωνιστικές. Υπάρχει όμως, ένας προπονητής, ο Σάσα Ομπράντοβιτς, «με τον οποίο έχουμε πολύ καλή σχέση και επικοινωνία. Υπάρχει σεβασμός και από τις δύο πλευρές, όπως υπάρχει πάθος για δουλειά και μπόλικη ενέργεια. Αγαπάμε και οι δύο πολύ το παιχνίδι του μπάσκετμπολ, με πιέζει να διευρύνω τους ορίζοντές μου ώστε να είμαι πιο αποτελεσματικός και να επηρεάζω το παιχνίδι συνεχώς»

Μαζί του βρίσκεται στην ομάδα και ένας πρώην All-Star του ΝΒΑ, ο Κέμπα Ουόκερ, ο οποίος ακόμα δεν έχει κάνει το ντεμπούτο του στα ευρωπαϊκά γήπεδα, αλλά η ώρα και η στιγμή η δικιά του πλησιάζει. Προς το παρόν, ο Μάικ Τζέιμς τον έχει ζήσει στις προπονήσεις και εκτός γηπέδου. «Τα πάμε τέλεια με τον Κέμπα», δήλωσε και αυτό που μένει να φανεί «είναι η συνεργασία μας στο γήπεδο. Τώρα σιγά σιγά επιστρέφει σε αγωνιστικό ρυθμό όπως και ο Τζόρνταν (Λόιντ) και θα πρέπει να βρούμε το μοτίβο που θα μας κάνει όλους αποτελεσματικούς και χρήσιμους για την ομάδα». 

Δεν αποκλείεται ο Κέμπα Ουόκερ να αγωνιστεί κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, αλλά πέραν από το ποιος θα παίξει και ποιος όχι ο Τζέιμς θυμίζει πως «ακόμα δεν έχουμε κάνει νίκη και βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη έδρα κόντρα σε μία ομάδα με μπόλικο ταλέντο». Ο Ερυθρός Αστέρας παραδέχτηκε «είναι καλύτερος από πέρσι, αναβαθμισμένος, αλλά εμείς θα πρέπει να κοιτάξουμε τη δουλειά μας». 

Tags: