Ο Μαρκ Τέιτουμ στο Sportal: «Το μπάσκετ δυναμώνει στην Ευρώπη - Είμαι σε επαφή με FIBA και Euroleague»

Μαρκ Τέιτουμ

Ο Μαρκ Τέιτουμ στο Sportal: «Το μπάσκετ δυναμώνει στην Ευρώπη - Είμαι σε επαφή με FIBA και Euroleague»

Χρήστος Τσάλτας 10:50 - 14.02.2024

Ο νο.2 της ιεραρχίας του ΝΒΑ μιλάει στο Sportal! Ο Αναπληρωτής Κομισάριος της λίγκας και δεξί χέρι του Άνταμ Σίλβερ, Μαρκ Τέιτουμ, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μπάσκετ και τον ανταγωνισμό που υπάρχει σε διοργανώσεις όπως η Euroleague και υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι για την παγκοσμιοποίηση του αθλήματος που οι τελευταίοι MVP δεν προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Το ΝΒΑ δεν μένει σε όσα έχει πετύχει ως τώρα. Αντιθέτως, φροντίζει να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, με τον Άνταμ Σίλβερ και τους συνεργάτες του να αναζητούν νέους τρόπους για να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου αμείωτο σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Αυτό φάνηκε και με το νεοσύστατο In-Season Tournament, που έδωσε την ευκαιρία στις ομάδες να διεκδικήσουν έναν τίτλο μέσα στη σεζόν, κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα.

Φυσικά, η κορωνίδα της λίγκας είναι το All-Star Game. Κάθε χρόνο άλλωστε αποτελεί την βιτρίνα, καθώς οι μεγαλύτεροι σταρ της λίγκας συγκεντρώνονται σε ένα παρκέ και προσφέρουν μοναδικές στιγμές. Φέτος είνα η σειρά της Ιντιάνα να βιώσει σπουδαίες μπασκετικές στιγμές, επιστρέφοντας στην... παραδοσιακή συνταγή του East vs. West αγώνα.

Οι σταρ της Ανατολής, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, θα αντιμετωπίσουν τους αστέρες της Δύσης, όπου δεσπόζει η παρουσία του ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Ενόψει του μεγάλου ραντεβού των αστέρων, ο NBA Deputy Commissioner and Chief Operating Officer, Μαρκ Τέιτουμ, το... δεξί χέρι του Κομισάριου της Λίγκας, Άνταμ Σίλβερ, συνομίλησε με δημοσιογράφους απ' όλο τον κόσμο, δίνοντας το στίγμα των σκέψεών του. Το Sportal πήρε μέρος στη διαδικασία, όπου και είχε την ευκαιρία να υποβάλλει όχι μία, αλλά δύο ερωτήσεις στον Αναπληρωτή Κομισάριο της Λίγκας.

Η πρώτη ερώτηση σχετιζόταν με την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, το οποίο αποτελεί σταθερό αρωγό σπουδαίων παικτών στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Το ΝΒΑ άλλωστε ανέκαθεν είχε τις κεραίες του ανοιχτές προς τα ευρωπαϊκά παρκέ, μια κατάσταση που παραμένει αναλλοίωτη ως και σήμερα.

Μιλώντας επί του θέματος ο Τέιτουμ είπε: «Πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός στην Ευρώπη είναι παρα πάρα πολύ δυνατός. Όταν σκέφτεσαι τον αριθμό των διεθνών παικτών στο ΝΒΑ, περισσότεορι από τους μισούς έρχονται από την Ευρώπη. Είναι μεγάλος ο αριθμός ταλαντούχων παικτών στη λίγκα και σχεδόν οι μισοί εξ αυτών έρχονται από την Ευρώπη. Η λίγκα είναι πολύ ανταγωνιστική. Βρέθηκα σε αγώνες της Euroleague τον περασμένο Οκτώβριο, όπως και στο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης με τους Ντάλας Μάβερικς, στη Μαδρίτη, που η Ρέαλ κέρδισε τους Μάβερικς! Έχουν πρώην παίκτες ΝΒΑ στην ομάδα τους, όπως και μελλοντικούς παίκκτες ΝΒΑ. Και στο BCL υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός επίσης.

Είναι πράγματα για τα οποία μιλάω με την FIBA, όπως μιλάω και με την Ευρωλίγκα. Το μπάσκετ έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στην Ευρώπη. Ξέρω για τις συζητήσεις ανάμεσα σε FIBA και Euroleague. Προσπαθού να βρουν λύσεις με το καλεντάρι, τις διαφορετικές λίγκες για να δουλέψουν όλες μαζί για το καλό του μπάσκετ. Είμαι ενθουσιασμένος για το μέλλον του μπάσκετ στην Ευρώπη. Το μπάσκετ δυναμώνει σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη και αυτό είναι καλό».

Την ίδια στιγμή, τα τελευταία 5 βραβεία MVP της σεζόν έχουν περάσει σε χέρια μη Αμερικανών παικτών. Γιάννης Αντετοκούνμπο, Νίκολα Γιόκιτς και Τζοέλ Εμπίντ έχουν κυριαρχήσει, δείχνοντας πως το άθλημα είναι παγκόσμιο και η κυριαρχία των Αμερικανών δεν είναι τόσο μεγάλη όσο τα προηγούμενα χρόνια.

Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την κατεύθυνση που έχει πάρει το μπάσκετ του σήμερα, σε όλα τα επίπεδα, φέρνοντας ως παραδείγματα τους Τόνι Πάσκερ, Πάου Γκασόλ και Ντιρκ Νοβίτσκι. «Είναι κάτι το απίστευτο. Κοιτάζουμε πίσω και σκεφτόμαστε την Dream Team του 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, πριν από 32 χρόνια. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όταν μιλάμε για διεθνείς παίκτες, γίνεται αναφορά στην γενιά των Τόνι Πάρκερ, Πάου Γκασόλ, Ντιρκ Νοβίτσκι. Εμπνεύστηκαν από την Dream Team να παίξουν μπάσκετ.

Αυτοί οι παίκτες ενέπνευσαν τη νέα γενιά παικτών γιατί έπαιξαν νικητήριο μπάσκετ και σε πολύ υψηλό επίπεδο, κάνοντας το όνειρο πιο ρεαλιστικό για τους νεότερους. Και τώρα βλέπουμε τους καρπούς αυτού, την ανάπτυξη του μπάσκετ. Το παιχνίδι έχει μεγαλύτερη πρόσβαση πλέον γιατί οι παίκτες είναι ενεργοί στα social media, υπάρχει το league pass. Αποτελεί έμπνευση για όλους τους παίκτες στον κόσμο να παίξουν. Αυτό δείχνει την ανάπτυξη του αθλήματος. Δεν έχει σημασία αν είσαι από την Σερβία, την Σλοβενία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ. Αν μπορείς να παίξεις, μπορείς να είσαι ένας από τους καλύτερους παίκτες της λίγκας και αυτό είναι έμπνευση για τους φιλάθλους».

Tags: